GroundhopCollection

 

23-12-2012

C.S. Sedan Ardennes - F.C. Nantes

Sedan-Nantes

Entree € 20,-  Aanvang 14.15u.

 

0-0

 

 Competitie: Ligue 2

 Land: Frankrijk

 Stadion: Stade Louis-Dugauguez

 Stad/Dorp: Sedan

 Toeschouwersaantal: 5979

 

 

 

Via Facebook kreeg ik de vraag of ik meeging naar Club Sportif Sedan Ardennes. Sedan is een klein stadje in de Franse Ardennen. Het ligt een beetje in een uithoek op de voetbalkaart. Veel in de buurt,behalve een paar kleine Belgische clubs over de grens, is hier niet te vinden. Mooie gelegenheid om deze Ligue 2-club eens te bezoeken. Het affiche, Sedan (nr 20, laatste plaats) – F.C.Nantes (Nr 1), was ook perfect en zo besloot ik met Dennis af te reizen op een druilerige zondagmorgen.

7 uur ging de wekker en om 8 uur was ik op de autobaan richting Veenendaal. Hier stond Dennis al te wachten zodat we snel weer op de autobaan waren richting het zuiden. Het was werkelijk beestenweer buiten. Harde regen en wind deden ons de wenkbrauwen fronsen. Zou het wel doorgaan? Op de site stond nog niets van een afgelasting. Tot aan de ring van Brussel bleef het hard regenen maar in de Ardennen werd het droog. Na een snelle en perfecte rit door de heuvels kwamen we aan bij het Stade Louis-Dugauguez dat van verre al zichtbaar was vanaf de autobaan. Het sinds 2000 gebouwde stadion kan 23189 toeschouwers herbergen en staat langs rivier de Maas.We parkeerden onze auto vlak voor het stadion op het voormalige veld van de club. Hier was behalve de contouren niks meer van over. Ruim op tijd maakten we ons rondje om het stadion en kochten we de kaarten. We besloten de Tribune Présidentielle (hoofdtribune) te nemen. Het stadion is een betonkolos waar ,naar het lijkt, na de opening nooit meer wat aan is gedaan. Betonrot zie je hier en daar zelfs.Voor het binnengaan gauw nog even de fanshop in voor een pin en een sjaal. Daarna gingen we bij vak L naar binnen. Het zicht op het uitvak en fanatieke thuisvak was prima en de plaatsen ook.Van binnen vind ik het stadion wel meevallen. De catering was erg slecht. Behalve een flesje frisdrank voor €4,- was er niks fatsoenlijks te eten. Gelukkig hadden we al gegeten bij een tankstation onderweg.

C.S.Sedan Ardennes staat er niet best voor. De laatste plaats word ingenomen en bij winst kunnen ze alleen een aansluiting bij de ploegen boven hun bewerkstelligen. Winst is vandaag dus nodig! Toch heeft de club betere tijden gekend. De in 1919 opgerichte club werd aanvankelijk Union Athlétigue Sedan-Torcy genaamd. In 1956 promoveerden “Les Sangliers-De Zwijnen” voor het eerst naar de Ligue 1.Gelijk werd de Coupe de France in dat jaar ook binnengehaald. Deze bekerwinst werd in 1961 herhaald. In 1966 kwam er een fusie met het roemruchte Racing Club de Paris en werd de naam van de club R.C.Sedan-Paris. Het was een laatste noodgreep voor de club uit Parijs dat maarliefst 245 k.m. verderop ging spelen. Ondanks dat de resultaten er mochten zijn werd de club in 1970 als fusie opgeheven en ging onder de huidige naam verder. C.S.Sedan Ardennes. In 1974 werd er de naam “Mouzon”er nog tussen gezet maar een jaar later weer weggehaald. 3x werd er op Europees niveau gevoetbald, maar kwam men niet verder dan de 1e ronde. In 2000 werd de 3e ronde gehaald van de Intertotocup.

Een bekende speler was Di Tomasso .Na begonnen te zijn bij A.S.Monaco vervolgens 4 jaar voor Sedan en later voor zijn laatste werkgever FC Utrecht speelde ,overleed hij na een hartstilstand. Hij werd 26 jaar en zijn nummer 29 bij Sedan word nooit meer gebruikt evenals nummer 4 bij Utrecht.

Tegenstander F.C.Nantes is opgericht in 1943 en behoort tot de grotere clubs van Frankrijk.   8x werd men landskampioen. Laatste keer was dat nog in 2001. Ook werden de “Les Canaris-De Kanaries” 3x bekerwinnaar. Eind jaren 70 en de jaren 90 van de vorige eeuw waren voor de club zeer succesvol. Ook in Europa kwam men erg ver. 2x in de ¼ finale en 2 x in de ½ finale. De laatste keer verloor men in de Champions League van Juventus in de halve finale. Vanaf 2007 gaat het bergafwaarts met de club. Degradatie volgde en na een paar keer weer gepromoveerd te zijn konden ze toch het weer niet waarmaken in Ligue 1. Dit jaar gaat het weer voortvarend met F.C.Nantes en staat men weer bovenaan op het tweede niveau. Al hebben ze de hete adem van een andere gevallen grootheid,A.S.Monaco,in de nek. Ook Nantes moet dus winnen.

F.C.Nantes had toch een aardige groep fans meegenomen naar deze wedstrijd. Nu staan de fans wel bekend om hun trouw en passie ,maar in deze uithoek van Frankrijk en met 620 k.m.afstand tussen de steden vond ik het een beste groep. Ze hadden een spandoek opgehangen met daarop “Rendez-vous F.C.Nantes”. Gedurende de hele wedstrijd bleef men zingen.Het eerste kwartier was ook voor Nantes dat gelijk in de aanval ging en dichtbij de eerste goal was. De lat hing in de weg bij een mooie kopbal. Hierna probeerde Nantes het wel maar de scherpte van de passing ontbrak. Omdat de thuisclub hier ook geen antwoord op had en ook niet al te scherp speelde bleef het tot de rust 0-0. Nu zou je denken dat de spelers van Nantes in de tweede helft wat meer gas zouden geven. Het omgekeerde was het geval. Sedan zag dat Nantes haar dag niet had en ging scherper spelen. Een paar wissels brachten nog meer pit in het team. Toch bleef het voornamelijk voetbal op het middenveld. Maar als er een kans kwam was die voor de thuisclub. De “Young Boys”,ultra’s van Sedan schreeuwden de ploeg naar voren. Alleen tegen het vocale geweld van de “Brigade Loire” konden ze niet op.Ondanks het slechte spel gingen ze maar door met hun strijdliederen. De kanaries op het veld hadden blijkbaar oordoppen in want er lukte niet veel. Pas vlak voor het eind kregen ze nog een paar grote kansen op de overwinning.Al met al werd de wedstrijd meer op het middenveld uitgevochten. Kansen waren er nauwelijks aan beide zijden. Een onvermijdelijke 0-0 was het eindresultaat. Een knappe prestatie van Sedan hoewel er meer had ingezeten voor de ploeg uit Noord-Frankrijk. F.C.Nantes bleef onder hun niveau maar bleven wel bovenaan in Ligue 2.

Na de wedstrijd gingen we gauw terug naar de auto en na onderweg in België nog even bij een Buffet te hebben gegeten werd er weer koers gezet in de regen richting Veenendaal. Van hieruit ging ik met de auto weer huiswaarts naar het mooie Twente. Het dagje Zwientie-kiek’n was geslaagd al was de uitslag van de wedstrijd minder met die 0-0. Tien uur was ik weer thuis.