GroundhopCollection

26-09-2012

Xerxes D.Z.B. (4) - Helmond Sport (2)

XerxesDZB - Helmond Sport

Entree € 10,-   Aanvang 20.00u

 

 

    2-2,3-3 n.v.,

    9-8(6-5)n.s.

 

 Competitie: K.N.V.B.-Beker 2e Ronde

 Land: Nederland

 Stadion: Sportpark Faas Wilkes

 Stad/Dorp: Rotterdam

 Toeschouwersaantal: 900

 Doelpuntenmakers:

 0-1 Kazlauskas      26"

 1-1 Lopes-Silva     79"

 2-1 Danning          90"

 2-2 Güvenç           94"

--------------------------------------------------------------------------

 N.V.

 2-3 Quekel           102"

 3-3 Rombouts       118"(P.G.)

---------------------------------------------------------------------------

 N.S. (9-8)

 0-1 Guijo-Velasco

 0-2 Kazlauskas

 1-2 Vermeulen

 1-3 Brouwers

 2-3 Rombouts

 2-4 Siers

 3-4 Van Waas

 4-4 Lopes-Silva

 4-5 Van Horst

 5-5 Jardim

 6-5 Navajas-Sanchez

 

 

 

Het was maar een klein stukje rijden van Ridderkerk naar Rotterdam-Zevenkamp in Rotterdam Noord. Zigzaggend door de woonwijk aldaar vond ik een parkeerplaats niet ver van het Sportpark Faas Wilkes. Xerxes D.Z.B. was de club die ik ging bezoeken vandaag. Ook hier betrof het een wedstrijd in de 2e ronde van de K.N.V.B.-Beker tegen Helmond Sport,de op moment nummer 1 van de Jupiler League.

Xerxes is een grote naam in het voetbal. De club is door scholieren opgericht in Rotterdam-West. De club heeft een rijk verleden in het amateurvoetbal. Tussen 1932 en 1940 speelde men zelfs in het tweede grootste stadion van ons land. Het Xerxes Stadion in Rotterdam-Schiebroek met een capaciteit van 32000 toeschouwers. Alleen het Olympisch Stadion in Amsterdam was groter.Omdat het stadion door de toenmalige crisis niet meer betaalbaar bleek werd het verkocht en later gesloopt en moest men verhuizen naar een ander terrein. Na wat omzwervingen in die jaren kwam men aan de Kleiweg,later Xerxesweg. In 1954 werd het (semi)profvoetbal ingevoerd en Xerxes ging ook meedoen. Men speelde aantal jaren in de Eerste en Tweede divisie ook tegen Helmondia’55 ,de voorloper van Helmond Sport.In 1967 splitst Helmond Sport zich als prof af van Helmondia’55. Xerxes speelt in het stadionnetje aan de Xerxesweg vele mooie wedstrijden totdat de gemeente plannen heeft voor een nieuwe weg. Weer moet Xerxes weg. Ze krijgen Sportpark Laan van Zestienhoven toegewezen.

Het eerste kan daar niet voetballen en gaat bij Sparta in Het Kasteel spelen. Doordat de tribunes nauwelijks gevuld worden gaat het bergafwaarts met de club. Een fusie met D.H.C. in Delft in het seizoen 1967/68 moet redding brengen.Xerxes/D.H.C. is geboren. Ondanks dat men zelfs nu in de Eredivisie voetbalt aan de Brasserskade te Delft geeft niemand om de club.

Na dit seizoen word de stekker eruit getrokken en is het gebeurt met het betaalde voetbal.

Xerxes heeft grote namen gehad in het betaalde voetbal waaronder o.a.: Faas Wilkes,Van Hanegem, Moulijn, Snoeck, Baan, Fafié en Treijtel.

Xerxes gaat verder als amateur en D.H.C. ook. De amateurs van Xerxes gaan verder op Sportpark Laan van Zestienhoven en later naar De Bovendijk. Daar moeten ze uiteindelijk ook weer weg in 2000 door aanleg van de Hoge Snelheidslijn (H.S.L.). Een fusie volgt met D.Z.B. (De Zomerhof Boys opgericht in 1935). Zij spelen op Sportpark Wollefoppen in Rotterdam-Zevenkamp. Thans is het Sportpark vernoemd naar grootheid van weleer Faas Wilkes.

Het nieuwe Faas Wilkes Sportpark is een moderne accommodatie met een prachtige kantine waarin ook gedacht is aan het roemruchte verleden van Xerxes. Op één grote wand is een overzicht gemaakt van de historie van de club en aan het plafond hangen portretten van de helden die er vroeger hebben gespeeld. Erg mooi! Het hoofdveld is van kunstgras en er staat nog geen tribune. Daar komt echter zeer binnenkort verandering in,want er word geld ingezameld voor een tribune.Er is alleen een verhoging aan twee zijden middels 3 stoeptreden .

Bij de kassa kreeg ik een mooi entreekaartje en een prachtig programmaboekje waarin naast het gebruikelijke ook veel historische wetenswaardigheden waren vermeld.

Helmond Sport had ook een aantal fanatieke fans meegenomen en die lieten zich ook horen.

De eerste helft was erg saai. Xerxes D.Z.B. begon redelijk maar Helmond nam het over. De 0-1 stond na één helft op het bord. Er werden weinig kansen gecreërd. In de tweede helft dachten de Rotterdammers er anders over en gingen naarmate de helft vorderde steeds beter spelen. Helmond sport kon geen vuist meer maken. De blauw-witte zebra’s maakten dan ook laat gelijk. Hierna wilde Helmond wel maar er lukte niks. Met een goal(2-1) van Danning in de laatste minuut leek de stunt compleet. Van de 900 aanwezigen gingen de Xerxanen uit hun dak. Een tegenstoot van Helmond maakte het feest weer teniet. In blessuretijd werd het dan toch 2-2 waardoor er alsnog een verlenging moest worden gespeeld. Xerxes D.Z.B. probeerde aan te zetten maar het was Quekel van Helmond die de 2-3 op het scorebord zette. De spelers van Xerxes lagen om de beurt op de grond met kramp. Het publiek stond inmiddels in de koude wind want erg veel beschutting was er niet. Het voetbal maakte je echter warm want wat als een slechte wedstrijd begon droop nu de spanning eraf. Het onmogelijke gebeurde toch. Jardim van Xerxes D.Z.B. werd onderuit getrokken in het strafschopgebied.Penalty!!

Deze werd benut door Rombouts waarna de verlenging op 3-3 eindigde. Nu volgde er strafschoppen. De eerste ging gelijk op de paal van Xerxes D.Z.B.. Alles ging daarna raak maar de laatste van Helmond werd gestopt. Weer moest men verder. Bloedstollend was het. De euforie van de fans van de zebra’s sloeg over op het team. Helmond miste weer! De jongeling Navajas-Sanchez mocht de laatste nemen voor de Rotterdammers. En … raak!! Het feest was compleet. Xerxes door naar de 3e ronde van de beker!! Het was sinds 1967/68 niet meer voorgekomen dat men de 2e ronde van de beker doorkwam,destijds als profclub.

Na dit feestje even te hebben aanschouwt was het tijd om naar huis te rijden. In het begin van de nacht was ik weer thuis na een prachtige laatste wedstrijd.

Nu maar hopen dat er gauw weer een tribune staat op Sportpark Faas Wilkes want dat heeft deze roemrijke club echt verdient evenals een mooie loting.