GroundhopCollection

09-05-2013

Racing Club de Schaerbeek - F.C.Rillaar Sport

 

RC Schaerbeek - Rillaar Sport

Entree € 7,-     Aanvang 15.00u.

 

 

 racing schaerbeek

            5-2

 rillaar sport

 Competitie: Eerste Provinciale Brabant (5)

 Land: België belgium

 Stadion: Stade du Crossing (Stade Renan)

 Stad/Dorp: Brussel

 Toeschouwersaantal: 275

 Doelpuntenmakers:

 1-0 Gursever

 2-0 Belfassi

 3-0 Ben Hamame

 3-1

 4-1 Hovhannisyan

 5-1 Cil

 5-2

 

De bekerfinale van België ontbrak nog op mijn lijstje. Duitsland, Nederland en Luxemburg had ik reeds al bezocht. Via een medegroundhopper Youri kon ik een kaart bemachtigen. Nu had ik het Koning Boudewijnstadion ofwel De Heizel genaamd al een keer met een rondleiding bezocht, maar een wedstrijd daar ,en dan vooral de bekerfinale stond nog op mijn wensenlijstje. Cercle Brugge – Racing Genk zou het dit jaar worden.

’s Morgens vroeg reed ik vanuit Twente naar Arnhem-Zuid alwaar Youri stond te wachten. Na een snelle rit waren we al vlug in Brussel bij de parking van het Koning Boudewijn Stadion. We hadden kaarten voor het Cercle-vak maar dit was de parking van R.C.Genk. De parkeerwachters deden niet moeilijk en we konden de auto strategisch parkeren. Als voorwedstrijd hadden we afgesproken om naar het Josapathpark in Schaerbeek te gaan. Daar staat het oude stadion van Crossing Schaerbeek. Hier was er een wedstrijd tussen Racing Club de Schaerbeek en F.C. Rillaar Sport in de 1e Provinciale Brabant.

Met de metro reisden we binnen 20 minuten van station Roi Badouin naar de halte Kruidtuin. Hier moesten we eruit. In de deelgemeente Schaerbeek is verder geen metrostation dus moesten we verder lopen. Schaerbeek was vroeger een apart dorp van Brussel dat zijn naamsbekendheid kreeg door het kweken van kersen(krieken). Deze werden dan op ezels vervoerd en te koop aan geboden aan de brouwers van Krieklambiek-bier. De bijnaam is dan ook de “Ezelsgemeente”.In de straten zie je aan de Kersebomen en straatnamen nog het verleden al word er nu geen krieken meer verhandeld. De bevolking is over het algemeen allochtoon en moskeeën en allochtone eettentjes bepalen het straatbeeld. Wij liepen door de Koningsstraat, Haachtsesteenweg tussen de restaurantjes en winkeltjes richting de Louis Bertrandlaan alwaar het Joasapathpark begint. Onderweg stopten we bij een islamitische bakker om er lamacun te kopen als lunch. Bij het park aan gekomen zagen we niets dat verwees of op een stadion leek. De allochtone bevolking die in het gras zaten wisten ook niet waar het stadion was. Bij een bloemist op de hoek wisten ze het wel. Na een klein stukje door het park gewandeld te hebben zagen we eindelijk het Stade du Crossing. De lichtmasten waren lager dan de bomen ernaast. Door dit gezoek waren we al 10 minuten te laat voor de aanvang. We kochten snel een kaartje en tot onze verbazing was de wedstrijd om één of andere reden een kwartier uitgesteld. Toch nog op tijd dus.

 

logo-crossing-schaerbeek-vieux-203x300

 

