GroundhopCollection

15-09-2012

C.V.V. Sparta Enschede - S.D.C.Putten

Sparta Enschede-SDC Putten

Entree € 3,-      Aanvang 14.30u

 

           1-2

 

 Competitie: Eerste Klasse D Zaterdag

 Land: Nederland

 Stadion: Sportpark Schreurserve

 Stad/Dorp: Enschede

 Toeschouwersaantal: Ongeveer 210

 Doelpuntenmakers:

 0-1 Van der Ree    6"

 0-2 Van der Ree   30"

 1-2 Akkerman      45"

 

 

Sparta Enschede is vorig seizoen kampioen geworden van de Tweede Klasse zaterdag en dat betekende dus promotie naar de Eerste Klasse. S.C.D.Putten is vorig seizoen gedegradeerd uit de Hoofdklasse en is weer een van de nieuwe titelfavorieten in de Zaterdag Eerste Klasse van dit jaar. Vandaag werd op Sportpark Schreurserve van Sparta Enschede deze wedstrijd gespeeld,de promovendus contra de degradant. Al met al een leuk affiche om eens te gaan bezoeken.

Met de trein was ik in een mum van tijd in Enschede. Ik moest via de bekende wijk Roombeek(Vuurwerkramp) lopen om bij het sportpark te komen. Roombeek is weer herbouwd na de dramatische dag van 13 mei 2000,toen het vuurwerkbedrijf S.E.Fireworks dat midden in de wijk stond ontplofte en een heel groot deel van de wijk wegvaagde. Op de plek waar de fabriek stond is een gedenkplaats voor de vele overleden mensen .De krater van de ontploffing is blijvend zichtbaar in een groenstrook aan de Tollenstraat. De wijk is trendy weer opgebouwd maar de ramp zal nooit uit de gedachten gaan. Sparta Enschede fungeerde die dag als een opvangplek voor gewonden en overlevenden en op een van de velden was zelfs een noodhospitaal gebouwd. Vele gezinnen van Sparta waren ook getroffen .Eén selectiespeler kwam om het leven.

In 1921 werd Sparta opgericht op het Twekkelerveld als zaterdagclub. Via de E.V.B.,T.V.B.(Enschedese Voetbal Bond,Twentsche Voetbal Bond), kwam men bij de C.N.V.B.(Christelijke Nederlandse Voetbal Bond). Hier behaalde men tussen 1935 en 1940 vier landstitels in de zaterdagcompetitie.Vanaf 1935 had men een eigen complex aan de Zweringweg. In 1940 werd men lid van de N.V.B.,dat na de bezetting K.N.V.B. genaamd werd. In de begin jaren 50 werd men nog 2x kampioen van Zaterdagafdeling Oost en 2x tweede bij de landelijke kampioenschappen. Omdat het terrein aan de Zweringweg niet meer voldeed kwam de club na omzwervingen via het beroemde Van Heekpark en Erve Diekman in 1954 op Sportpark Schreurserve terecht. De boerderij werd omgebouwd tot kantine en kleedkamers. In 1998 kwam de lichtinstallatie langs het hoofdveld en vanaf 2000 staat de tribune er. Een paar keer eerder speelde Sparta kort in de Eerste Klasse. Dit jaar zijn ze dus terug. Het hoofdveld heeft deze zomer en metamorfose ondergaan van gras naar kunstgras.

De eerste wedstrijd hierop werd verloren van F.C.Zutphen.

S.D.C.Putten(Sterk Door Combinatie Putten) speelde vanaf 2008 niet meer in de Eerste Klasse. Ze willen hoe dan ook graag terug naar de Hoofdklasse. Qua accommodatie horen ze hier ook thuis. In 2009 zag ik op Sportpark Puttereng al een wedstrijd van hun tegen L.R.C.. Ik zal daar zeker nog eens terugkomen.

Na de flinke wandeling was ik ruim op tijd , kocht een kaartje en dook ff de kantine in. Want van lopen krijg je dorst. Na een half uur besloot ik even een rondje om het veld te lopen en zocht een plaats op de tribune. Qua toeschouwers vond ik het een magere opkomst. Ongeveer 210 mensen waaronder zo’n 30 Puttenaren bevolkten de zijkanten van het hoofdveld. Het niveauverschil was erg groot in het begin van de wedstrijd. S.D.C.P. kwam dan ook terecht op voorsprong. Toen de tweede goal door een verdedigingsfout werd gemaakt door de van G.V.V.V overgekomen van Ree, leek het erop dat het gedaan was. Omdat hierna de “Blauwen” niet verder wilden uitbouwen en slordig gingen spelen kwam vlak voor tijd Sparta nog met de aansluiting. Dit gaf hoop voor de Enschedeërs. De tweede helft begonnen ze dan ook fanatiek aan de wedstrijd. S.D.C.P. beantwoorden de aanvallen met messcherpe counters die niet benut werden. Op het einde maakte Sparta dan ook nog bijna gelijk. De vele standaardsituaties bezorgden de Puttenaren kopzorgen. Toch werd er over de gehele wedstrijd gezien verdient de punten meegenomen door de “Blauwen”.

Het was geen beste wedstrijd ,maar er werd bij beide teams vol inzet gespeeld.

Na de wedstrijd ging ik snel weer terug naar het station alwaar de trein al weer gereed stond om me naar mijn woonplaats te brengen.