GroundhopCollection

27-10-2012

Rayo Vallecano - F.C.Barcelona

Rayo Vallecano-Barcelona

Entree € 50,-     Aanvang 22.00u.

 

            0-5

 

 Competitie: Liga BBVA (Primera División)

 Land: Spanje

 Stadion: Campo de futbol de Vallecas (Teresa Rivero)

 Stad/Dorp: Madrid

 Toeschouwersaantal: 12852

 Doelpuntenmakers:

 0-1 Villa            20"

 0-2 Messi          48"

 0-3 Xavi            79"

 0-4 Fabregas     80"

 0-5 Messi          89"

 

 

Vrijdagmorgen checkte ik al vroeg uit bij het hostel in Valencia. Een kleine wandeling langs de Jardin de Turia, de oude bedding van de rivier Turia dat nu een park is, bracht me naar het grote busstation van Valencia. Van hieruit zou ik met de Avanzabus naar Madrid reizen. Omdat ik nog 3 kwartier over had en er een Cortes Ingles-warenhuis in een winkelcentrum nabij het busstation was, kocht ik daar snel een mooie nieuwe camera. Zo kon ik gelukkig weer foto’s maken van mijn reis en voetbalwedstrijden. In de bus had ik mooi de tijd om het een en ander in te stellen. Het was een prachtige en comfortabele busrit door het binnenland richting de hoofdstad. Vroeg in de middag kwam ik dan ook aan op het busstation Méndez Alvaro. Voordat ik naar het hostel ging wilde ik eerst kaarten kopen voor de wedstrijd van zaterdag tussen Rayo Vallecano en het grote Barcelona.

Rayo Vallecano is in 1924 opgericht en komt uit de wijk Vallecas. De Madrileense club komt sinds 2011 weer uit in de hoogste afdeling van het betaalde voetbal van Spanje, de Primera División. Dat nu Liga BBVA heet. Het stadion heeft een capaciteit van 15500 toeschouwers en is onlangs van naam veranderd. Eerst was het Teresa Rivero genaamd naar de toenmalige voorzitter. Tegenwoordig noemt men het officieel Estadio de Vallecas. De beste prestatie ooit was de ¼ finale in de UEFA-cup in 2000/2001. Men verloor daar van de latere Baskische finalist Deportivo Alavés . Veel wijkbewoners en zo ook de harde kern de “Bukaneros” zijn radicaal links georiënteerd.

Over Barcelona (1894 opgericht) kun je de geschiedenis het beste op wikipedia bekijken of een mooi boek ervan kopen. Het is op moment misschien wel het beste team van de wereld. Grote successen behaalde men met o.a. 4x Europacup 1(Champions league), 4x Europacup 2, 4x UEFA-cup(Europa League) , 3x Jaarbeursstedencup, 2x Wereldbeker, 21x landskampioen, 26x Copa del Rey, 9x Spaanse Supercup en daarnaast nog tal van andere prijzen. Vorig jaar werd men 2e met 91 punten.Op dit moment heeft men al 25 punten uit 9 duels. Dat is een evenaring van de beste seizoensstart ooit. Toevallig had ik Barça 2 dit jaar ook al in actie gezien in de Baby-Clásico bij Real Madrid Castilla.

Omdat ik te vroeg bij het loket was en alles nog gesloten was ging ik eerst lekker eten in het restaurant van Rayo. Dat is trouwens erg goedkoop en een aanbeveling waard. Hierna was ik als eerste aan de beurt voor een mooie plek in het stadion. Vervolgens met de metro naar Malasaña om in te checken bij mijn hostel.

Zaterdag 27-10 stond ik vroeg op en na wat sightseeing besloot ik laat in de middag om naar Vallecas te gaan. Bij metrostation Portazgo ,dat vlak voor het Estadio de Vallecas is, stapte ik uit om ruim voor de wedstrijd mijn maaltijd nogmaals te nuttigen in het restaurant van Rayo.

