GroundhopCollection

02-07-2013

Anorthosis Famagusta cyprus - K.A.A. Gent belgium

* Geen Kaartje *   gratis entree

 

 Anorthosis Famagusta

1-2

 K.A.A.Gent

 Competitie: Vriendschappelijk

 Land: Nederland netherl

 Stadion: Sportpark De Mors (S.V.Delden)

 Stad/Dorp: Delden

 Toeschouwersaantal: 28

 Doelpuntenmakers:

 1-0 Alexa            43"

 1-1 Mboyo           80"

 1-2 Locigno         85"

 

 

Elk jaar zijn er trainingswedstrijden ter voorbereiding van profclubs bij het Aparthotel te Delden. S.V.Delden stelt dan op Sportpark de Mors veld 2 ter beschikking waarop oefenwedstrijden kunnen worden gespeeld. Zo zag ik afgelopen 2 jaar ook al twee oefenwedstrijden hier. Dit keer was het de beurt aan Anorthosis Famagusta – K.A.A. Gent. Dit was tevens de eerste keer dat ik ooit een Cypriotische club aan het werk zag. Gent heb ik al vaker gezien. De wedstrijd begon al om 18.00u. en dus was het haasten om deze aanvangstijd te halen. Precies met de aftrap van Anorthosis kwam ik bij het veld.

De geschiedenis van deze Cypriotische club is zeer omvangrijk. De club uit Famagusta werd in 1911 opgericht. Cyprus was vroeger een kolonie van de Britten. De club en aanhangers waren allen zeer nationalistisch(Grieks) en verzetten zich tegen de koloniale overheersing van de Britten. Het clubhuis werd een verzetsbolwerk. De Britten bombardeerden deze in 1958. In 1960 bouwden de inwoners zelf weer een nieuwe. Het G.S.E. Stadion staat in de wijk Varoshia. Dit was de toeristenwijk aan zee. Famagusta was een van de belangrijkste plaatsen van het land. Was..want toen Turkije Cyprus in 1974 binnenviel en het Noorden veroverde , vluchtten de bewoners van Famagusta weg. Famagusta ligt precies op de grens in de no-go zone die de Britten hadden getrokken over het land. De ooit zo mondaine badplaats is nu een spookstad. In de wijk Varoshia staan heden ten dage lege huizen en dus ook een leeg stadion. De voetbalclub Anorthosis moest verder zonder eigen stad en stadion. De thuisbasis werd noodgedwongen Larnaca waar het in het Antonis Papadopoulosstadion speelt. De Phoenix in het logo staat voor wederopstanding en verzet en vertolkt daarmee de hoop ooit weer in het geliefde Famagusta terug te keren.

Bij K.A.A. Gent hebben ze hele andere gedachten. Het Jules Ottenstadion is passé en dit jaar gaat men voor het eerst in de fonkelnieuwe Gehlamco-Arena aantreden. Het zou eerst Arteveldestadion heten maar sponsor Gehlamco verbond haar naam eraan. Met man en macht word op dit moment 24 uur gewerkt aan het op tijd klaar krijgen van dit onderkomen. Zo probeert de club toekomstig naar de top van België te komen.

Voor Gent was het de eerste trainingswedstrijd. Anorthosis had er al één gespeeld tegen FC Presikhaaf(4-0 Anorthosis). Na een tijdje afwachten probeerde Gent het initiatief te nemen. De verdediging was echter tamelijk stug van de Cyprioten. Toch kwam Caenepeel erdoor maar hij werd getackeld. Kage miste de zwak ingeschoten penalty. Hierna kreeg ook Famagusta een grote kans door Calvo. Even later maakte hij de 1-0 uit een hoekschop. Dit was ook de ruststand. In de tweede helft ging het er gretiger aan toe. Toch bleef het lang 1-0. Pas in de laatste 10 minuten wist Gent twee keer het net te bollen. Mboyo met een schot en een kopbal van Locigno haalden toch de 1-2 winst voor de Belgen nog binnen. Dit tot tevredenheid van het handje vol Gentfans die toekeken. Het was een leuke wedstrijd van beide clubs op de trainingsstage in het mooie Delden.