GroundhopCollection

15-03-2013

S.C.Cambuur Leeuwarden - Helmond Sport

Cambuur - Helmond Sport

Entree € 20,-   Aanvang 20.00u.

 

 

           2-0

 

 Competitie: Jupiler League

 Land: Nederland

 Stadion: Cambuurstadion

 Stad/Dorp: Leeuwarden

 Toeschouwersaantal: 5344

  Doelpuntenmakers:

 1-0 Hemmen        35"

 2-0 De Leeuw      90" 

 

 

Vrijdagmiddag was ik al vroeg thuis. Zo kon ik mooi een wedstrijd ’s avonds gaan kijken in de Jupiler League. Ik besloot naar S.C.Cambuur te gaan in Leeuwarden,de hoofdstad van Friesland, voor de subtopper tegen Helmond Sport.  Nummer 6 tegen de nummer 3 van de ranglijst op dit moment. De laatste trein zou ik dan nog halen om terug te komen.

Hoewel het buiten ijskoud was en ik vlug de trein indook verliep dit keer de overstap zowel in Mariënberg en Zwolle feilloos. Zo kwam ik ruim op tijd in Ljouwert. De wandeling van het station naar de wijk Cambuursterhoek, ook wel het Cambuurkwartier genaamd duurt zo’n 20 minuten. Deze wijk is vernoemd naar de familie Van Cammingha’s deze in de middeleeuwen op de huidige plek van het Stadion Cambuur hun burcht hadden. Het logo van de club is dan ook een simpele versie van het familiewapen.

S.C.Cambuur is opgericht in 1964 omdat in datzelfde jaar voorloper V.V.Leeuwarden terugkeerde uit het betaalde voetbal . Hoewel V.V.Leeuwarden (Opgericht 1917) vanaf het begin van het betaalde voetbal in 1954 aanwezig was kon de club het financieel niet bolwerken. S.C.Cambuur moest de nieuwe club worden die het betaalde voetbal moest waarborgen in Leeuwarden. Tot op heden voetbalt V.V.leeuwarden als amateurs op sportpark Cambuur naast het stadion. Onderling werken beide clubs weer samen. V.V.Leeuwarden heeft een rood/wit als clubkleuren. Cambuur heeft de kleuren van de vlag van Leeuwarden aangenomen en speelt nu in het blauw/geel. Tweemaal twee seizoenen wist men het in de Eredivisie vol te houden.1992-1994 en 1998-2000. Daarna zat men weer in de Eerste Divisie, nu Jupiler League genaamd.

Na een paar honderd meter te hebben gewandeld begon het te sneeuwen. Gelukkig was ik nog niet helemaal wit toen ik het Cambuurplein bereikte. Omdat ik nog een zee van tijd had en de lichtmasten net werden ontstoken besloot ik even lekker te gaan eten bij een viswinkel op dat plein. Ik moest immers nog even avondeten naar binnen werken. Het smaakte erg goed en hoewel de vis duur betaald werd ging ik naar het kassaplein om een kaartje te kopen. Aan de overkant van de straat ligt Café Cambuur. Hoewel dit het café is van de harde kern ging ik er naar binnen en dronk een paar Hertog-Jannetjes. Beter zolang mogelijk binnen dan buiten in de vrieskou. Vervolgens werd het tijd de hoofdtribune te betreden. Vanaf deze tribune heb je een prachtig zicht op het veld en de overige tribunes alsmede het uitvak. Het uitvak was door zo’n 40 fanatieke Helmonders bevolkt. De M.I.Side. ,de harde kern van Cambuur (sinds 1979) bevinden zich op de Noord-Tribune. Vroeger zaten ze op Zuid. M.I. staat trouwens niet voor het vak waarin ze zitten maar voor de straatnamen aan de korte zijdes. M staat voor Marathonstraat (nu Coopmansstraat) en de I voor Insulindestraat.

Het veld lag er niet best bij. De club heeft zelfs nog even 3 jaar kunstgras gehad maar in 2008 werd er weer voor natuurgras gekozen. Hulde!!. De vorige wedstrijd werd 1-1 gelijk gespeeld in en tegen Telstar. Dit magere resultaat moest dus vanavond even worden rechtgezet. Helmond Sport is ondanks de 3e plaats een prima tegenstander om dat te doen. 14 jaar geleden was namelijk de laatste keer dat de Helmonders hier wisten te winnen. Het mooie sfeervolle stadion dat 13.500 toeschouwers kan herbergen was met 5344 mensen half gevuld. Toch een respectabel aantal voor de Jupiler League. De sfeer zat er wel goed in.

Koning winter bleef maar strooien met sneeuw. De wedstrijd werd hierdoor spectaculair door de glijpartijen. De eerste kans was voor Cambuur, gevolgt door 2 enorme kansen voor Helmond Sport. Beide clubs kwamen om te winnen en gingen er vol op. Een strijd vol passie en werklust.

Cambuur had in de eerste helft het veldoverwicht en kwam ook verdient op voorsprong. Uit een corner werd de bal in het net gekopt door Hemmen. Vlak voor de thee werd ook nog de paal geraakt.

In de rust ging ik even kijken in supporterscafé ’t Hert en later smokkelde ik de businessclub binnen en daar kon ik gratis koffie drinken. Natuurlijk zagen ze dat ik geen member was en werd mij gevraagd weer naar buiten te gaan. Dat vond ik niet erg want de koffie was lekker en de spelers kwamen alweer het veld op.

De tweede helft was in het begin voor de Brabanders. Ze zetten de Friezen onder druk. De verdediging hield echter stand. Het bleef tot op het eind spannend. Toen de sneeuw zo’n tien minuten voor tijd met bakken uit de lucht viel en ik al van de tribune naar beneden was gelopen viel toch nog de beslissende goal voor Cambuur. Een minuut eerder had Helmond sport een enorme kans gemist en in de counter was het De Leeuw die definitief het slot op de wedstrijd gooide in de blessuretijd. De ereronde wachtte ik niet meer af en gauw verliet ik het stadion.

De bedoeling was om terug te lopen naar het station. Na honderd meter was ik een sneeuwpop en besloot dit plan te laten varen. Een taxi bracht me snel terug naar de trein. Ik kon snel nog een trein eerder nemen. Tot Deventer ging de reis ook goed ,daarna stond ik te wachten op een overvol perron. In Almelo had en agent een overvaller neergeschoten op het station en vanaf Wierden werden nu bussen ingezet. Hierdoor was de dienstregeling aangepast en een overvolle Sprinter, deze natuurlijk veel te kort was, bracht ons allen tot Wierden. Omdat ik geen zin meer had in de kou te wachten op de bus aldaar werd ik na een telefoontje netjes thuisgebracht door mijn vriendin die in Wierden al klaarstond met de auto. Thanks a lot!! Zo sloot ik een koud avondje Leeuwarden af ,maar de wedstrijd was wel hartverwarmend.