GroundhopCollection

07-04-2013

V.V.Rheden - Achilles'12

VV Rheden-Achilles12

Entree € 5,-    Aanvang 14.00u.

 

 

 

 37758

          3-0

 38911

 Competitie: 1e Klasse E Zondag

 Land: Nederland netherl

 Stadion: Sportpark IJsselsingel

 Stad/Dorp: Rheden

 Toeschouwersaantal: ongeveer 125

 Doelpuntenmakers:

 1-0 Klein-Holte     48"

 2-0 Van 't Veld      76"

 3-0 Van 't Veld      85"

 

Op deze prachtige maar koude zondag besloot ik en wedstrijd te bezoeken in de Eerste Klasse E tussen V.V.Rheden en Achilles’12 uit Hengelo. Beide clubs vechten tegen degradatie. V.V.Rheden staat op een play-offplaats voor degradatie en Achilles’12 staat er met 2 punten vlak boven en dus nog veilig. Een spannende pot op voorhand mede omdat er bij winst voor Rheden stuivertje gewisseld word qua plek. Toch was dit niet de echte aanleiding om de club aan de IJssel te bezoeken.

Ik hoorde in de wandelgangen dat de gemeente het sportpark wil vernieuwen en eventueel V.V.Rheden gaat fuseren met Worth-Rheden de buurclub. Omdat het Sportpark IJsselsingel in de huidige vorm een prachtig stadionnetje is besloot ik er een kijkje te gaan nemen voordat het een modern terrein zal gaan worden.

V.V.Rheden is een club met een mooi verleden. De club is in 1904 opgericht en had in 1951 al een lichtinstallatie. Men speelde op hoog niveau in de amateurs zonder echt iets te winnen. Vanaf 1955 ging men spelen in het betaalde voetbal. Machinefabriek Thomassen stelde hiervoor een veld op haar complex beschikbaar. Op het Thomassen-terrein werden legendarische wedstrijden gespeeld onder meer tegen rivaal Vitesse. In 1956 degradeerde men naar de Tweede Divisie waar men tot 1960 speelde. In dat jaar degradeerde men weer naar de amateurs na een laatste wedstrijd op het Thomassen-terrein tegen Velocitas (2-2).

In 1961 word het huidige terrein aan de IJsselsingel geopend met een wedstrijd tegen de profs van De Graafschap(2-4). Hoewel veel clubs die degradeerden uit het betaalde voetbal in financiële nood waren of kwamen ,was dit niet het geval met V.V.Rheden. Na enkele magere jaren is Rheden in de 70er jaren weer aan de amateurtop te vinden. In 1977 word men hoofdklassekampioen. Daarna is het wachten tot in de tachtiger jaren de gloriejaren gaan aanbreken. 1985 kampioen hoofdklasse B, 1987 kampioen hoofdklasse B, 1992 Algeheel Zondagamateurkampioen. In het K.N.V.B.-Bekertoernooi lieten de Rhedenaars ook van zich spreken. Zo won Ajax maar moeizaam evenals P.S.V. en Roda J.C.. Helmond Sport en F.C.Twente werden zelfs uitgeschakeld. In 1998 kwam weer een dieptepunt door de degradatie uit de Hoofdklasse naar de Eerste Klasse. Doordat nu de Topklasse er tussen is gekomen is dit nu in de voetbalpyramide het 5e nivo.

Aangekomen bij de mooie entree kocht ik snel een kaartje. Eenmaal binnen kom je gelijk op een onoverdekte staantribune die de gehele lange zijde in beslag neemt en zo te zien ook vroeger doorliep aan de korte zijde. Gelijk vielen me de prachtige oude lichtmasten op langs het veld. De aftrap was net geweest en ik besloot een rondje om het veld te maken. Zo kwam ik bij de oude tribune waarvan het dak eraf was. Dit was door een storm van enkele weken terug gebeurd, volgens een oude man die naast me stond. Gelukkig regende het niet en zaten de mensen heerlijk in de zon op de houten bankjes. In de hoek van de tribune is een klein koffiehokje “Willy’s Hôkske”. Willy is een clubvrouw in hart en nieren. Ze kon mij geweldig veel vertellen over de club en het huidige elftal. Ondertussen keken we naar het voetbal op het veld dat van beide teams nog niet echt veel kansen opbracht. De 0-0 ruststand was dan ook logisch. Vlak voordat ik naar de kantine liep kwam er een man bij het koffiehokje staan die ook het een en ander over de club ging vertellen. Het bleek de voorzitter. Hij vertelde onder andere dat het huidige complex voorlopig in takt blijft en dat de fusie nog op zich laat wachten omdat Worth-Rheden niet wil. Na de wedstrijd moest ik even in de bestuurskamer komen. Vervolgens kon ik snel even in de kantine een patatje eten en een biertje drinken.

Gelukkig was ik net op tijd terug voor de 2e helft. Er werd ook gelijk gescoord en dat had de wedstrijd ook nodig. 1-0 in de 48” door Klein-Holte. Nu moest Achilles komen. Het werd een open wedstrijd . Kansen waren er aan beide zijden. Toch kwam de 2-0 op het bord. Hierna had Rheden het overwicht en met nog een 3-0 erbij was de wedstrijd gespeeld. Erg belangrijke punten voor de Rhedenaars. Ramon van ’t Veld die de laatste twee goals voor z’n rekening nam was voor mij de man of the match.

De overwinning was terecht en beide clubs moeten nog vol aan de bak voor behoud in de Eerste Klasse. Zoals afgesproken ging ik naar de kantine alwaar Willy mij naar de bestuurskamer bracht. Daar kreeg ik uit handen van de voorzitter een prachtig boek van 100 jaar Rheden. Trots bedankte ik hem, kocht nog een sjaal en ging voldaan weer naar huis. Het was een prachtige dag geweest bij een bijzonder gastvrije club. Hopelijk veranderd ,indien het toch doorgaat met de vernieuwing, niet veel aan het oude stadionnetje en heeft men snel weer een nieuw dak op de tribune.