Na het eten had ik nog een zee van tijd aangezien de wedstrijd pas om 22.00u. begon. De stalletjes met fanartikelen stonden al om het stadion heen en de cafeetjes begonnen al aardig vol te lopen. Na een aantal biertjes en tapa’s was het wachten op de aankomst van beide bussen . Omdat de straten zo vol met fans stonden reden de bussen een omweg. Zeer tegen de zin in van de talrijke fans die al een uur hadden gewacht. Beide fangroepen liepen trouwens allemaal door elkaar.Na een rondje rondom het stadion ging ik naar binnen. Ik had een plaats op de 3e verdieping op de hoofdtribune. Maar omdat het erg steil en dicht op het veld is was het zicht subliem te noemen. De fans van Barcelona zaten allemaal verspreid door het stadion. Achter de goal (Fondo) staan de Bukaneros op een onoverdekte tribune. Aan de andere kant is er geen tribune maar een muur met daarachter een paar hoge flats waaruit de mensen via het balkon gratis kunnen kijken.

De crisis is schijnbaar flink toegeslagen in Spanje want deze wedstrijd was niet eens uitverkocht. Toch was voor de wedstrijd en bij opkomst een geweldige sfeer in het stadion. De Bukaneros waren vocaal luid aanwezig en heel af en toe hoorde je een plukje Barçafans schreeuwen. Het stadion werd echter muisstil toen er voor de aftrap een minuut stilte werd gehouden voor een belangrijk persoon van Rayo dat overleden was. Hierna kolkte het weer in het stadion. De eerste helft waren de Rayista geweldig goed aan het voetballen. Ze kregen ook de eerste grote kansen. Vooral Leo van Rayo. Deze werd gevloerd maar er werd geen penalty gegeven.Toch nam Barcelona de leiding in de 19e minuut door een goal van Villa. Het sterrenteam met spelers als Xavi,Messi,Fabregas,Song,Alba hadden het moeilijk om door de hechte defensie te komen. Er kwamen nog een paar kansen voor Messi en Fabregas maar deze troffen geen doel. Valdez moest aan de andere kant ook nog een paar schoten keren. Zo werd de rust in gegaan met een 0-1 stand. Nadat ik vrijwel de gehele pauze nodig had om naar de WC te gaan was ik net op tijd om de aftrap te zien voor de tweede helft. En nog geen minuut later kwam de 0-2 al op het bord. Montoya passte de bal op Messi en het wonderkind maakte zijn 300ste in zijn carrière.Hierna was Rayo van slag want Barcelona nam de touwtjes in handen. Behoudens een paar scherpe counters van Javi Fuego van Rayo Vallecano was het met het aanvallen gedaan. De Rayista kwamen nog nauwelijks op de helft van Barcelona.

Ondertussen werd de trainer van Rayo na opmerkingen van het veld gestuurd. Toch duurde het nog tot ver in de tweede helft voordat de score nog verder werd uitgebouwd Het beroemde tikspelletje van Barça had effect en Xavi scoorde. Hierna ging het alsnog snel en Fabregas maakte de 0-4. In de laatste minuten werd het debacle voor de mannen uit Vallecas nog groter toen een mooi diagonaal schot van Messi erin ging. Hiermee tekende hij zijn 301ste goal en de 0-5 van de wedstrijd aan. Zo werd uiteindelijk toch nog een fors resultaat neergezet. Dat had ik na de eerste helft zeker niet gedacht.

Wat me verder opviel was dat de Bukaneros de gehele wedstrijd een geweldige sfeer maakten,ook na de grote achterstand. De spelers werden ook luid bedankt na de wedstrijd.

Na het eindsignaal bleef ik nog eventjes zitten om na te genieten en sloot me vervolgens aan in de rij bij het metrostation. Na een lekker koud biertje zocht ik mijn bed op want morgenvroeg zou ik er vroeg uitgaan voor een wedstrijd in de Segunda B.