GroundhopCollection

28-03-2013

B.V.Cloppenburg - Holstein Kiel

bv Cloppenburg-Holstein Kiel

 Entree € 12,-  Aanvang: 18.30u.

 

 

              0-1

 

 Competitie: Regionalliga Nord

 Land: Duitsland 

 Stadion: Time Partner Arena

 Stad/Dorp: Cloppenburg

 Toeschouwersaantal: 623

  Doelpuntenmakers:

 0-1 Schied           20"

 

 

Soms heb je van die dagen dat je blij bent dat je werkdag erop zit. Vandaag was dat zo. En om weer een beetje een goed humeur te krijgen koos ik om even af te koelen bij een wedstrijd. Mijn oog viel gelijk op een wedstrijd van B.V.Cloppenburg tegen de huidige koploper Holstein Kiel in de Regionalliga Nord, het 4e niveau in Duitsland. Het betrof een inhaalwedstrijd die eigenlijk op 16 februari geplant stond maar door de vrieskou werd afgelast. Gauw pakte ik de auto om geen tijd te verliezen. Het zou net gehaald moeten worden met de resterende tijd die ik nog had. Afgekoeld was ik al vrij snel want het was erg koud buiten. Tegen het vriespunt. Maar de wedstrijd was niet afgelast. De reis verliep voorspoedig tot aan Herzlake. Ik moest daar een omleiding volgen omdat men met de hoofdweg richting Cloppenburg bezig was. Helaas stonden er verder geen vervolgborden. Nu werd heet nog racen tegen de klok. Via allerlei boerenweggetjes kwam ik dan toch weer op de juiste route. Gelukkig reed ik via de rondweg gelijk naar de juiste afslag. In een mum van tijd had ik mijn auto geparkeerd in een woonwijk bij het stadion. Toen ik de auto uitkwam leek het wel 10 graden kouder dan in Twente. Een gure ijskoude wind waaide over de vlakte waarop het stadion is gebouwd.

Het Städliches stadion an der Friesoyther Straße is ook een vreemd geval. Via de ingang moet men eerst een eind lopen over een grasveld alvorens men bij de tribune is. Van oorsprong is dit ook niet echt een puur voetbalstadion , al is de opening wel een voetbalwedstrijd geweest in 1946 tussen BV Cloppenburg en Schalke 04 voor 10000 toeschouwers (2-2). Vanaf de 50er jaren werden hier grasbaanraces, paardenraces en atletiek beoefend. Het is een grote ovaal met in het midden de voetbalvelden. Rond de ovaal staan nog wat tribunes. Motorclub MSC Cloppenburg hield hier tot 2005 nog de grasbaanraces en speedway. Hierna stopte men met de motorsport. Dat moment werd gelijk aangegrepen om het terrein grondig aan te pakken. In 2006 werd de nieuwe hoofdtribune gebouwd op de grasbaan. Als herinnering aan de motorsport liet men achter de nieuwe hoofdtribune een deel van de oude overdekte grasbaantribune staan. Het stadion kreeg een nieuwe naam: Arena Oldenburger Münsterland dat nu weer TimePartner arena genaamd is. De capaciteit is 7080 plaatsen.

De club BV Cloppenburg is opgericht in 1919 als opvolger van het in de WO1 verdwenen SV Cloppenburg 1911. Van 1949 tot 52 en van 1954 tot 62 speelde men op het tweede niveau in Duitsland. Na invoering van de Bundesliga zakte men verder weg in de voetbalpyramide. De opmars begon weer in 1995 toen men weer via de Oberliga in de Regionalliga Nord (3e klasse)kwam. Na de invoering van de 3e Liga werd dit het vierde niveau. In 2006 werd voor het eerst deelgenomen aan de DFB-Pokal. Men verloor met 0-1 van 1 FC Nürnberg. Momenteel staan de “Zebra’s” in de middenmoot op de 6e plaats.

