GroundhopCollection

20-04-2013

N.K.Orijent Rijeka - N.K.Jedinstvo Omladinac

 

Orijent-Jedinstvo Omladinac

Entree Kn 20,-    Aanvang 16.30u.

 

 

 OrijentRijeka

            6-0

 NK20Jedinstvo20Omladinac20Kapra

 Competitie: 3.H.N.L. (Treća H.N.L. Zapad)

 

 Land: Kroatië kroatia

 Stadion: Stadion Krimeja

 Stad/Dorp: Rijeka

 Toeschouwersaantal: 150

 Doelpuntenmakers:

 1-0 Mikulić         10"

 2-0 Juničić          40"

 3-0 Žarić            54"

 4-0 Bajramović    63"

 5-0 Ćubelić            74"

 6-0 Nemetz         82"

 

Aangezien ik onlangs mijn laatste werkdag bij een bedrijf erop heb zitten was ik wel toe aan eventjes geheel iets anders. En omdat binnenkort een verhuizing op het programma staat dacht ik gelijk aan een lekker weekend weg. Ryanair hielp mij snel beslissen met boeken. Een tientjesfestivalactie kon ik niet laten lopen. En dus werd er geboekt. Nu kon ik kiezen uit verschillende bestemmingen voor tien heen en tien terug. Mijn oog viel op een land in Zuid-Europa omdat het in Nederland maar niet wilde vlotten met het mooie weer. Mijn vriendin en ik kozen voor Rijeka ,havenstad aan de Adriatische Zee in Kroatië. Daar kon ik mooi naar twee wedstrijden gezien de fixtures en zij lekker shoppen. Ik was al één keer eerder bij de stadions geweest van N.K.Orijent en N.K.Rijeka .Dat was in 2008 op vakantie in de Kvarner. Vooral Stadion Kantrida van N.K.Rijeka wilde ik wel eens met een wedstrijd bezoeken. Dat N.K.Orijent toevallig ook thuis moest was helemaal mooi meegenomen.

Vrijdags kwamen we aan in Rijeka dat rivier betekent. De stad was tot na de Tweede Wereldoorlog gedeeltelijk van Italië tezamen met Istrië. Hierna werd Istrië bij Joegoslavië gevoegd. De rivier die ook rivier word genoemd deelde Italië van het Kroatische deel van Joegoslavië genaamd Sušak. Heden is de stad samengevoegd en ligt het na de val van Joegoslavië in Kroatië. Hoewel je de tweedeling nog steeds kan zien aan de vele italiaanse invloeden aan de westkant van de rivier. Hier word Rijeka gewoon nog Fiume genaamd, de italiaanse naam voor de stad. Sušak ,aan de oostkant, heeft zich altijd tegen de italianen verzet en is puur Kroatisch. Dit is voornamelijk het domein van N.K.Orijent terwijl de Fiume-kant achter N.K.Rijeka staat.

Zaterdag was het matchday met 2 wedstrijden op het programma. De eerste was N.K.Orijent – N.K.Jedinstvo Omladinac en de avondwedstrijd werd N.K.Rijeka – N.K.Lokomotiva Zagreb.

Ik maakte me op voor twee wedstrijden en was zeer benieuwd hoe het voetbal in de lagere klassen van Kroatië beleefd werd. Ik nam afscheid van mijn vriendin die lekker ging shoppen tijdens de eerste wedstrijd in het centrum dat aan de Fiume-kant ligt. De avondwedstrijd zou ze wel meegaan. Met de bus ging het over de rivier de heuvel op richting Sušak. Hier bevind zich Stadion Krimeja. Het kleine stadionnetje is erg oud. De club is opgericht in 1919 en is één van de oudere clubs van Kroatië. Van een Kroatische kameraad uit Nederland had ik gehoord dat dit stadion zeker de moeite waard was te bezoeken met een wedstrijd. De ultra’s van deze kleine club zijn landelijk bekend en heten de Red Fuckers. Het staat bekend om haar tifo-acties en choreo.

De naam Orijent komt van een schip dat een van de oprichters zag in de haven van New York ,de Orient. Hij vond dit een mooie naam en besloot de club zo te noemen. Door de verschillende regimes moest men vaak van naam veranderen (Primorac,Jedinstvo,Primorje en Budućnost). Maar vanaf 1953 heet men weer vanouds Orijent. De club speelde lange tijd in de marge van de Kroatische competitie. Lang op het tweede niveau en in 1996/97 promoveerde men voor het eerst naar de 1.H.N.L. (hoogste). Hierin hielden ze het één seizoen uit en degradeerde naar de 2e en later weer naar het 3e niveau. Op moment spelen ze in de Treća H.N.L. Zapad (West),het derde niveau. Toch word de club in de oostelijke helft van de stad ,Sušak ,op handen gedragen. Men is trots op de enige echte “Kroatische“club van de stad.

