GroundhopCollection

 

27-07-2013

S.G. Wattenscheid 09 - K.F.C. Uerdingen 05

wattenscheid-uerdingen

Entree € 14,-  Aanvang 14.00u.

 

 SG Wattenscheid 09

0-2

 4044

 Competitie: Regionalliga West

 Land: Duitsland dgermany

 Stadion: Lohrheidestadion

 Stad/Dorp: Bochum-Wattenscheid

 Toeschouwersaantal: 2589

 Doelpuntenmakers:

 0-1 Uzun            15"

 0-2 Issa              41" (P.G.)

 

Het Ruhrgebiet is altijd wel interessant om te bezoeken. Zeker als het om voetbal gaat. Doordat de steden en dorpen tegen elkaar liggen zijn er vele clubs om te bezoeken. Vandaag stonden twee wedstrijden op het programma. De eerste van de twee stond voor mij al langer vast voor en visit. S.G.Wattenscheid 09 had ik nog niet eerder bezocht en met de wedstrijd tegen Uerdingen had ik een mooi affiche. De twee gevallen grootheden zijn beide weer gepromoveerd uit de Oberliga en spelen dit jaar sinds lange tijd weer tegen elkaar in de voor hun nieuwe Regionalliga West op het vierde Duitse niveau. De tweede wedstrijd die toevallig zo uitkwam omdat deze ’s avonds werd gespeeld was Borussia Dortmund – F.C.Bayern München voor de Supercup 2013.

Onderweg op de autobaan richting het Ruhrgebiet werd de lucht steeds donkerder. Eénmaal in Gelsenkirchen ,waar het stadsdeel van Bochum - Wattenscheid tegenaan ligt, begon het noodweer. Ik had nu grote twijfels of de wedstrijd in het Lohrheidestadion van Wattenscheid nog wel doorgang zou vinden. Via tunnels die inmiddels ook al onderliepen reed ik richting Bochum-Wattenscheid. Ik parkeerde na enig zoekwerk in een woonwijk. Zo snel als het noodweer kwam klaarde het ook weer op. De zon brak heel snel door en zo bereikte ik tussen de plassen door droog de kassa’s. Ik had hier met “Voetbalhopper” Youri afgesproken. Maar door de slechte ontvangst met de G.S.M. konden we elkaar niet vinden en kocht ik een kaartje. Ik wilde graag op de hoofdtribune, maar na een paar keer van hot naar haar te worden gestuurd voldeed ook een zitplaats op de fanatieke zijde van Wattenscheid. Heel toevallig was hetzelfde gebeurd met Youri en z’n maat zodat we toch op dezelfde tribune zaten. Dit alles duurde zolang dat de spelers inmiddels ook al het veld opkwamen.

Het Lohrheidestadion stamt uit 1966 en vind ik een heerlijke bak. De in 1909 opgerichte club in Wattenscheid (nu Bochum-Wattenschied) ligt bijna op de stadsgrens met Gelsenkirchen. Tussen het geweld van de grote clubs in de omringende plaatsen (Borussia Dortmund, Schalke 04, Rot Weiss Essen, V.F.L. Bochum) wist men zich toch lange tijd heel goed staande te houden. Zo goed dat men vanaf 1974 tot 1990 in de 2e Bundesliga speelde en vanaf 1991 tot 1994 zelfs op het hoogste niveau acteerde. Hierna speelde men nog 2 seizoenen op het 2e niveau waarna de club langzaam afzakte steeds verder naar beneden tot zelfs in de Verbandsliga(7e) aan toe. Sinds enkele jaren weet men zich weer terug te knokken met als resultaat de promotie dit jaar weer naar het vierde niveau ,de Regionalliga. Gelukkig voor de club is het stadion niet compleet in verval geraakt. Het ligt er perfect bij en dat komt omdat in 2002 hier de atletiekkampioenschappen zijn gehouden en het stadion gemoderniseerd is.

Tegenstander K.F.C. Uerdingen 05 heeft net zo’n dramatisch verloop gekend. De club zakte ook weg van het bundesliganiveau tot aan het 6e niveau (Niederrheinliga). Ook de K.F.C. is met een opmars bezig en wist promotie af te dwingen vorig jaar. Waar Wattenscheid dit jaar ziet om te overleven probeert Uerdingen gelijk in de middenmoot te komen van de Regionalliga West. Dit gaat nog een hele opgave worden omdat er meer gevallen grootmachten in deze competitie meedraaien zoals R.W.E., R.W.O., Alemannia Aachen, Fortuna Köln en Viktoria Köln. Al met al een heerlijke competitie.

Twee prachtige choreo’s werden door de fans verzorgd. De tekst “Im Schatten der Zeche voll stolz und glück, meldet sch 09 zurück” zegt alles over de Wattenscheider. Met de “Zeche”word de mijn “Holland” bedoelt ,vlak bij het stadion, waar menig Wattenscheider Kumpel de kolen vroeger naar boven haalde. De K.F.C. had een choreo met blauw-rode ballonnen en de tekst “Der K.F.C. ist wieder da”. In dit vak ,de curve achter de goal, zat grondhopcollega “Maaswupperexpress”.

De wedstrijd was ook erg boeiend. Uerdingen was in de eerste helft veel sterker en drong Wattenscheid terug op eigen helft. De verdiende voorsprong liet dan ook niet al te lang op zich wachten. Uzun maakte de 0-1 . Wattenscheid stelde er weinig tegenover in de eerste helft. Keeper Carpentier haalde Uzun van Uerdingen onderuit en een strafschop volgde. Issa schoot deze feilloos binnen en zo stond het 0-2. De broer van Issa ,die bij Wattenscheid speelt, zag dit gebeuren vanaf de reservebank. Hij kwam er ook niet in deze wedstrijd. De gehele wedstrijd zongen de ultra’s van Uerdingen de longen uit hun lijf. Van de 2589 toeschouwers was zeker de helft van Uerdingen. De groep fanatieken van Wattenscheid werden regelmatig overstemd. De tweede helft begon niet anders. Uerdingen was veel beter. Dit veranderde na de domme geel/rode kaart van Korte van K.F.C. Hierna nam Wattenscheid het initiatief. De Panda’s misten veel grote kansen ,een doelpunt werd zelfs afgekeurd en een harde knal op de paal. Uitblinker aan zwart-wittezijde Canbulut kon het tij ook niet meer keren en op het einde kon Uerdingen het nog verder uitbouwen. Dat deed het niet en zo bleef het bij 0-2.

Het was een fijne middag. Helaas zonder de beste Bratwurst van Duitsland te hebben geproefd omdat je daar “Wertmarken”(bonnetjes) voor moest hebben. Op naar Dortmund voor de avondwedstrijd….

 

P.S.   Toen ik na de avondwedstrijd terug reed naar huis hoorde ik dat Uerdingen zelfs bestraft kan worden met een geldstraf of puntenaftrek voor deze middag. Trainer Erik van der Luer had 3 spelers onder de 23 opgesteld terwijl in de voorschriften van de Regionalliga staat dat er 4 spelers mee moeten spelen onder de 23. Deze amateuristische fout was bij Wattenscheid opgevallen en hiertegen is dus beroep gemaakt. De Duitse tuchtcommissie zal zich hierover gaan buigen….