Tegenstander Holstein kiel is een traditionsverein uit de havenstad aan de Oostzee in het noorden van Duitsland. Het is van oudsher een club met een grote historie. De in 1900 opgerichte club werd in 1912 al landskampioen en speelde van 1903 tot 1963 op het hoogste niveau. Helaas werd de Bundesliga niet gehaald en daalde men af naar het 2e niveau en daarna de 3e Liga. In 2010 moest de gevallen grootmacht zelf nog een trede lager. Zo belande men in de Regionalliga Nord. Dat men hier zo snel mogelijk uit wil behoeft geen uitleg. Het heeft even geduurd maar dit jaar gaat het erg goed en staat men bovenaan. De fans hebben er weer vertrouwen in getuige met, op deze koude dag op het tijdstip van 18.30u. , een grote aanhang te komen. Het zou mooi zijn als deze cultclub straks weer op het 3e niveau acteert.

Ik was net op tijd in het stadion toen de spelers het veld opliepen. Ik had een kaart voor de overdekte tribune en daar zat je dan uit de wind. Toch besloot ik een rondje om het veld te maken en onderweg bij een kraam een lekkere bratwurst met een pommes rot/weiß naar binnen te werken. Tegenover de overdekte tribune is een kleine staantribune gebouwd. Aan één korte zijde is een zandheuvel met een trappetje naar boven. Dit schijnt ook een staantribune te zijn. Aan de andere kant staan de uitfans in weer en wind op een onoverdekte tribune. Snel liep ik weer naar de overdekte tribune omdat het gewoon veel te koud was op die andere tribunes. Ondertussen zag ik Cloppenburg massaal verdedigen en Holstein Kiel al de lat raken. Eénmaal op de tribune moest ik eerst een halve zool met een pluche ooievaar op z’n kop passeren. Dat was dus een Holstein Kiel supporter. De gasten uit het hoge noorden hebben de bijnaam “Die Störche”.

De wedstrijd werd gedomineerd door de koploper. De fans van Kiel waren geen minuut stil en moedigden hun helden met passie aan. De fanatieke aanhang van Cloppenburg stelde niks voor. Een kerel met een hoorn die schijnbaar bij de schuttersvereniging vandaan kwam blies af en toe een deuntje en daarna schreeuwde 7 kereltjes Cloppenburg en BVC. Leuk hoor!!. Ondertussen schoot Schied na een mooie pass de terechte 0-1 binnen(de 13e van het seizoen). BVC was tot dan toe nauwelijks gevaarlijk geweest. Met deze stand werd dan ook de rust gehaald.

In de rust kon je nergens naar binnen dus ging het kleumen verder. Ondertussen ging het ook nog eens sneeuwen. Ik probeerde nog een VIP-polsbandje te scoren maar die vlieger ging niet op. Dan maar een beker warme glühwein.

De tweede helft begon zo als de eerste. Een overwicht voor de koploper. Het enige verschil was dat er door de zware sneeuwval niet meer fatsoenlijk gevoetbald kon worden. De witte bal werd ingewisseld voor een rode. Het uitvak probeerde de sfeer erin te houden en besloot een pyroactie. Dat lukte aardig en zo was er nog wat te kijken. Op het veld werd er gegleden en geploeterd. Af en toe kwam er door dit geploeter zelfs een kans voor Cloppenburg. De verdediging van Holstein Kiel hield echter toch vrij makkelijk stand. Schied kreeg zelfs nog een tweetal kansen om de voorsprong te vergroten. Nadat door een ongelukkige tackle Hebler van Kiel al vervangen moest worden, knalden op het eind Wetter van Kiel en Wernke van de thuisclub tegen elkaar. Wetter moest eraf. Wernke wilde uithalen voor een schot maar miste volledig en trof Wetter in de maag.

Na vele protesten van Holstein kiel en een heftig protesterende trainer die een kaart wilde zien besloot de scheidsrechter gauw voor het einde te fluiten. Zo is Holstein weer 3 punten dichter bij de promotie. Het feestje werd in de sneeuwstorm gevierd met de meegekomen fans.

Na de wedstrijd ging ik weer op weg naar de auto en baande mij een weg via de autobaan door de sneeuw terug naar Twente.