GroundhopCollection

23-02-2013

K.S.Waasland-Beveren - K.S.C.Lokeren O.V.L.

waasland Beveren-KSC Lokeren

Entree € 20,-   Aanvang 20.00u.

 

          0-0

 

 Competitie: Jupiler Pro League

 Land: België

 Stadion: Freethiel Stadion

 Stad/Dorp: Beveren

 Toeschouwersaantal: 6500

 

 

Na de koude middag in Gouda was ik reeds door de rit die me via Antwerpen naar Beveren voerde weer wat opgewarmd. De wedstrijd waar het vandaag echt om zou gaan is Waasland-Beveren tegen Lokeren. De beruchte Wase derby. In België één van de boeiendste derby’s.

Eénmaal in Beveren zocht ik het stadion op. Dat staat aan de rand van een woonwijk en daar moest ik dan ook een plaats voor mijn auto zien te vinden. Die vond ik dan ook na wat rondrijden in de smalle straten. Omdat ik nog niets gegeten had zocht ik naar een frituur. Deze zat mooi op de hoek bij het stadion. Het bestellen was een ramp en duurde inclusief wachten op een bakkie friet en een hamburger maarliefst bijna 3 kwartier. Zot!!!.Gelukkig had ik nog een zee van tijd. Met een paar lotgenoten, Antwerp-fans die ook naar deze derby gingen aten we de friet snel op. Via een mail,waarvan ik het adres via een medegroundhopper gekregen had, had ik een kaart gereserveerd. Deze lag netjes klaar bij het loket genodigden. Na het kopen van de sjaal betrad ik de eerste treden van de Freethiel. Dit stadion ademt voetbal. De huidige hoofdtribune is er nog niet zo lang. Vroeger had men een prachtige Engels aandoende tribune op deze plek. 2008 werd dit gesloopt voor nieuwbouw. Hoewel je prima zicht hebt is deze betonkolos onooglijk. Ook mag de prachtige oude terrace achter het doel niet meer worden gebruikt. Vandaag lag er een grote vlag met het oude logo van KSK Beveren op. Erg jammer dat deze tribune in zo’n slechte staat verkeert. De fanatieke thuisfans zitten op de tribune achter de andere goal evenals het uitvak. Vandaag zou het vrijwel uitverkocht zijn.

Na een lekker pintje bovenin de hoofdtribune alwaar de kantine zich bevind ging ik mijn plek opzoeken. Natuurlijk was de opstelling ook in de kantine verkrijgbaar. Wat me opviel was dat Waasland-Beveren 2 oud-spelers van F.C.Twente had rondlopen. Cavens en Sibum. Ze zouden nu ook meespelen.

Voetbalclub K.S.K.Beveren kent vrijwel iedereen. Echter de originele club is in 2010 gefuseerd met Red Star Waasland tot KVRS Waasland-SK Beveren zoals de club officieel nu heet.

De oorspronkelijke club K.S.K.Beveren is in 1934 opgericht als Voetbalclub Sportkring Beveren.Clubkleuren Geel-Blauw. In 1935 sloot men zich aan bij de KBVB en doopte men de naam om tot Sportkring Beveren-Waes. In 1949 ging men voor het eerst naar de Derde Klasse ,1966 naar de Tweede en 1976 naar de hoogste,de Eerste Klasse.Er werd gelijk Europees gehaald. De gouden jaren van de club waren de eindjaren 70 en begin 80. In 1978 ging de club als S.K.Beveren door het leven.1977 /78 werd de eerste beker gewonnen,1979 het landskampioenschap en de halve finale van de Europacup 2.Barcelona was net iets te sterk.

Met o.a. spelers als Janssens ,Pfaff en Van Moer won men in 1983 opnieuw de beker.En in 1984 weer het landskampioenschap.Ook kreeg het in dat jaar de koninklijke titel,dus KSK Beveren. Na 1984 ging het langzaam bergafwaarts met de club. In 1985 werd de bekerfinale nog een keer behaald. Door het Heizeldrama werd er uitgeweken naar het Astridpark van Anderlecht.Helaas werd er niet gewonnen.Men hing steeds tegen degradatie aan. Een opleving volgde vlak na het jaar 2000. Guillou werd technisch directeur en hij haalde een handvol Ivorianen naar Beveren waaronder de nu bekende namen als Yaya Touré ,Eboué,Gervinho,Boka en Romaric.Deze jonge spelers speelden de club een paar jaar weg uit de degradatiezone. In 2006 was dat ook weer passé. Guillou werd weer buiten de poort gezet.Hierna zakte Beveren terug naar de Tweede en door financiële problemen liet men in het 75e jaar de licentie van de Tweede varen en trad vrijwillig in 2010 naar de Derde Klasse. Door druk van de burgemeester van Beveren werd de fusie met RS Waasland een feit in 2010.

