GroundhopCollection

27-04-2013

R.K.V.V. S.T.E.V.O.  - T.V.C.'28

STEVO-TVC28

Entree € 3,-   Aanvang 18.00u.

 

 

 

 naamloosstevo

          3-0

 naamloostvc28

 Competitie: 1e Klasse E Zondag

 Land: Nederland netherl

 Stadion: Sportpark De Peuverweide

 Stad/Dorp: Geesteren (ov )

 Toeschouwersaantal: 1000

  Doelpuntenmakers:

 1-0 Wigger     24"

 2-0 Wigger     32"

 3-0 Wigger     64"

 

 

 

S.T.E.V.O. – T.V.C’28 … Geesteren (gemeente Tubbergen) – Tubbergen….Derby en RIVALITEIT!!!

Onmiskenbare rivaliteit is er tussen de bevolking van Geesteren en Tubbergen. Volgens Geesterse bronnen is die rivaliteit ontstaan in de jaren 60 van de vorige eeuw. Tubbergen werd het kerndorp en was qua oppervlakte veel kleiner dan Geesteren. Ook kregen ze alles voor elkaar en moesten de mensen uit Geesteren die hetzelfde wilden bereiken er alles voor doen. Het aan de kant zetten van Geesteren heeft onder de inwoners kwaad bloed gezet dat tot aan de dag van vandaag bij veel inwoners nog steeds emoties oproept. Hetzij wel minder dan vroeger. Beide dorpen steken de draak met elkaar. Als er dan een mogelijkheid is om dat te doen dan word die met beide handen aangegrepen. Wat is dan mooier dan een treffen in de voetbal tussen beide dorpen.

Hoewel beide verenigingen laatbloeiers zijn in de hogere regionen van het amateurvoetbal zijn er vooral aan Geesterse zijde prachtige hoogtepunten behaald. T.V.C’28 werd opgericht in 1928 , S.T.E.V.O. in 1933. Beide verenigingen speelden in de krochten van het amateurvoetbal. Pas rond de 70er jaren kwam men elkaar regelmatig tegen in en rond de 4e Klasse K.N.V.B. Erg vaak is de derby niet eens gespeeld. In de begin jaren tachtig zaten ook andere clubs uit de gemeente Tubbergen (De Tukkers Albergen, SV Vasse)in die Klasse en werd er vaak voor duizenden toeschouwers de derby’s afgewerkt. T.V.C’28 en S.T.E.V.O. gingen echter in die jaren zo goed dat de weg naar boven werd ingeslagen. Daar deed T.V.C’28 langer over zodat de derby vanaf die begin jaren 80 uitbleef. Voor T.V.C.’28 dat even mocht ruiken aan de 1e Klasse ging het al snel weer bergafwaarts tot de 3e Klasse. S.T.E.V.O. bereikte zelfs de Hoofdklasse, de op dat moment hoogste klasse in het amateurvoetbal. Zo werd men kampioen in 1994 en gelijk ook algeheel landskampioen met Epi Drost als trainer. Duizenden mensen kwamen per wedstrijd kijken op Sportpark De Peuverweide in Geesteren. In 1995 werd nog de Districtsbeker gewonnen. Geesteren was the place to be voor het amateurvoetbal in Twente. Epi Drost tot zijn overlijden in 1995, Evert Bleuming(ook speler) en Paul Krabbe zijn enkele bekende trainersnamen. Ben Wigger(S.C.Heracles’74) en Arnold Bruggink(F.C.Twente) maakten de stap naar het betaalde voetbal. Zo bleef S.T.E.V.O. de toonaangevende club in de gemeente Tubbergen. In 2003 gaat het mis. Men degradeert en komt gelijk het seizoen erop weer terug. Toch kan S.T.E.V.O. het niet meer bolwerken. In 2006 weer degradatie, jaar erop weer promotie maar dan in 2008 gaat S.T.E.VO. definitief uit de Hoofdklasse. Een flinke belastingaanslag zorgt voor financiële problemen. De bevolking van Geesteren gaat er vierkant achter staan en brengt het geld bij elkaar. Zo blijft S.T.E.V.O. de rest van de jaren in de 1e Klasse maar wel nog steeds het best presterende team van de gemeente Tubbergen. Besloten word om meer met de “eigen” jongens verder te gaan. Hiermee kun je het lang volhouden maar in de 1e Klasse ga je op den duur tekort komen. Zo is het ook dit jaar. Men vecht tegen degradatie en winst is vandaag erg belangrijk. Daar komt nog bij dat T.V.C’28 is gepromoveerd en dus S.T.E.V.O. niet meer de beste ploeg in de gemeente Tubbergen is.

31 jaar lang is deze derby niet gespeeld. De eerste wedstrijd in Tubbergen werd gewonnen door de Tubbergenaren met 2-1. Vandaag is het erop of eronder voor de mannen uit Geesteren. Samen met twee kameraden had ik afgesproken bij De Peuverweide. We zochten een plekje op de onoverdekte staantribune. We schrokken ons dood van het enorme lawaai dat plots uit de speakers kwam. De spelers kwamen op en op de tribune werden de fakkels ontstoken. Helaas was de publieke opkomst met 1000 toeschouwers erg mager. Zou het aan de positie op de ranglijst liggen?..

S.T.E.V.O. begon erg fel aan de wedstrijd. Toch was de eerste niet te missen kans voor T.V.C.’28. Deze werd wel gemist….ongelofelijk. Hierna nam S.T.E.V.O. het heft in handen. Het leek wel of T.V.C’28,dat in de middenmoot staat, helemaal niet bij machte was om er iets tegen te doen. De familie Wigger was bij de geel-roden op dreef. De eerste goal werd gemaakt door Niels Wigger op aangeven van zijn neef Roy Wigger. Hij zette de Peuverweide in vuur en vlam. Voor veel mensen is de uitslag belangrijker dan de eventuele degradatie. Roy Wigger maakte nummer twee. T.V.C.’28 kon hier niks tegenover zetten. De tweede helft werd T.V.C’28 wel gevaarlijker maar grote kansen bleven uit. S.T.E.V.O. maakte weer door Roy Wigger de 3-0. De overwinning was binnen en dat werd uitbundig gevierd. Er is nog hoop om de degradatie te ontlopen voor de mannen uit Geesteren. Na vijf nederlagen op rij nu eindelijk deze belangrijke overwinning. T.V.C’28 staat veilig in de middenmoot en mag zich ondanks het verlies nu eindelijk de beste ploeg van de gemeente Tubbergen noemen.

We bleven nog even wat biertjes drinken alvorens we weer huiswaarts gingen na een erg leuke derby. Hopelijk haalt S.T.E.V.O. nog wat punten om degradatie te voorkomen en zien we deze derby opnieuw volgend jaar terug.