GroundhopCollection

30-08-2012

F.C.Twente  - Bursaspor 

FC Twente-Bursaspor

Entree € 17,50      Aanvang 21.00u.

 

    3-1,4-1 n. v. 

 

 Competitie: Europa League 4e Voorronde (Play- Offs Poulefase)

 Land: Nederland

 Stadion: De Grolsch Veste

 Stad/Dorp: Enschede

 Toeschouwersaantal: 20000

 Doelpuntenmakers:

 1-0 Fer            26"(P.G.)

 1-1 Pinto          45"+4"

 2-1 Schilder      61"

 3-1 Gutiérrez    62"

 ---------------------------------------------------------------

 N.V.  4-1 Fer    116"

 

 

In de 4e Voorronde (Play-Offs) voor de Europa League is voor F.C.Twente een zware tegenstander uit de koker gerold ,en wel Bursaspor uit Turkije. Toen we vorige week op vakantie waren in Madrid moest Twente in Bursa aantreden voor de eerste wedstrijd van dit tweeluik. In het kolkend groen-witte Atatürkstadion verloren de Tukkers met 3-1. Het zou vanavond een zware pot worden en alle steun was hierbij nodig om in de Poulefase terecht te komen.

Bursa is opgericht in 1963 uit een fusie van 5 clubs. Vandaar de 5 sterren in het logo. Bursa heeft een zeer fanatieke groep supporters die een thuiswedstrijd tot een hel maken. De Timsahlar (Krokodillen) staan bekend om hun passie en niet voor niets speelt het Turkse Nationale Elftal graag in dit stadion en voor dit publiek. De fanatieke supporters heten “Texas” en ze zouden vanavond ook aanwezig zijn in Enschede. Men zegt dat het de meest gepassioneerde supporters zijn van het land.

De club werd 1 keer kampioen van de Süperlig in 2010 en won in 1986 de Turkse beker. In europa kwam Bursaspor nooit verder dan de Poulefase van de Championsleague na hun kampioenschap in 2010. In de Europacup niet verder dan de eerste ronde. Toevallig won Ajax daarin in 1986/87.Voor de rest bleef het bij Intertoto en qualificatieronden.

Toch is het een gevaarlijke tegenstander die ook in het Turkse voetbal in opkomst is.

F.C.Twente is dus gewaarschuwd en zal twee goals moeten maken om die begeerde Poulefase van de Europa League te halen.

Voor de wedstrijd waren de Turkse fans al met groene fakkels en rook volop aan het feesten bij het stadion. Op de tribune werd dit gefeest voortgezet alleen zonder fakkels.

Bij F.C.Twente werd er met veel vlagvertoon en banners een heerlijke sfeer gecreeërd en onder luid gezang kwamen de spelers op het veld.

De wedstrijd ging stroef van start maar de Tukkers kregen na een paar Turkse kansen toch de overhand op de wedstrijd. Na een half uur maakte Erdogan van Bursa hands in het strafschopgebied en er volgde een penalty. Fer schoot deze penalty feilloos achter de keeper in het net. De tukkers gingen door met aanvallen en het publiek pikte dit prima op en stond als een echte 12e man achter het team van M.C.Claren. het was dan ook een grote domper toen Pinto in de extra tijd van de eerste helft de 1-1 binnenschoot na een van de weinige uitvallen van Bursaspor. Het uitvak ontploft terwijl het thuispubliek in rouw gedompeld werd.

Vrijwel iedereen dacht dat Twente dit niet meer te boven zou komen en nog 3 goals zou kunnen maken in het tweede bedrijf. Vlak na rust was het al bijna helemaal over toen de Turken een paar mooie aanvallen bijna afronden met een doelpunt. Hierna begon het spektakel pas echt. Schilder schoot pardoes de 2-1 binnen en nog geen minuut erna was het de nieuwe Chileen Gutiérrez die de stand op 3-1 bracht. Het publiek was uitzinnig van vreugde en geloofde er weer in. Na nog een aantal reuzekansen te hebben gehad,ondermeer Castaignos, werd de verlenging in gegaan. Vlak voor die tijd werd de Turk Basser nog van het veld gestuurd met rood na 2x geel.

In de verlenging was het gewoon wachten op de goal van Twente. Kans na kans ging de bal er net niet in en de lat werd ook nog geraakt door Fer. De spelers van Bursaspor zaten er compleet doorheen. Het tijdrekken van de eerste helft was nu in hun nadeel.

Het verlossende doelpunt kwam dan ook van de man of the match,Leroy Fer. Na een vrije trap van Tadiç was het Fer die z’n schoen er tegen aan zette en Twente naar de Poulefase schoot. De Hel van Enschede stond op de kop. Het was een memorabele avond geweest in de Grolsch Veste.

Het enige minpuntje van de avond vond ik de magere opkomst van het publiek. 20.000 toeschouwers.