GroundhopCollection

 

28-10-2012

Atlético Madrid - C.A.Osasuna

Atletico Madrid - Osasuna

Entree € 50,-    Aanvang 19.45u.

 

             3-1

 

 Competitie: Liga BBVA (Primera División)

 Land: Spanje

 Stadion: Estadio Vicente Calderón

 Stad/Dorp: Madrid

 Toeschouwersaantal: 45000

 Doelpuntenmakers:

 1-0 Miranda            31"

 2-0 Raúl Garcia       35"

 2-1 Lamah              43"

 3-1 Falcao              73"

 

 

Op het einde van de middag nam ik de metro naar halte Pirámides. Dit station ligt een paar straatjes verwijderd van het Estadio Vicente Calderón. Het prachtige onderkomen van Atlético de Madrid zou vanavond bezocht worden met een wedstrijd. Osasuna komt op bezoek.Gisteren was ik hier ook al geweest voor een museum en tour door het stadion. Vanaf 2014 is het de bedoeling dat de club dit stadion gaat verlaten voor een compleet nieuw onderkomen elders in de stad dus was het op voorhand al de bedoeling hier ooit nog eens heen te gaan. Dit was dan ook de reden voor de trip naar Madrid vanuit Valencia. Het kaartje had ik gisteren ook al gekocht bij de Taquillas . En voor 50 euro heb ik een plaats gekocht op de eerste ring ter hoogte van de middenlijn.

Voor het zover was om naar binnen te gaan liep ik eerst een rondje om het stadion en bezocht ik enkele cafeetjes van Atlético. Zo kwam ik ook in een cafeetje terecht waar nogal wat leden van de Frente rondliepen. Dit is de ruige harde kern van Atlético en zijn nogal erg nationalistisch en rechts georiënteerd. Zou je niet denken qua historie van de club. Ik voelde me hier niet zo op mijn gemak aangezien de kwade blikken ook af en toe richting mij gingen. Na het biertje daar te hebben genuttigd liep ik naar een ander café wat een stuk gezelliger was. Hier kwam ik toevallig ook een stelletje tegen uit Enschede en daar heb ik dan ook een aantal cañas mee gedronken.

Al was een halve liter wel duur(€6,-). Ondertussen begon het erg druk te worden buiten.

We besloten maar op tijd naar binnen te gaan en alvast van het stadion te gaan genieten.

Hun zaten op de 2e verdieping dus wensten we elkaar een leuke wedstrijd toe.

Club Atlético de Madrid zoals de vereniging officieel heet is een bijzondere club. Het is de club van het gewone volk. Momenteel staan ze voor deze speelronde met Barcelona bovenaan gelijk in punten. In de wetenschap dat Barça de wedstrijd al gewonnen had gisteren ,moet Atlético nu ook weer met een overwinning aan de haal gaan om bij te blijven.

In 1903 werd ze opgericht door Baskische Studenten in Madrid naar voorbeeld van Athlétic Bilbao. Zo was de club ook een tijdlang een dochterclub. Pas in 1920 werd ze onafhankelijk. Ze hadden toen al de rood/wit gestreepte shirts.(sinds 1911 uit Sunderland meegenomen). Onder de burgeroorlog was het de club van de Spaanse luchtmacht. (Atlético Aviación).Pas in 1947 heeft het de huidige naam.

Ze zijn begonnen met voetballen in Vallecas en verhuisden daarna naar Estadio Metropolitano.De eerste Europese wedstrijden werden soms zelfs afgewerkt in het Bernabéu van Real.

In 1966 werd onder het toenmalige voorzitterschap van Vicente Calderón het gelijknamige stadion gebouwd. Een bijzonder stadion waarbij een snelweg onder de hoofdtribune doorloopt,de M30. Na een renovatie voor de W.K. in 1982 bedraagt het toeschouwersaantal 54.866. De locatie is ook mooi gelegen aan de oever van rivier de Manzanares. Hierdoor hebben de supporters ook wel de bijnaam “Los Indies”(de Indianen) en “Los Manzanares “.

Maar ook de rood/witte shirts bezorgen hun bijnamen als de Rojiblancos (Roodwitten) en de mooiste vind ik is Los Colchoneros (de matrassen). Vroeger werden in Spanje veelal rood/witte matrassen verkocht.

