GroundhopCollection

20-04-2013

H.N.K. Rijeka - N.K.Lokomotiva

HNK Rijeka - NK Lokomotiva

Entree Kn 30,-     Aanvang 19.00u.

 

 

 

 

 4002rijeka

          1-3

 Lokomotivazagrebnew

 Competitie: 1.H.N.L. (Maxtv Pvra Liga)

 Land: Kroatië kroatia

 Stadion: Stadion Kantrida

 Stad/Dorp: Rijeka

 Toeschouwersaantal: 6000

 Doelpuntenmakers:

 0-1  Antolić       17"

 0 - 2   Šitum           56"

 1 - 2   Benko          77"

 1 - 3   Peko            90"

 

 

Na de middagwedstrijd in Stadion Krimeja bracht Slavko, de taxichauffeur, mij terug naar het hotel om daar mijn vriendin op te pikken en vervolgens 5km westelijker naar de buurt Kantrida te brengen voor de wedstrijd H.N.K.Rijeka – N.K.Lokomotiva. 3 kwartier had ik de tijd om vanaf het ene naar het andere stadion te komen. Gelukkig hadden we ’s morgens in het centrum bij een kraam van H.N.K.Rijeka al de tickets gekocht voor 30 Kuna stuk(€ 4,50). Mijn vriendin stond al keurig op de afgesproken plek te wachten en toen scheurde Slavko over de hoofdstraat richting Stadion Kantrida. De gehele rit van het ene naar het andere stadion lukte hem binnen het half uur. Zo waren we toch mooi op tijd in het stadion. Na de wedstrijd zou hij ons weer ophalen.

 

Stadion Kantrida is een pareltje onder de stadions. Het ligt tegen een enorme rotswand en aan de andere kant aan de oever van de Adriatische Zee. Boven op de rotswand loopt een straat en kijk je zo het stadion in. Helaas kon ik ditmaal er geen foto van maken(2008 wel) omdat Slavko er langs scheurde en ons beneden eruit kegelde. Het bijzondere stadion is geopend in 1913 en de 1e bespeler was HŠK Victoria. Toen Oostenrijk-Hongarije viel na de 1e W.O. Kwam Istrië en het westen van Rijeka in handen van Italië. Fiume was de naam van de stad. Het stadion werd Stadio Communale del Littorio en bespeler werd U.S.Fiumana. Na de 2e W.O. werd Istrië en Fiume bij Joegoslavië gevoegd. In 1945 werd er een nieuwe club opgericht die de bespeler werd van stadion Kantrida. N.K.Kvarner werd geboren en in 1954 werd dit N.K.Rijeka. De jaren hierop kwam de club al wel eens op het hoogste niveau uit maar vanaf 1974 tot de opheffing van Joegoslavië bleef het op het hoogste niveau. Kampioen worden deed het niet maar men won wel 2x de beker van Joegoslavië. In 1978 en 1979. Nadat Kroatië zelfstandig werd bleef de club goed presteren op het hoogste niveau en werd de naam H.N.K.Rijeka. In 2005 en 2006 won men ook hier de beker. Hoewel men al 2x tweede is geworden moet het eerste kampioenschap nog komen. Momenteel staat men 4e en vecht men nog voor een plaats in het Europese voetbal. Tegenstander N.K. Lokomotiva uit Zagreb staat 3e en dus mag deze wedstrijd als en topper worden beschouwd.

 

Topper tussen aanhalingstekens want N.K.Lokomotiva is een geval apart in de Kroatische competitie. De club werd opgericht in 1914 als ŽŠK Victoria en de naam Lokomotiva kreeg men pas vanaf 1945. Men speelde altijd in de lagere regionen in de wijk Kajzerica. En voornamelijk op het 3e niveau. Toen er gedegradeerd werd naar het 4e nivo besloot men een satelietclub te worden van Dinamo Zagreb. De samenwerking zorgde voor aanvoer van Dinamospelers die de club razendsnel van het 4e niveau in 2006 tot het hoogste niveau in 2009 bracht. Op moment spelen ze op het hoogste niveau en staan ze er dus prima voor. Dit heeft geleid dat men zich weer afsplitse van Dinamo ,maar de banden zijn zo goed dat ze gewoon spelers van Dinamo goedkoop huren/lenen. Men speelt haar wedstrijden ook in het Maksimir stadion van Dinamo. Hier komen bij de thuiswedstrijden nog geen 1000 man op af. Andere clubs en dus ook H.N.K.Rijeka noemen de club dan ook hatelijk Dinamo 2.

