GroundhopCollection

03-10-2012

F.C.Schalke 04  - Montpellier Hérault S.C.

FC Schalke 04 - Montpellier Herault

Entree € 41,-     Aanvang  20.45u

 

          2-2

 

 Competitie: Champions League 1e Ronde Poulefase

 Land: Duitsland

 Stadion: Veltins Arena

 Stad/Dorp: Gelsenkirchen

 Toeschouwersaantal: 50004

 Doelpuntenmakers:

 0-1 Aït-Fana      13"

 1-1 Draxler        26"

 2-1 Huntelaar     53"(P.G.)

 2-2 Camara        90"

 

 

Na de teleurstellende wedstrijd in Münster kwam ik tegen 18.00u. in de regen aan bij het Schalke-gelände.

Qua oppervlakte is dit misschien wel het grootste van Duitsland. De wedstrijd in de Champions League tegen Montpellier H.S.C. zou pas om 20.45u. beginnen. Ik had dus tijd genoeg om mijn kaartje af te halen,even de fanshop te bezoeken en natuurlijk wat te eten en te drinken bij een Schalkekneipe. Het Schalkegelände bestaat uit de kantoren ,fanshop met restaurant-café, het oude Parkstadion met nog twee lichtmasten, trainingscomplex, gigantische parkeerplaatsen en natuurlijk de Arena Auf Schalke waar de wedstrijd van vanavond word gespeeld. Sinds 2005 heeft het biermerk Veltins zijn naam aan het stadion gegeven en heet het de Veltins-Arena.

De in 1904 opgerichte club had vroeger een stadion in de wijk Schalke genaamd de Glückauf-Kampfbahn. Deze bestaat ook nog en is iets verderop te vinden richting het centrum. Rondom dat stadion zijn ook vele Schalkekneipes te vinden. Daarna verhuisde men naar het Parkstadion om vervolgens vlak naast dat stadion het huidige stadion te betrekken.

Schalke ,club van (ex)mijnwerkers en arbeiders, heeft een grote geschiedenis. Het zou een lang verhaal worden dit allemaal te benoemen dus hou ik het beknopt. Na Bayern München is dit de tweede grootste club van Duitsland die vele fans niet alleen in het Ruhrgebiet heeft ,maar door het hele land . Zelfs over de gehele wereld zijn er fanclubs. Ook in Nederland zijn er een aantal. Het loont beslist de moeite om eens de geschiedenis te lezen van deze roemrijke club.

De grootste successen zijn: 7x kampioen, 5x D.F.B.-Pokal, 1x Supercup, 1x UEFA-cup. Verder hebben ze vele finales gespeeld en andere prijzen gewonnen.

Vanaf de 90-er jaren onderhouden Schalkefans goede banden met Twentefans.

De Franse tegenstander Montpellier Hérault Sport Club is opgericht in 1919. De club uit de Languedoc-Roussillon werd vorig jaar op de laatste dag kampioen van Frankrijk. Ze versloegen Auxerre met 2-1. Dit is meteen een historisch moment voor de club want kampioen waren ze nog nooit geweest. De fransen stonden voornamelijk bekend als jojo-club die promoveerde en degradeerde van en naar de hoogste divisie. Wel werden ze nog 2x bekerwinnaar. Aantreden in de allerhoogste level van het clubvoetbal van Europa is echter helemaal nieuw. De club was hiervoor nog maar 5x ooit actief geweest in Europa. Grote man vorig jaar was Giroud. Met 21 doelpunten had hij een groot aandeel in het kampioenschap. De speler werd dan ook verkocht aan Arsenal.

Laat Arsenal nu ook toevallig in dezelfde Poule zijn ingedeeld als Montpellier. De andere tegenstander in de poule is Olympiakos Piraeus. Nu eerst Schalke.

Schalke kende een goede start in de competitie dit jaar. Momenteel staan ze 3e . De eerste Champions League-uitwedstrijd werd gewonnen van Olympiakos mat 1-2. Montpellier gaat het veel minder dit jaar en ze bevinden zich onder de middenmoot. De eerste thuiswedstrijd werd van Arsenal verloren met 1-2 (met Giroud bij Arsenal in de basis).

Na een overheerlijke bratwurst en een lekker biertje liep ik door de inmiddels stromende regen naar de ingang van het stadion. Drijfnat was ik eindelijk binnen en zocht mijn plek op. Dit keer had ik een plek op de hoofdtribune met goed zicht op de uitfans en de Nordkurve. Het dak was gesloten en dat was maar goed ook.Anders was het een waterpolowedstrijd geworden. De stemming zat er al goed in. De Schalkefans zongen hun liederen en hielden massaal de sjaals omhoog. De Arena kleurde blauw. In het uitvak hadden ze het er warm van gekregen en de fransen trokken massaal hun shirt uit.

Vanaf het begin probeerde Schalke druk te zetten. Montpellier nam geleidelijk het heft in handen en kwam er zeer gevaarlijk uit. Een prachtige trap van Aït-Kana vloog in de bovenhoek. Keeper Unnerstall was kansloos. 0-1. Hierna ontplofte het uitvak en er werden een aantal fakkels afgestoken. Vervolgens probeerde Schalke toch weer het roer om te gooien. Dit lukte met een goal van Draxler op aangeven van Huntelaar.

De 1-1 bood toch perspectief maar Montpellier speelde ook erg goed. Er moest een tandje bij na de rust. Garry Bocaly hielp Schalke hierbij. De verdediger maakt een aanval van Draxler onschadelijk door hem neer te schoffelen. Draxler raakte hierbij zo geblesseerd dat hij gewisseld moest worden voor Affelay. Bocaly kreeg terrecht rood. Huntelaar benutte de strafschop en zette de Königsblauen op 2-1. Tegen 10 man moesten de 11 van trainer Huub Stevens toch wel een paar goaltjes meer kunnen maken. Verschillende doelpogingen werden dan ook gedaan,maar het leverde niets op. Huntelaar miste ook de scherpte om het af te maken. Schalke dacht de 2-1 wel over de 90 minuten te trekken. De sfeer was opperbest. Montpellier die het laatste half uur toch aardig op de been bleef dacht daar anders over. Met een laatste wanhoopsaanval probeerde men nog wat in de extra tijd. Tot ontzetting van iedereen die een blauw hart heeft schoot Camara met een precies schot laag in de hoek de gelijkmaker binnen. De fransen konden hun geluk niet op en de Schalkefans dropen woedend en teleurgesteld af. Dit was en grote deceptie voor de mannen van Stevens. Ik bleef nog even zitten op mijn stoeltje totdat het stadion aardig leeg was. Vervolgens na nog een bratwurst aanvaarde ik mijn terugreis door de regen. Verrassend snel was ik van de parkeerplaats weg en tegen 1 uur was ik thuis.

Toch was het een leuke wedstrijd geweest met 2 aanvallende ploegen in een hoog tempo.