GroundhopCollection

07-10-2012

V.V.Rigtersbleek - Be Quick 1887

 

Rigtersbleek-Be Quick 1887

Entree € 5,-  Aanvang 14.00u.

 

          1-3

 

 Competitie: Hoofdklasse C Zondag

 Land: Nederland

 Stadion: Sportpark Rigtersbleek

 Stad/Dorp: Enschede

 Toeschouwersaantal: Ongeveer 140

  Doelpuntenmakers:

 0-1 Van Der Leij    26"

 1-1 Ten Cate         45"

 1-2 Specken          55"

 1-3 Van Hezel        90"

 

Omdat F.C.Twente pas om half vijf zou aftrappen,was er mooi even de tijd om naar V.V. Rigtersbleek – Be Quick 1887 te lopen. De wedstrijd van de Zondag Hoofdklasser C had de aanvang om twee uur en viel dus prima te combineren met de profs van F.C.Twente.

Dus nam ik vroeg de trein richting Enschede-Drienerlo. Vandaar was het zo’n 20 minuten lopen naar Sportpark Rigtersbleek.

Vroeger had Enschede naast Enschedese Boys en S.C.Enschede ,die samen gefuseerd zijn tot F.C.Twente,nog een (semi)profclub in het betaalde voetbal. Dit was V.V.Rigtersbleek.

Van 1954 tot 1961 werd hier betaald gespeeld. De club was echter al in 1910 opgericht door textielarbeiders van Textielfabriek Rigtersbleek. Eén jaar voor de invoering van het betaalde voetbal(1954) kwam Rigtersbleek door promotie in 1953 op het hoogste niveau. Na twee jaar hoogste niveau ,kwam men in de eerste divisie en later in de tweede divisie. Door geldgebrek werd er in 1961 afscheid genomen van het betaalde voetbal. Men ging verder in de 3e klasse en pas in 2009/2010 kwam men weer op het één na hoogste niveau uit. De Zondag Hoofdklasse C.

Be Quick 1887 heeft een nog grotere geschiedenis op het hoogste niveau en is één van de oudste clubs van ons land. In 1919/20 werd men zelfs Landskampioen van Nederland. De club uit Groningen verhuisde naar Stadion Esserberg te Haren.Vanaf 2002 komt men al uit in de Hoofdklasse C en vorig jaar werd er in een beslissingsduel met F.C.Chabab in Sneek op een haar na de promotie naar deTopklasse gemist. Hier was ik ook aanwezig(zie 12-6-2012 van vorig seizoen).

De stand is niet rooskleurig voor Rigtersbleek. Ze staan met 0 punten nog onderaan. Be Quick is de trotse koploper.Toch ging de ploeg uit Enschede zeer sterk van start in de eerste helft. Een paar mooie kansen zorgden voor problemen achterin bij de Groningers. Maar de spelers van Be Quick 1887 gaven de Enschedeërs een lesje effectiviteit. De eerste kans was ook gelijk een goal.Hierna namen de Groningers de wedstrijd over en kregen meerdere kansen. Vlak voor het rustsignaal kwam de rood-witte brigade toch op 1-1. Uit een counter maakte Ten Cate de gelijkmaker. Na de rust ging men vrolijk verder met hetzelfde spelbeeld. Wat Rigtersbleek ook probeerde ,het lukte niet en net als in de eerste helft was een afstandschot van Be Quick gelijk weer een goal.1-2 .Deze stand bleef erg lang op het bord en ik besloot 2 minuten voor het einde om alvast richting de uitgang te lopen om de wedstrijd van F.C.Twente te kunnen halen. Toen ik buiten het terrein nog een keer omkeek zag ik ook nog de 1-3 vallen in de 90e minuut. Zo blijft Be Quick 1887 goed op koers en moet V.V.Rigtersbleek ondanks het goede spel toch bij de volgende wedstrijd z’n eerste punten gaan halen.