De tegenstander N.K.Jedinstvo Omladinac is een fusieclub uit Nedešćina dat in het binnenland van Istrië ligt. Het is gefuseerd in 2003 uit N.K.Jedinstvo uit Nedešćina en N.K.Omladinac uit Sveti Martin. Erg veel valt er verder niet veel te vertellen. De club komt uit lagere regionen en speelt nu op het 3e niveau.

Bij het stadion aan gekomen kocht ik een kaartje voor 20 kuna (3 euro). Na binnenkomst kwam ik gelijk op het terras van de kantine terecht, deze in het begin van de hele oude hoofdtribune is gebouwd. De rest van het stadion kan men niet meer betreden. Dit was in 2008 nog anders want toen stond er nog een grote tribune achter het doel. Na een lekkere pivo zocht ik de tribune op om wat foto’s te maken. Van de een van de bestuursleden mocht ik ook het veld op om foto’s te maken van de tribune. Erg gastvrij. Zo stond ik midden tussen de spelers die met de warming-up bezig waren. Vervolgens zocht ik een plek op de tribune op. Ik vroeg aan een steward of ik ook een sjaal van de club kon kopen. Dit moest hij aan de leden van de Red Fuckers gaan vragen omdat hun het beheer hadden over de merchandising(!).Vlak voor de aftrap stond een hele groep van de R.F. buiten het stadion en hingen spandoeken op. Achteraf hoorde ik dat het protestdoeken waren tegen het bestuur voor de tegenvallende prestaties. Orijent staat 10e en moet nog uitkijken voor degradatie. Maar het kan ook de andere kant opgaan en na winst kunnen ze zich zo weer in de subtop aanhaken. Een ander deel van de harde kern kwam wel in het stadion en ze staken de middelvingers op naar de lieden buiten het stadion. Ze vonden dat Orijent juist nu alle steun nodig had. Van de tegenstander van vandaag N.K. Jedinstvo Omladinac was geen fan te bespeuren. Dat was ook te verwachten want ze staan stijf onderaan en zullen hoogstwaarschijnlijk zeker degraderen.

Ondertussen kwamen de spelers het veld op en werden ze luid aangemoedigd door het deel R.F. dat wel in het stadion was. De wedstrijd werd nooit een spannende wedstrijd. Jedinstvo Omladinac liet zien waarom ze onderaan stonden. Ze kwamen wel geteld één keer in de eerste helft over de middenlijn. Orijent was de baas en de 3-0 bij rust had veel hoger uit kunnen vallen. In het stadion zat de sfeer er goed in. In de rust liep ik weer naar de kantine. Een meisje kwam met 2 sjaaltjes aanlopen die ze van de Red Fuckers had gekregen. Geweldig!! Enkele van de harde kern gaven mij de hand en vonden het geweldig dat ik uit Nederland daar kwam kijken. Ook ontmoette ik een groepje 1.F.C.Kölnfans die ook aan het groundhoppen waren. Hun mochten geen sjaal kopen. Tja..

In de tweede helft ging ik bij hun zitten zodat ik nog wat te praten had. Orijent ging vrolijk verder met waar het gestopt was in de eerste helft. Kansen missen en scoren. Notabene kreeg Jedinstvo Omladinac nog een spaarzame kans uit een vrije trap. Orijent was heer en meester en werd 90 minuten toegezongen door het groepje harde kern terwijl de andere groep boven vanaf een vangrail bij een supermarkt de wedstrijd aanschouwden De medegroundhoppers van Köln gingen vlak voor tijd weg want ze wilden nog naar N.K.Rijeka dat 3 kwartier later begon. Ik ook, maar ik had vanmorgen in het hotel al een taxi geregeld. Toen de scheidsrechter affloot en er 6-0 op het scorebord stond maakte ik me ook uit de voeten. Door de tweedeling van de harde kern was er vandaag qua choreo en pyro ,behoudens enkele fakkels niets te zien. Toch vond ik Orijent een leuke club en heb ik zeker genoten. 6 goals als opwarmer voor vanavond is niet verkeerd, al hadden het er wel 12 kunnen zijn. Nadat ik door de twee stewards werd uitgezwaaid zag ik mijn taxi al staan. Op naar het hotel waar mijn vriendin al klaarstond en dan naar de westkant van de stad voor de hoofdmatch van vandaag in stadion Kantrida.