GroundhopCollection

30-09-2012

M.V.V. Maastricht - S.B.V.Excelsior

MVV Maastricht-Excelsior Rotterdam

Entree € 15,-   Aanvang 14.30u.

 

          4-2

 

 Competitie: Jupiler League

 Land: Nederland

 Stadion: De Geusselt

 Stad/Dorp: Maastricht

 Toeschouwersaantal: 5391

 Doelpuntenmakers:

 0-1 Alberg         9"

 1-1 Smeets        39"

 2-1 Smeets        48"

 3-1 Schreurs      77"

 4-1 Esajas          87"

 4-2 Janga           93"(p.g)

 

Op deze mooie zondag ging ik met de trein naar het uiterste zuiden des lands. Met het Jumbokaartje op weg naar Maastricht. Omdat ik ,behalve bij Helmond Sport ,overal al ben geweest in de Jupiler League ,heb ik toch nog een paar stadions waar ik nog geen foto’s van heb gemaakt met een wedstrijd. Dit wil ik dan ook de komende tijd even inhalen inclusief een bezoek aan Helmond Sport. Eén van die stadions waar ik in het verre verleden ooit al was is De Geusselt van M.V.V.. Vandaag zou daar een leuke wedstrijd worden gespeeld tussen M.V.V. Maastricht en Excelsior Rotterdam.

De Maastrichtenaren draaien een prima start tot nu toen de competitie. Drie gewonnen,één keer gelijk. Helaas werd er verloren van N.A.C. Breda voor de beker zodat men zich nu op het reguliere seizoen kunnen richten.

M.V.V. is nog druk bezig met de strijd om de eerste periode. Mochten ze vandaag winnen van de Kralingers dan zouden ze een grote stap maken om periodekampioen te kunnen worden .Bovendien kan men op de eerste plek komen. Echter moet Helmond Sport dan verliezen van Dordrecht. Omdat die wedstrijd pas maandag is is M.V.V. er bij winst vandaag er nog niet zeker van. Helmond voert op moment de ranglijst aan met 16 punten en M.V.V. kan hier 1 punt bovenkomen na deze wedstrijd.

Maar dan moet er wel eerst gewonnen worden. En laat dat nou net tegen Excelsior in de 14 wedstrijden die na 2000 zijn gespeeld geen één keer gelukt zijn.

De in 1902 opgerichte club beleefde de hoogtijdagen rond de jaren zeventig. Men behaalde de Intertotocup . Sterspeler was die tijd Brokamp. Na lang op het hoogste nivo te hebben gevoetbald werd de club een vaste promotie/degradatiekandidaat en de laatste jaren bivakkeren ze al een hele tijd in de Eerste Divisie(Jupiler League). De club kende grote geldzorgen. Toch kan de club rekenen op een hondstrouwe en fanatieke aanhang. Zeker voor Jupiler begrippen zijn een gemiddelde van 5000 supporters best veel.De harde kern heet de Angel Side en huist achter het doel.Stadion De Geusselt staat er vanaf 1961/62. Daarvoor speelde Us MVV-ke op de Boschpoort elders in de stad.

Tegenstander S.B.V. Excelsior Rotterdam , ook in 1902 opgericht,wil zo gauw mogelijk weer promoveren naar de hoogste klasse. Het draait echter nogal stroef tot nu toe. De degradant van vorig jaar zal in deze wedstrijd dit ook maar al te graag ombuigen.

In het stadion had ik een plekje op de Q-Parktribune aan de lange zijde tegenover de hoofdtribune. Terwijl ik met de laatste happen van de frikandel bezig was kwamen de spelers al op. De Geusselt was goed gevuld . Dertig uitfans hadden de moeite genomen om deze wedstrijd te bezoeken.Voordat de wedstrijd begon moest er eerst het Maastrichts Volkslied gezongen worden.Iedereen in het stadion stond op en zong het mee,behoudens enkelen waaronder ik en de uitfans. De Kralingers begonnen goed aan de eerste helft. Als snel stond de 0-1 op het bord. Dat was natuurlijk een domper voor M.V.V.. Maar ze pakten het goed op en vochten zich terug.Vlak voor rust werd het 1-1 door Smeets. Na de rust werd het snel door dezelfde Smeets 2-1. Het publiek ging nu echt te keer. Liederen werden ingezet en er werd een mooie sfeer gecreërd. De Sterrendragers gingen nu vol voor de winst en Excelsior wist zich geen raad meer. De ene na de andere aanval werd opgezet en uiteindelijk was het 4-1.

Man of the match was M.V.V.-er Veldmate en mijn inziens ook terecht de beste van het veld.

Dat Excelsior door middel van een penalty,een prachtige Panenka van Janga, de 4-2 nog maakte was alleen voor de statistieken. Het toeschouwersaantal was wel opmerkelijk. Er waren 5391 toeschouwers en dat is precies één minder dan bij de laatste ontmoeting tussen deze clubs in 2009. Voor Excelsior is er nog veel werk te verzetten. M.V.V.Maastricht staat in ieder geval tot maandag bovenaan en heeft de kansen voor een periodetitel nog volop in handen.

Na de wedstrijd snelde ik me naar het station zodat ik de trein naar Den Bosch nog kon halen.

Edit: Helmond Sport verloor maandag van Dordrecht en dus staat M.V.V.Maastricht nu bovenaan.