GroundhopCollection

17-03-2013

A.V.V.Zeeburgia - D.W.V.

* Geen Kaartje *

 Entree € 3,-   Aanvang 14.00u.

 

 

               1-0

 

 Competitie: 1e Klasse A Zondag

 Land: Nederland 

 Stadion: Sportpark Middenmeer

 Stad/Dorp: Amsterdam

 Toeschouwersaantal: Ongeveer 140

  Doelpuntenmakers:

 1 - 0 El Gourari        9"

 

 

Op het groundhoppersforum las ik dat voetbalvereniging Zeeburgia uit Amsterdam op punt staat haar terrein drastisch te moderniseren. Nou is het niet zo dat ik bij elke club dan gelijk langs ga om nog even snel een wedstrijd op het oude complex te kunnen zien ,dat is immers niet te doen. Voor dit bijzonder mooie Sportpark Middenmeer aan de Kruislaan wilde ik wel een uitzondering maken. De wedstrijd die ik vandaag uitkoos was een echte Amsterdamse derby tegen D.W.V. uit Amsterdam-Noord. Met de trein stopte ik op Station Amstel Science Park en naast het station ligt het sportcomplex. De club staat bekend om haar goede jeugdopleiding en spelers als Nordin Wooter, Ryan Donk en Gerard van der Lem komen hier vandaan.

A.V.V. Zeeburgia heeft één van de oudste sportparken die nog over zijn in en om Amsterdam. Met de trein richting Amsterdam CS was ik er al vaak langs gereden. De oude zittribune(nu deels staan) aan de lange zijde uit 1949 word afgebroken en daar komt een nieuwe kantine annex tribune voor in de plaats. Ook gaat de geweldig mooie Elascon-tribune die ergens tussen de eind jaren 60,begin jaren 70 is gebouwd eraan. Aan die kant worden appartementen gebouwd. Het veld zal iets opschuiven. En zo ontstaat er een geheel ander complex dan het aloude wat er nu staat. Na dit seizoen zal er met de afbraak worden begonnen. Gelukkig was ik nu nog op tijd om het aloude terrein te aanschouwen.

A.V.V.Zeeburgia is opgericht in 1919 onder de naam Zeeburg gelijknamig aan een toenmalig hotel. In en café op de hoek van de Plantage Badlaan in de Indische Buurt ligt de grondslag voor deze club. In 1920 werd de naam Zeeburgia. Eerst werd er gespeeld aan de Schellingwouderweg later aan de Muiderstraatweg en vanaf 1931/32 heeft men het terrein aan de Kruislaan ,naast het Ajax-terrein. Tot op heden heeft het met Ajax goede banden.

Heel wat jaren werden in de hoogste klasse (Eerste klasse) doorgebracht. In 1949 bouwde men de lange onoverdekte zittribune. Deze werd op resten van het puin van de oorlog gebouwd. Dat jaar moest er ook gestreden worden in een beslissingswedstrijd tegen D.W.V. om het behoud van de Eerste Klasse. Hoewel Zeeburgia aan een gelijkspel genoeg had verloor men met 3-5 en degradeerde uit de hoogste klasse. D.W.V. promoveerde hierdoor. In 1954 kwam de intrede van het betaalde voetbal. Zeeburgia bleef amateur en kreeg het zwaar omdat men werd leeggekocht. Van 1956 tot 1958 kwam men nog even terug op het hoogste amateurniveau om vervolgens jarenlang in de tweede klasse te blijven spelen. Door de recente invoering van de Topklasse speelt men nu op het 3e amateurniveau, de 1e Klasse A. Hierin gaat het aardig goed en stond men tot vorige week zelfs even bovenaan. Er werd van concurrent JOS Watergraafsmeer verloren en nu staat men 2e.Tegenstander D.W.V. heeft de punten hard nodig en staat op een degradatieplaats. Met 10 punten sluiten ze de ranglijst. Er moet dus gewonnen worden door beide teams.

D.W.V. is een grote club uit Amsterdam-Noord. Door Wilskracht Verkregen werd in 1912 opgericht en beleefde vele hoogtepunten in haar geschiedenis. Behalve het gedenkwaardige duel hierboven al beschreven maakte men ook faam in het KNVB-bekertoernooi eind jaren zeventig en begin tachtiger jaren. Clubs als Willem 2 en FC Den Bosch werden door D.W.V. uitgeschakeld. Op dit moment is D.W.V. bezig met fusieperikelen met een andere Amsterdamse grootheid van weleer. De Volewijckers. Per 6 februari is overeengekomen dat ze gaan fuseren in Amsterdam-Noord. Beide clubs spelen gewoon het seizoen uit waarna de fusie een feit is. Gespeeld zal er worden op het terrein van D.W.V..

Na een bezoekje aan de kantine zocht ik een plekje op de Elascontribune. De spelers kwamen op het veld en werden door het matig opgekomen publiek begroet. De eerste helft werd voornamelijk op de helft van D.W.V. gespeeld. Snel kwam Zeeburgia op voorsprong door El Gourari d.m.v. een kopbal met een boog de doelman van D.W.V. verschalkte. Verder gebeurde heel weinig. De spaarzame kansen waren wel voor de thuisclub. Op het einde van de eerste helft kwam D.W.V. twee keer zeer gevaarlijk voor het doel. Eén schot raakte zelfs de paal. Dat was het dan ook wel. In de rust kocht ik een mooie sjaal van Zeeburgia en dronk een paar biertjes aan de bar. De tweede helft keek ik van de prachtige lange onoverdekte tribune. Het oude hokje in het midden van de speaker maakt het helemaal af. D.W.V. rook dat Zeeburgia haar dag niet had en zette wat druk. Maar echt gevaarlijk werd het allemaal niet. De wedstrijd was niet best en zo eindigde deze ook met de 3 punten voor Zeeburgia. Erg belangrijk, maar gezien het spel was een 1-1 eerder verdient.

Na de wedstrijd ging ik de kantine in alwaar ik met vele clubmensen sprak over het wel en wee, toekomst en de geschiedenis van deze boeiende club. Zo dronken we nog lang na en kregen we ook nog een rondje van de aanvoerder. Erg gezellig. Speciaal werd er voor mij nog FC Groningen – FC Twente op het scherm gezet. Na al deze gastvrijheid was het al sluitingstijd en samen met de penningmeester, die ook met de trein moest, gingen we naar het station. Na enkele haltes stapte hij uit en ik vervolgde mijn reis huiswaarts.

Het was een leuke voetbalmiddag. Hoewel de wedstrijd zeer matig was ,waren de mensen zeer gastvrij bij deze gezellige club en het “stadion” geweldig.

 

 

Ps. Piet, bedankt voor het opsturen van het schildje en de voetbalspeldjes.