Red Star nam het eigen stamnummer mee en dat was het einde van het roemruchte KSK Beveren. De clubkleuren werden aangepast naar Rood-Geel-Blauw.

De geschiedenis van de huidige club is wat korter. F.C.Red Star Haasdonk werd opgericht in Haasdonk een klein gehucht dat sinds 1976 bij Sint-Niklaas hoort. Oorspronkelijk spelend in het Robert Waterschootstadion verhuisde men in 2002 naar het nabij gelegen Puyenbekestadion. Hierna veranderde men de naam naar KV Red Star Waasland. Voor 2000 had men vrijwel alleen nog in de provinciale reeksen gespeeld. In 2000 haalde men de nationale,2001 de Derde en 2004 de Tweede Klasse. In 2006 kwam het tot een bijzondere ontmoeting met de club waarmee men gefuseerd is,KSK Beveren. De “rivaal”was in de bekerwedstrijd om de 16e finale net iets te sterk. De club fuseerde dus in 2010.

In 2011/2012 ging de fusieclub voor het eerst naar de Eerste Klasse van België.

De wedstrijd van vandaag is een echte derby. De wedstrijd van het jaar voor beide supporterskernen. In Waasland zijn Waasland-Beveren en KRC Lokeren OVL de toonaangevende clubs. De haat en nijd stamt uit de gouden jaren van de clubs eind zeventig begin tachtiger jaren. Ook Lokeren was toen net als Beveren een topploeg in de Eerste Klasse,het hoogste level van België.Echter waar Beveren vele prijzen pakte lukte het Lokeren maar niet. Pas vorig jaar werd de beker gepakt. De rivaliteit is enorm. Al is het na de fusie met Red Star Waasland wel een stuk minder aan de Beveren-zijde. De oude harde kern komt er namelijk niet meer op de Freethiel sinds KSK Beveren er niet meer is.

Lokeren probeert dit jaar te vechten om in de play-offs voor de Europacup te komen en Beveren wil zich handhaven in de Eerste. Negen jaar geleden werd er voor het laatst tegen elkaar gespeeld.

De sfeer zat er al vroeg in. Nadat eerst de “Aardbeienkoningin”(Een meisje half verkleed als Aardbei) met een aantal cheerleaders op het veld aan wapperen en koukleumen waren kwamen de spelers het veld op. Op het fanatieke vak van Waasland Beveren werd een gigantisch doek ontvouwen met het oude logo van KSK Beveren erop. Erg mooi ,maar verder was er van het thuisfront niet veel te zien. Het uitvak daarentegen had een grootse pyro-actie die zeer geslaagd was. Met veel fakkels en rook werd een prima sfeer gecreeërd. Op het veld werden 2 magere potjes georganiseerd vuurwerk afgestoken door 2 oude mannetjes . De eerste helft was niet echt boeiend. Waasland-Beveren had de beste kansen maar over het algemeen werd alles op het middenveld uitgevochten. De supporters gingen wel tegen elkaar in en dat was nog het leukste. 0-0 was het dan ook bij rust. Na de rust had ik een plekje gezocht op het pluche van de hoofdtribune. Nu waren de kansen voor Lokeren . Het voetbal was niet best. Behoudens een paar grote kansen voor Lokeren en een bal op de lat gebeurde nu ook bar weinig. Lokeren moest gezien de stand de punten binnenhalen. Waasland –Beveren kwam door een kopbal van Sterckx nog heel dichtbij de winnende op het eind.Toch werd na de 0-0 eindstand feest gevierd en professioneel vuurwerk afgestoken op het veld. Waasland-Beveren had aan deze 0-0 een punt overgehouden . Dat was net voldoende om zich veilig te spelen voor klassebehoud. Dit werd uitbundig door de thuisfans en spelers gevierd.Geprovoceerd werd er ook. De Lokeren-West –Side hooligans lieten van zich spreken. Eerst wilden ze het veld op maar dat werd door de ME voorkomen. Hierop werd het uitvak grondig verbouwd en vlogen de zitschalen door de lucht . De ME hield ze vakkundig tegen en de Beverenfans gooiden ze weer terug. Hun tribunedeel was immers een Staanvak.

Na dit ritueel van dichtbij te hebben aanschouwd veegde de ME langzaam het thuispubliek van de tribune. Ik besloot mijn auto weer op te zoeken. Na een hele lange rit door de sneeuw kwam ik pas tegen 2 uur in de nacht weer in mijn woonplaats aan. Helaas was de wedstrijd niet geweldig maar de sfeer van beide supportersgroepen maakten veel goed. Het was dus zeker de moeite waard deze derby te bezoeken.

P.s. Lokeren bezocht ik onlangs tegen Anderlecht. Zie eerder verslag van dit jaar.

P.s. Headout bedankt voor het p.b. .