Eind jaren 80 had men nog een vreemde voorzitter Gil Y Gil. Deze was betrokken bij corruptie,omkoping en stond bekend dat hij nogal veel trainers ontsloeg. Na een paar hoogtepunten met hem als voorzitter belande Atlético zelfs in de Segunda División voor 2 jaar.

Recent wonnen de Colchoneros 2x de Europa League. 1x in Hamburg tegen Fulham ,waar ik ook bij was. De laatste was tegen hun oude moederclub Atlhlétic Bilbao.

De Colombiaan Falcão is één van de huidige sterren op het veld. Samen met Messi(Barça) en Ronaldo(Real Madrid) behoord hij tot de beste spitsen van de wereld.

Met 9x Landskampioen,9x Copa del Rey,1x Spaanse Supercup,1x Europacup 2, 1x Wereldbeker, 2x Europa League ,2x Supercup Europa en nog tal van nationale prijzen is het een hele grote club in Spanje en Europa. Verdere info is er te vinden op Wikipedia en via talloze boeken die er van deze club te koop zijn.

De tegenstander van vandaag is C.A.Osasuna uit Pamplona, de stad van het vreselijke stierenrennen. C.A. staat ook voor Club Atlético. De club is in 1920 opgericht maar heeft nog geen prijzen gewonnen. 1x werd de finale van de Copa del Rey gehaald en een aantal keren deden ze mee in Europa. In hun geschiedenis zijn ze vaak heen en weer gegaan door de liga’s .Van Primera División tot aan de Segunda B aan toe. De laatste jaren zijn ze echter wel aanwezig in de hoogste divisie.

Met een zak pipa’s en een cola (geen bier in het stadion) beklom ik de trap naar het vak. Ik zat op de 2e rij van de eerste ring. Een prachtige plek. De opkomst van de spelers werd door een leuke sfeeractie begeleid. Wij hadden allemaal een vel papier deze vervolgens omhoog gehouden moest worden zodat er 2 rode banen en in het midden een witte ontstond. Omdat ik in het middenzat kon ik alleen de helft op de foto zetten. Hierna barste de wedstrijd los. In hoog tempo werd de eerste helft gevoetbald. Atlético had het moeilijk om de eerste te maken want ze waren wel beter. De buurman naast me was irritant en zong met de liedjes van de Frente mee. Erg vals ook nog. Gelukkig kan ik niet alles verstaan in het Spaans, maar ik kon eruit opmaken dat deze “stoere”man toeristen niet zo leuk vond .Dit zei hij tegen zijn lelijke (sletterige) vriendin die ook regelmatig zijn hand op een intieme plek drukte. Na een half uur kon hij uit zijn dak gaan toen de 1-0 middels een prachtige kopbal op het scorebord werd gebracht door Miranda. Raúl Garciá maakte heel snel daarna met een schot de 2-0. Hoewel trainer Simeone zijn spelers naar voren riep voor de 3e kwam Osasuna plotseling weer in het spel. De club uit Navarra had nog bijna geen kans gehad maar de ex-Roda JC speler Lamah tekende met een prachtig schot voor de 2-1. Het tweede bedrijf leverde geen probleem op voor de Madrilenen. De wedstrijd bleef ondanks het veldoverwicht toch boeiend. Pas in de 73e minuut maakte de Colombiaanse ster Falcão hier een eind aan. Hij kwam mooi voor zijn verdediger en schoot de bal hoog binnen. Mijn buurman vond het hierna genoeg en 10 minuten voor tijd ging hij met zijn snol de derde helft in. Wat een eikel was dat zeg!!! Een echte fan blijft tot de laatste minuut zitten!! Ik had nu wat meer ruimte en genoot nog van de laatste minuten. De twaalfde overwinning was een feit. Atlético blijft zo gelijk in punten met Barcelona bovenaan. Osasuna sluit de rij in de hoogste competitie.Na de wedstrijd genoot ik nog na en nam de indruk van het prachtige stadion nogmaals in me op.

De volgende keer zal ik ze wel zien in het nieuwe stadion. Voor mij was het Adieu Calderón.

Ik sloot me aan in de mensenmassa op weg naar de metro.......