GroundhopCollection

 

13-10-2012

D.E.S. - S.V.V.N.

DES-SVVN

Entree € 2,-    Aanvang 14.30u.

 

            1-1

 

 Competitie: Derde Klasse D Zaterdag

 Land: Nederland

 Stadion: Sportpark Gagelman (D.E.S.)

 Stad/Dorp: Nijverdal

 Toeschouwersaantal: Ongeveer 300

  Doelpuntenmakers:

  0-1 Ten Kleij         66"

  1-1 Slettenhaar      88"

 

 

Omdat er een grote groundhop binnenkort naar Spanje op het programma staat liet ik het besluit vandaag vallen op een amateurwedstrijd in de buurt. Na de fixtures in de regio te hebben bestudeerd kwam ik uit bij dé derby van Nijverdal. D.E.S. – S.V.V.N.. De rood-zwarten contra groen-witten. Noord tegen zuid. Kortom een duel waar ik wel nieuwsgierig naar was. Mijn vriendin wilde wel eventjes winkelen in Nijverdal dus de puzzel paste weer mooi in elkaar. Op naar Nijverdal en de roodzwarte kant van Sportpark Gagelman.

D.E.S.(Door Eendracht Sterk) is opgericht in 1922. De eerste vijf jaar was de club Heracles genaamd maar daarna moest men de naam veranderen. In 1934 behaald de club het Zaterdag Landskampioenschap en dat is tot op heden het hoogtepunt. Voor de rest pendelt de club voornamelijk heen en weer tussen de 3e en de 2e klasse. De laatste jaren speelt men in de 3e Klasse D. Enkele bekende spelers die van D.E.S. komen zijn Collins John en zijn broertje Ola John. Beide zijn bij F.C.Twente doorgebroken. Ola speelt momenteel voor Benfica en Collins voor Barnet FC.

S.V.V.N.(Sport Vereniging Volharding Nijverdal) speelt op Sportpark Groot Lochter in het zuiden van Nijverdal. In 1928 werd de club als Volharding opgericht. Omdat er al een club bestond met die naam moest men in 1947 de naam wijzigen. Sindsdien heet het S.V.V.N..

Ze delen hun sportpark met E.N.C.’09 (fusie tussen De Eversberg en vv Nijverdal).

De Rivaliteit tussen D.E.S. en S.V.V.N. was vroeger erg groot. Zo vertelde een toeschouwer langs de lijn dat er D.E.S. en S.V.V.N.-kroegen waren en men absoluut niet in elkaars café kwam. Ook werden de doelen vaak een avond ervoor in de clubkleuren van de tegenstander geschilderd. De haat en nijd die er vroeger was is weliswaar minder geworden en nu komt iedereen gewoon bij elkaar in het café. Toch was vanmiddag langs de lijn het vocaal af en toe goed te merken.

Afgelopen 2 jaar speelde S.V.V.N. een tree hoger in de 2e Klasse. Hieruit werd vorig jaar onverwacht gedegradeerd. Zo is dé derby na twee jaar weer tot leven gekomen. D.E.S. begon aardig dit seizoen. Tegenstander S.V.V.N. heeft het een stuk moeilijker en bezet de laatste plaats momenteel.

Op weg naar het sportpark begon het keihard te regenen. Gelukkig had ik een paraplu bij me en die bleek later ook weer nodig. Na een kaartje te hebben gekocht zag ik dat D.E.S. niet over een tribune beschikt. Dus dan maar een paar biertjes wegtikken in de kantine en een bak patat opeten. Iedereen die op het sportpark kwam vluchtte de kantine in. Tijdens de wedstrijd gingen ook veel mensen vanaf hier de wedstrijd kijken omdat de kantine prachtig zicht bied op het hoofdveld. Het veld is verder omzoomd door bomen en aan de kant van de kantine is nog een verhoging in de vorm van en graswal zodat 2 rijen vanaf die kant het spel kunnen volgen. Achter een doel kijk je op de accommodatie van buurman De Zweef. Vlak voor het begin probeerde ik toch het weer te trotseren. Gelukkig werd het weer steeds beter.Voor de wedstrijd werd er nog een minuut stilte in acht genomen. Echter voor wie dit was bleef me een raadsel.Zo’n 300 supporters van beide kampen hadden een plek gevonden achter de omheining.D.E.S. was de bovenliggende partij en kreeg ook kansen op de 1-0. Een mooie vrije trap ging tegen de paal. De wedstrijd was rommelig maar er werd vol inzet gespeeld. Toch zou de rust met een 0-0 gehaald worden. In de tweede helft ging het een hele tijd gelijk op totdat Ten Kleij uit een mooie aanval de 0-1 aantekende. D.E.S. was even van slag en het werd bijna gelijk 0-2. Dit feestje ging niet door. D.E.S. herpakte zich en de rommelige wedstrijd ging verder.Door de inzet werden er nogal wat overtredingen gemaakt.

Op het einde kreeg D.E.S. nog een paar kansen op de gelijkmaker. Deze viel dan ook vlak voor tijd . Uit een voorzet kopte Slettenhaar de bal langs de doelman. 1-1. Vlak voor het einde kwam S.V.V.N. nog goed weg nadat een speler van D.E.S. keihard werd neergetrapt en er geen rode kaart volgde. Zo werd het einde van deze derby gehaald. Met de 1-1 schieten beide ploegen echter niks op. Gelaten gingen de mensen weer naar huis.

Ik snelde naar het centrum, zocht mijn vriendin op,gingen samen wat eten en reden weer huiswaarts.