GroundhopCollection

26-02-2013

A.V.C.Luctor et Emergo(7) - H.S.C.'21(3)

* Geen Kaartje *

Entree gratis   Aanvang 20.00u.

 

          0-6

 

 Competitie: Districtsbeker Oost 3e Ronde

 Land: Nederland

 Stadion: Sportpark De Horst

 Stad/Dorp: Almelo

 Toeschouwersaantal: Ongeveer 140

 Doelpuntenmakers:

 0-1 Raterink      19"

 0-2 Raterink      33"

 0-3 Altunbas      44"

 0-4 Nieuwboer    54"

 0-5 Raterink       72" 

 0-6 Weustink      89"

 

 

Vanavond stond er een mooi affiche op het programma in de 3e ronde van de Districtsbeker Oost. Zondag 2e Klasser A.V.C.Luctor et Emergo (Ik worstel en kom boven) uit Almelo moest het opnemen tegen Zondag Topklasser H.S.C.’21 uit Haaksbergen. Ondanks dat het vroor ging de wedstrijd in de ijzige kou gewoon door. Toch wilde ik graag bij deze wedstrijd een kijkje nemen. Aangezien er geen enkele amateurclub in Almelo hoger dan in de 2e Klasse speelt. Nu kan dat dit seizoen gaan veranderen want Luctor et Emergo staat in deze Zondag 2e Klasse J bovenaan , dus promotie is dichtbij. Een mooie en leerzame partij tegen de middenmoter in de Topklasse is dus nooit verkeerd.

Omdat ik niet zo ver van Sportpark de Horst woon was ik er binnen 5 minuten met de auto. Toevallig sprak ik een neef van mij die er ook vlakbij woont. Hij zou de tweede helft komen kijken. Ik liep via de Ron Dellowlaan op het sportpark richting de kassa en de velden. Ron Dellow is een oude trainer van deze club die ook nationaal en internationaal speler en trainer was in het (Semi) betaalde voetbal . Speler was hij bij o.a. Manchester City,Blackburn Rovers,Tranmere Rovers en Carlisle United. Trainer was hij in Nederland o.a. bij Hermes DVS, SHS, Blauw Wit, HBS, Heracles, Helmond Sport. Aan het einde van zijn loopbaan keerde hij terug naar Almelo en belande bij Luctor et Emergo. Hij woont nu in een verzorgingstehuis in Almelo ,alwaar ik hem persoonlijk wel eens gesproken heb en veel voetbalverhalen heb gehoord.

De entree was vrij vandaag. Helaas kwam ik tot de ontdekking dat de wedstrijd niet op het hoofdveld werd gespeeld maar op het kunstgras bijveld. Er was geen verlichting bij het hoofdveld. Eerst dook ik de kantine in voor een biertje. De volksclub heeft een mooie en nette kantine. Luctor speelt hier ook nog niet zo lang. De club is opgericht in 1931. Omdat veel jongens in de wijk Sluitersveld overlast veroorzaakten en op straat voetbalden besloot men een voetbalclub voor hen op te richten. Zelfs wijkagent Oddink zette zich hiervoor in.Mede door hem kwam het van de grond en kreeg men een terrein achter café” De Mooie Vrouw” . Dat café is zo’n 5 jaar geleden afgebroken maar stond achter het Sluitersveld richting het dorp Maria Parochie. Hier heeft men de beginjaren doorgebracht. De kosten waren waarschijnlijk de reden dat men verhuisde naar “Het Sportpark Sluiskade”,ook op hrt Sluitersveld. Daar stond een tribune en waren kleedkamers aanwezig. In de jaren veertig werd de accommodatie gedeeld met nog 4 Almelose clubs. M.V.V. ‘29, Oranje Nassau en P.H.. Oranje Nassau en M.V.V. gingen na 1945 al gauw weer terug naar h eigen complex. P.H. bleef het terrein delen tot 1963. Hierna kreeg men een eigen onderkomen aan De Horstlaan(!!). Luctor et Emergo bleef alleen over op het Sportpark waar inmiddels ook een zwembad was gerealiseerd. Luctor bleef in de lagere reeksen van de T.V.B en K.N.V.B. Voornamelijk in de 5e en 4e Klasse.

P.H. groeide uit haar voegen aan de Horstlaan en verhuisde naar haar huidige complex aan de Veenelanden. In 1995 zou er een scholengemeenschap worden gebouwd aan de Sluiskade en moest Luctor van de gemeente vertrekken. Sportpark de Horst(Horstlaan)was weer vrij en dus werd deze accommodatie de nieuwe thuisbasis voor A.V.C. Luctor et Emergo. Het is gelegen aan de overzijde van de wijk het Sluitersveld Zoals het ook met P.H. hier voor de wind ging ,gaat het nu ook met Luctor. Men is in enkele jaren opgeklommen uit de 5e Klasse naar de huidige 2e Klasse.

In de Districtsbeker gaat het ook goed en vandaag is het een mooie graadmeter tegen de Haaksbergenaren. Er waren maar zo’n 140 toeschouwers op dit treffen afgekomen. Nu was het echt verschrikkelijk koud en speelde men ook op het bijveld. Voor de wedstrijd werd stilgestaan bij het overlijden van maarliefst 3 belangrijke bestuursleden van de thuisclub. Deze allen in een tijdsbestek van enkele weken zijn overleden. Hierna werd er afgetrapt en zette de Almeloërs de Haaksbergenaren direct onder druk. Met brutale aanvallen kwamen er een aantal mooie kansen. Het eerste kwartier was dan ook voor de thuisclub. Een counter van H.S.C.’21 werd echter de thuisclub gelijk fataal. Raterink maakte de 0-1 Hierna was de ban al gebroken en na een helft stond het al 0-3. In de rust kwam mijn neef Maarten ook even kijken. Hij kon nog 3 goals aanschouwen. Zo legde Luctor het loodje in deze bekerstrijd. De Almeloërs konden wel met opgeheven hoofd van het veld gaan want ze hadden er flink voor geknokt. H.S.C.’21 was een maat of 2 te groot en speelde behoudens het eerste kwartier dan de wedstrijd rustig uit. Gelijk na de wedstrijd liepen we het sportpark af en ging ik nog even op visite. De volgende wedstrijd voor HSC’21 zal tegen CSV Apeldoorn zijn. Deze tegenstander zal het hun iets lastiger gaan maken. Toen ik op de terugweg langs het kassahuisje liep zag ik een derbyaffiche voor aankomende zondag tussen de rivalen Luctor-PH. Deze werd gelijk in de agenda gezet en zo zal ik snel weer op dit sportpark te vinden zijn.