Het stadion kent een lange traditie. Het roemruchte Crossing Schaerbeek speelde hier ooit haar wedstrijden. De “ezels” speelden hier wel voor 15000 toeschouwers in de hoogste klasse(Eerste Klasse) en wonnen ooit van Anderlecht en Standard Luik eind jaren zestig. De tribunes stonden dicht op het veld zodat het een intimiderende werking had op de spelers. De eerste wedstrijd op t.v. in kleur werd ook hier live verslagen. George Leekens was het clubicoon. In 1973 degradeerde de club naar de Tweede Klasse en later zelfs tot in de Vierde klasse. Men wist met één wedstrijd in de beker tegen Standard Luik en met een concert van Bob Dylan het stadion nog één keer vol te laten lopen. In 1983 werd de club opgeheven en het stamnummer leeft nu nog voort bij K.V.V.Crossing Elewijt, een club elders in Brabant, in één van de lagere provinciale klassen. Hierna raakte het stadion in verval. De amateurs van FC Kosova Schaerbeek en Racing Schaerbeek gebruikten het inmiddels “spookstadion” voor haar thuiswedstrijden. In 2010 werd het deels gesloopt en gerenoveerd. De stad wilde graag met een nieuw multifunctioneel stadion met kunstgras een nieuwe start maken voor misschien wel weer prachtige tijden in Schaerbeek. Het stadion bleef achter een van de doelen haar oorspronkelijke tribune, weliswaar gerenoveerd behouden. Aan de lange kant kwam een nieuwe overdekte tribune over de gehele lengte. Het oorspronkelijke plan was ook aan de andere kant zo’n tribune te plaatsen maar dit is tot 3 stoeptreden teruggebracht. Achter de andere goal staat gewoon een muur. Toch heeft dit stadion wel wat. Het is er niet één in een dozijn. Momenteel bezetten twee clubs dit stadion. Racing Club de Schaerbeek en Crossing Schaerbeek-Evere. Beide clubs hebben in principe niks met de oorspronkelijke club maar proberen weer het voetbal terug te brengen op niveau in de deelgemeente. Ze komen beide uit in de 1e Provinciale Brabant, het 5e niveau in België. In de grote overdekte tribune achter de goal hebben beide clubs aan weerzijden hun eigen kantine.

Vandaag gingen we een bezoek brengen aan Racing Schaerbeek – F.C.Rillaar Sport. Nummer 2 tegen nummer 6. Racing is in tegenstelling tot de andere bespeler van het stadion een multiculturele voetbalclub. Het is opgericht in 1997 en heeft zich opgewerkt vanaf die tijd van de 4e Provinciale naar de 1e Provinciale. Vorig jaar werd er voor het laatst gepromoveerd. Dit jaar doen ze het uitstekend en doen ze weer mee voor promotie naar de Nationale Vierde Klasse. Tegenstander F.C.Rillaar Sport is ook nog nooit hoger dan de 1e Provinciale gekomen en staat momenteel 6e. Beide teams spelen normaal in een overwegend groen tenue. Vandaag zou Schaerbeek een wit tenue dragen. We zagen een gretig Schaerbeek aan het werk. Toch waren de eerste grote kansen voor Rillaar. Hierna maakte de nummer 10 ,Gursever, van Schaerbeek een werkelijk prachtige goal. Hij schoot de bal van eigen helft over de keeper. De wedstrijd kantelde en R.C.Schaerbeek was heer en meester. Men bouwde gestaag de score uit met mooi voetbal vol temperament en technische foefjes. In de eerste helft hadden met gemak wel 6 doelpunten gemaakt kunnen worden. Het egoïsme van sommige spelers belemmerde de afwerking. Afgeven is wat enkele spelers nog moeten leren. Voor de rest vermaakten we ons prima net als de supporters van Schaerbeek, die met veel getrom en lawaai zich lieten gelden. Het spelbeeld in de tweede helft veranderde niet. Hoewel Rillaar nog tot 3-1 kwam liep Schaerbeek weer verder uit. De keeper van Rillaar Sport werd gewisseld na de 4-1, dat zie je niet vaak. De reservekeeper liet gelijk van zich spreken door een penalty van de keeper van Schaerbeek te stoppen. De eindscore bleef bij 5-2. Een resultaat waarmee Schaerbeek tevreden mocht zijn maar er niets mee opschoot omdat Wolvertem ook gewonnen had en met 2 wedstrijden voor de boeg het nog moeilijk zal worden om directe promotie af te dwingen.

Na de wedstrijd liepen we weer richting het metrostation. Eerst gingen we bij een pizzeria nog wat eten zodat we in ieder geval wat in de mag hadden voor de bekerfinale van vanavond. In ieder geval was dit een leuk en doelpuntenrijk begin van deze voetbaldag.