GroundhopCollection

28-07-2012

R.C. Lens - Le Mans F.C.

RC Lens - Le Mans

Entree € 14,-      Aanvang 14.00u.

 

2-2

 

 Competitie: Ligue 2

 Land: Frankrijk

 Stadion: Stade Félix Bollaert

 Stad/Dorp: Lens

 Toeschouwersaantal: 14782

  Doelpuntenmakers:

 1-0 Valdivia        6"

 2-0 Yahia           15"

 2-1 Sylla            20"

 2-2 Derouard      84"

 

R.C.Lens is een club die ik al langer in het vizier heb. De fanatieke supporters en het grote Stade Félix Bollaert spreken me altijd al erg aan als ik ze op T.V. zie.

De tijd om eens een wedstrijd daar mee te pakken was nu gekomen. Omdat overal nog voorbereidingswedstrijden plaatsvinden in Nederland had ik toch zin om de competitie weer op te zoeken. De Franse Ligue 2 begon vrijdag al maar de wedstrijd van R.C.Lens – Le Mans F.C. was verschoven naar de zaterdag zodat er een dubbel mogelijk was met de eerste speelronde van de Jupiler Pro League ’s avonds in België.

Met een paar kameraden gingen we ’s morgens al vroeg op pad richting Frankrijk. Ondanks dat het “Zwarte Zaterdag” was ging de reis voorspoedig en bereikten we rond twaalf uur in de middag al het grauwe mijnwerkersstadje,waar tegenwoordig geen mijn meer open is.

De trots is dan ook de voetbalclub, opgericht in 1906 ,want verder valt er niet veel te beleven. Het machtige Stade Félix Bollaert( voormalige mijn directeur) is qua capaciteit groter dan Lens aan inwoners heeft. Na het vice-kampioenschap in 1932 is het gebouwd en heeft nu een capaciteit van 41233 toeschouwers. De voetbalclub werd mede groot door de vele gastarbeiders die in de mijnen werkten. De bijnaam is “Sang et Or”(bloed en goud) naar de kleuren van de club rood met geel. De geschiedenis kent vele hoogte en dieptepunten qua resultaten. De grootste triomf behaalde de club in 1998.Toen werden ze na een nek aan nek race met F.C. Metz op doelsaldo de franse kampioen van de Ligue 1. Ook was het Stade Félix Bollaert een van de thuishavens van de W.K.1998 dat in Frankrijk gespeeld werd. De laatste jaren is het echter wat bergafwaarts gegaan met als dieptepunt degradatie naar ligue 2, promotie en weer degradatie.

Le Mans F.C. ,de tegenstander van vandaag , is in 1985 ontstaan uit een fusie van 2 clubs. U.S.Le Mans één van de fusieclubs had tijdens de WO2 nog succes door 2 jaar op het hoogste nivo uit te komen. Voor de rest speelden beide clubs voornamelijk op een zeer bescheiden nivo en heel af en toe in Ligue 2. Na de fusie klom Le Mans tot het 2e nivo. Pas in 2003 haalde men het hoogste nivo,Ligue 1, maar vloog gelijk het jaar erop er weer uit. Vanaf dat moment komen ze uit in de klasse waar ze nu nog steeds spelen,Ligue 2. Op 29 januari heeft Le Mans F.C. de poorten van hun nieuwe onderkomen geopend. De moderne MMArena heeft het oude Stade Léon Bolléé vervangen. Wellicht geeft dit Le Mans weer een boost.

Na lang wachten bij de kassa om een kaart te kunnen kopen en de rij voor de entree zaten we met een cola (bier verboden) op de tribune. De wedstrijd was niet van een hoog nivo . Ondanks dat de Ultra’s van de” Red Tigers” er met geweldig veel energie veel sfeer probeerden te creëren vond ik de opkomst van het publiek in dit grote stadion tegenvallen. De Ultra’s maakten veel goed. Bij opkomst was er nog een sfeeractie voor de president van de club.”Martel : 14 ans de presidence au R.C.Lens, merite notre reconnaissance” wat betekent “Martel 14 jaar voorzitter van R.C.Lens ,verdient onze dankbaarheid”. Verder waren er nog protesten tegen de aanvangstijden op vrijdag. Het nivo was dus matig maar de doelpunten waren geweldig. 4 stuks van ongekende schoonheid. De eerste en de laatste waren identiek aan elkaar. Valdivia schoot al na de 6” de bal van buiten de 16 meter onderkant lat bovenin de goal. Derouard van Le Mans dacht in de 2e helft er precies zo over en schoot de bal op dezelfde wijze in de goal. De 10 supporters van Le Mans konden hun geluk niet op.

Na de wedstrijd wilde ik nog de voorgevel van het stadion fotograferen maar ik werd door een steward in m’n nekvel gegrepen en dus terug gestuurd. Jammer! Op naar België voor de avondwedstrijd.