GroundhopCollection

09-06-2013

S.V. Zweckel 23 - D.J.K. TuS Hordel

sv zweckel 23 - TuS Hordel

 Entree €6,-    Aanvang 15.00u.

 

 

 SV Zweckel 23

            3-1

 DJK TuS Hordel

 Competitie: Verbandsliga Westfalenliga Staffel 2 (6)

 Land: Duitsland dgermany

 Stadion: Stadion Dorstener Straße

 Stad/Dorp: Gladbeck (-Zweckel)

 Toeschouwersaantal: 1150

 Doelpuntenmakers:

 0-1 Ginczek              17"

 1-1 Trampe              32"

 2-1 Cakiroglu            40" (P.G.)

 3-1 Sabellek              70"

 

 

De laatste wedstrijden in Nederland waren al gespeeld en dus keek ik even over de grens in Duitsland voor een voetbalwedstrijd. De hogere klassen hadden de competitie er hier ook al op zitten. Toch waren er nog een paar wedstrijden die interessant waren om te bezoeken. In de Oberliga Westfalen die haar laatste speelronde had was alles al beslist. Eén divisie eronder, de Verbandsliga Westfalenliga Staffel 2, was het nog uitermate spannend. Drie clubs konden nog aanspraak maken op de titel en promotie naar de Oberliga Westfalen. S.C.Hassel dat derde staat(2 punten achterstand op plaats 1) kan dat alleen als F.C.Brünninghausen en S.V.Zweckel 23 de punten laten liggen. F.C.Brünninghausen heeft al aan een gelijkspel voldoende als Zweckel verliest. Ze staan 1 punt achter Zweckel maar hebben een beter doelsaldo. S.V.Zweckel 23 heeft dus vandaag de mogelijkheid bij winst om te promoveren naar de Oberliga Westfalen. De 2e plaats geeft recht om een beslissingswedstrijd tegen de nummer twee van de Staffel 1. Het ergste geval is dus dat als Zweckel zou verliezen men zelfs derde kan worden en dus niets heeft.

Met deze gedachte leek het me zeer boeiend om de wedstrijd van S.V.Zweckel 23 – D.J.K. TuS Hordel te gaan bezoeken. Zweckel is een staddeel van Gladbeck en dus zette ik koers over de autobaan 31 naar beneden. Ik was ruim op tijd weggegaan en besloot de oude Vestische Kampfbahn(Stadion Gladbeck) te bezoeken. Hier word helaas momenteel geen voetbal meer gespeeld. Hierna was het even zoeken om richting staddeel Zweckel te komen. Eénmaal gevonden was parkeren ook geen probleem in de buurt van het stadion.

S.V. Zweckel 23 is in 1923 opgericht ,zoals de naam al zegt. Men speelde in het begin op het hoogste niveau in Duitsland.In 1929 werd men echter tegen de zin verplicht om met een paar andere verenigingen een fusie aan te gaan. Door deze fusie moesten ze weer onderaan beginnen. De stad kocht het huidige stadion , Stadion Dorstenerstraße van mijnbouwbedrijf Hibernia A.G.. Na de WO2 pendelden ze heen en weer tussen Bezirksliga en Landesliga. Op dat moment waren andere clubs uit de stad Gladbeck succesvoller.Sportfreunde Gladbeck speelde heel even in de 2e Bundesliga maar verdween als snel weer naar de lager regionen. Ook speelde het inmiddels failliete D.J.K. Germania Gladbeck nog in de Oberliga. Op moment kan S.V.Zweckel 23 de grootste club worden en eindelijk het Oberligavoetbal terugbrengen in Gladbeck. Het ging razendsnel. In 2009 promotie van de Bezirksliga naar de Landesliga en vorig jaar promoveerde men naar de verbandsliga Westfalen Staffel 2.De Verbandsliga is geografisch in 2 Staffels verdeelt(Globaal gezien noord en zuid).

