GroundhopCollection

25-10-2012

Levante U.D.  - F.C.Twente

Levante UD - FC Twente

Entree € 30,-    Aanvang 19.00u.

 

            3-0

 

 Competitie: Europa League 1e Ronde Poulefase

 Land: Spanje

 Stadion: Estadi Ciutat de Valencia

 Stad/Dorp: Valencia

 Toeschouwersaantal: 8565

 Doelpuntenmakers:

 1-0 Michel         59"(P.G.)

 2-0 Rios            78"

 3-0 Rios            88"

 

Op 24 november 3 uur ’s nachts ging de wekker al. De bedoeling was om naar vliegveld Weeze te gaan om vanaf daar te vliegen naar Valencia. Doel was de wedstrijd van Levante U.D.(Unión Deportiva) tegen F.C.Twente te gaan voor de Europa League deze een dag later geplant stond. Tien voor zeven zou het vliegtuig vertrekken en dat werd nog maar net gehaald omdat er in Goch een wegonderbreking was en ik zodoende een “Umleitung”moest volgen.

Gelukkig zat ik toch na enige paniek in mijn vliegtuig naar de Spaanse zon. Vandaag zou ik inchecken in mijn hostel en een kaartje halen voor de bus naar Madrid waar ik vanaf vrijdag nog een paar dagen wilde doorbrengen om nog wat wedstrijden mee te beleven.Voor de rest bleef het bij wat terrasjes pakken,strand en sightseeing bij een heerlijke temperatuur van 25 graden.

Donderdagmorgen de 25e werd ik wakker en besloot eerst na een lekker ontbijt even te gaan kijken bij het stadion van Levante U.D. . Bij het stadion Ciutat de Valencia (25.354 toeschouwers) was men al druk in de weer voor de wedstrijd van vanavond. Na wat foto’s besloot ik naar een café te gaan waar supporters van Levante de Twentefans hadden uitgenodigd voor paëlla en bier. Tussen een groep van Twentefans en Levantefans bestaat een vriendschap. Eerder dit jaar waren er al een aantal van Levante op visite geweest in de Grolsch Veste. De lucht begon al donker te kleuren en het duurde ook niet lang of de eerste druppels vielen al uit de lucht. Met een groepje liepen we van het café naar de metro die ons naar het stadion bracht. Het kwam nu al met bakken uit de lucht. Gauw een poncho gekocht bij een van de vele souvenirstalletjes.

Na nog een paar biertjes te hebben gedronken bij het grote overdekte winkelcentrum, dat pal naast het stadion staat ,gingen we naar het uitvak. Helaas is alleen de hoofdtribune van dit oude stadion overdekt dus stonden we in de stromende regen. Het was gewoon echt niet normaal meer zo hard het regende.

Levante U.D. is de oudste club van Valencia (opgericht 1909) ,maar staat al jaren in de schaduw van de grotere broer Valencia C.F.. Bekerwinnaar in 1937 is het hoogste wat men heeft gehaald . Twee grote Nederlandse spelers hebben in het verleden gespeeld voor de blauw/roden. Faas Wilkes en Johan Cruijff. Beide één seizoen. Pas vanaf 2010 doet men weer mee in de hoogste divisie van Spanje. Hierin werd men vorig jaar 6e en daarom mag deze “dwerg” uit Spanje deelnemen aan de Europa League. Dolle vreugde dus.

Dit jaar doet Levante het weer goed. Momenteel staat men weer 6e . De bijnaam van de club zijn Granotas (Kikkers). Deze naam komt van vroeger toen men nog speelde aan de boorden van rivier de Turia die toen door de stad stroomde. Nu is de arm die door de stad stroomt drooggelegd en tot park gemaakt en word de rivier om de stad heen geleid.

Qua weer zou het in het voordeel moeten zijn van de Tukkers ,aangezien men niet veel regen kent in Spanje. De matige opkomst van het publiek heeft hier denk ik ook mee te maken. Nog geen 9000 mensen passeerden de vervallen poorten van het Stadion waaronder 300 Tukkers.

De wedstrijd begon dan ook voortvarend voor Twente. Het speelde sterker dan de thuisclub en leek na 19minuten dan ook terecht op voorsprong te komen. Tadic schoot de bal geweldig in de hoek. Tot ontzetting van de fans en spelers werd deze afgekeurd door Bezborodov,de Russische scheidsrechter. Castaignos zou in de baan van het schot in buitenspelpositie een koppende beweging naar de bal te hebben gemaakt. Volslagen onzin. Vervolgens gebeurde niet zo heel veel op enkele zware overtredingen na. Met 0-0 werd de rust gehaald. Tijdens de rust wilden we schuilen voor de regen. Hetgeen onmogelijk was want de gehele tribune was zo lek als een mandje en het water kwam overal naar beneden.

De tweede helft was nog geen 10 minuten oud toen Douglas heel ongelukkig de bal tegen de arm kreeg. Opzettelijk was het niet maar de scheids wees op de stip. Terwijl ik een foto van het voorval wilde maken ging mijn camera kapot. Nu had dat dingen al de kuren maar dat het net nu moest gebeuren was wel zuur. De heleboel zat vast en ik kon dat ding wel als verloren beschouwen. Gelukkig had ik nog wat foto’s gemaakt. Vervolgens zie je dan ook nog de penalty binnengaan en met de harde regen op m’n kop was ik driedubbel teleurgesteld. Michel benutte de strafschop genadeloos.1-0. Twente was compleet uit z’n doen en Levante kon ook geen aanstalten maken om verder uit te lopen. Pas in de 78e minuut maakte Rios de 2-0 uit een scherpe counter. In de 88e minuut ging de scheidsrechter weer in de fout. Een zuivere handsbal van Rios ,die de bal meenam met de hand en vervolgens scoorde, werd weer niet gezien. Zo werd het een afstraffing voor F.C.Twente in de stromende regen. Geheel doorweekt verlieten we het stadion op weg naar de metro. Toen we weer in het centrum waren werd het droog!! We dronken nog een paar biertjes waarna ik het hostel weer opzocht. Morgenvroeg zou ik al met de bus naar Madrid gaan.