 

Na een paar sjaaltjes te hebben gekocht in de Fanshop was het tijd om richting entree te lopen. De ingang van het stadion bestaat uit 2 grote hekken. Hierachter werden we grondig gefouilleerd en een deel van het kaartje gescheurd. Hierna kijk je zo van boven het stadion in. Ons vak was tegen de rotswand, Sector F. We besloten dichtbij de curve te gaan zitten waar de harde kern van Rijeka zich situeert. De Armada staan bekend al erg fanatiek. De plek was uitstekend en we hadden goed zicht op het veld ,maar ook op de zee achter de hoofdtribune. De prachtige lichtmasten die er vanaf 1975 staan evenals de vorig jaar geplaatste Ledwand als scorebord maken het geheel compleet. Het ledscherm is maarliefst 80m2.

 

Helaas was er in het stadion alleen popcorn te koop. Voor een biertje moest je helemaal terug lopen naar de ingang en dan stond er een hele lange rij voor één ventje dat aan het tappen was. Volhouden dan maar tot na de wedstrijd.

 

Wat me opviel is dat er in het maar 1 supporter van Lokomotiva was in een heel groot uitvak. Bij het betreden van het veld werden de spelers hartstochtelijk toegejuicht. Fiume is de italiaanse naam voor Rijeka. De supporters hier associëren zich meer met de italiaanse invloeden en noemen de club liefkozend Fiume. Ook kwamen er al gelijk liedjes tegen het hatelijke Dinamo 2. De hele tribune sprong en hoste mee. Ook wij moesten eraan geloven omdat we anders niks meer van het spel zagen. H.N.K.Rijeka probeerde aan te zetten, maar de behendigheid en technisch vernuft ontbrak bij de thuisploeg. Iets dat Lokomotiva wel had. Een paar grote kansen werden door de gasten al om zeep geholpen en de lat werd al geraakt. Uit een vrije trap werd de bal prachtig in de kruising gekrult door Antolić. 0-1. De speler liep rechtstreeks juichend naar ons vak om te provoceren langs. Aanhangers van Rijeka zaten hoog in de hekken en het gehele stadion ging tekeer tegen Dinamo 2. Rijeka probeerde wel maar kwamen niet door de defensie van de Lokosi. Het spel speelde zich overwegend af op het middenveld. Met 0-1 werd de rust in gegaan. Voor mij even de mogelijkheid om en kijkje in het vak van de Armada te nemen.

De tweede helft begon Rijeka veel sterker. Gelijk na de aftrap ging er een schot rakelings over. Vlak daarna weer een kans door een kopbal van Alispahić. Deze ging weer rakelings voorlangs. De thuisclub werd steeds sterker en het publiek zweepte de boel flink op. 2 enorme kansen voor Mutombo gingen er ook niet in. Uit een scherpe counter doe prachtig werd uitgevoerd scoorde Šitum de 0-2. Toch zette Rijeka nogmaals aan. Twee wissels kwamen en de druk werd nog meer naar voren gelegd. Dit resulteerde in een verdiende aansluitingstreffer door Benko, 1-2. Ondanks dat de mannen van Fiume er alles aandeden om gelijk te komen ging de tijd dringen. De supporters rondom ons zagen het niet meer zitten en enkelen gingen al richting uitgang. Toen ik net de foto van de 90e minuut op het ledscherm had genomen scoorde Lokomotiva nog een keer. 1-3. Dit was een mokerslag voor de thuisclub die naar dit verlies een plaats gaat zakken op de ranglijst. Lokomotiva vierde deze laatste treffer groots en stijgt weer een plek naar de 2e plaats. Een lesje effectief counteren was alles wat nodig was. De spelers en supporters van Rijeka dropen af.

Wij liepen ook snel naar de afgesproken plek alwaar Slavko al klaarstond met z’n taxi. Hij bracht ons snel weer terug naar het hotel. Hierna gingen we nog even naar een bar om onder het genot van een paar lekkere pivo’s de prachtige dag te bespreken en plannen voor de laatste 2 dagen te maken. Deze stonden voor sightseeing en strand geplant. We zouden de laatste dagen nog een aantal prachtige graffiti’s van H.N.K.Rijeka tegenkomen in de stad.