De tegenstander van vandaag staat op de 6e plaats en draait ook een behoorlijk seizoen. D.J.K.TuS Hordel komt uit staddeel Bochum-Hordel en is opgericht in 1911. De laatste 30 jaar pendelt men tussen de Landesliga en de Verbandsliga en zelfs nog even in de Oberliga voor 5 jaar in de jaren 90. De winst in de Kreispokal tegen Wattenscheid 09 in 2010 was één van de hoogtepunten van deze club. Vandaag zouden ze alleen voor de eer nog spelen want er staat niks meer op het spel.

De wandeling naar het stadion was kort. Dat Gladbeck en Gelsenkirchen buren zijn ontging me niet. Rondom het stadion en in de wijk Zweckel bevinden zich talloze graffitti’s van F.C.Schalke 04. Het stadion ligt midden in de wijk tussen de bomen verstopt.  Na een kaartje te hebben gekocht voor €6,- ging ik naar binnen. Een toevallig praatje met de voorzitter leverde mij een gratis sjaal op. Een D.J. had de muziek al gestart en er werden T-shirts verkocht met de opdruk “Tradition lebt” getuige het honderdjaar bestaan van de club. Langzaam begon het al aardig druk te worden. Met een biertje en een bratwurst vermaakte ik me goed. Normaal komen er zo’n 250 a 300 toeschouwers en vandaag zouden het er 1150 worden. De spelers kwamen het veld op. Omdat beide clubs groen als kleur heeft had Zweckel de rode reserveshirts aangedaan. De muziek van AC/DC – Hells Bells galmde door de speakers. Echter op verkeerde toeren ,veel te langzaam. Dit tot hilariteit van supporters en sommige spelers. Toen de D.J. dit verholpen had kon hij ook gelijk de muziek weer stoppen voor de aftrap. De spelers van Hordel hadden allemaal voor de wedstrijd een T-shirt aan met “Danke Doc”erop. De clubarts zou hun na deze wedstrijd verlaten en daarvoor werd hij op deze manier bedankt.

De spelers van zweckel waren tot op het bot gemotiveerd. Gelijk begonnen ze met een offensief. Ze werden “fanatiek” aangemoedigd door een groepje Ultra’s in de biertent naast de grill. De geur van de karbonades, speklappen, braadworsten en hamburgers gecombineerd met bier bewogen hun niet om dichterbij het veld te gaan staan. Na enkele grote kansen voor de thuisclub kwam er uit het niets een counter. Hordel was bijna nog niet over de middenlijn geweest. De counter was echter perfect uitgevoerd en Ginczek maakte de 0-1. Een paar fans uit Bochum sprongen op maar de rest van het stadion keek doelloos voor zich uit. Zou het dan toch nog misgaan? De spelers van Zweckel bleven wel geconcentreerd. De wil om te winnen was gewoon te groot. Zweckel bleef in de aanval. Eindelijk werd er gescoord maar …. buitenspel. Even later was het wel raak. Trampe kopte de 1-1 binnen. Een opluchting voor het team en de supporters. Vlak voor rust werd er door een speler van Hordel hands gemaakt. De strafschop werd benut door de Gladbeckers en zo stond het 2-1 bij rust. Na de rust zette Hordel wel meer aan. Maar het geloof en de concentratie bij de thuisclub gaven de doorslag. Ondanks de spanningen was er best redelijk voetbal te zien. Een spaarzame counter van Hordel leverde zowaar bijna weer een goal op. De bal raakte echter de paal. Niet lang daarna maakte Trampe de beslissende goal. Zo eindigde de wedstrijd in 3-1. Uitzinnige taferelen op het veld. Het wonder / sprookje was waar. S.V.Zweckel 23 voor het eerst na de fusie in de Oberliga. De spelers vierden feest met de supporters die netjes achter de omheining bleven. Alleen een groepje figuren van de CDU klommen erover en liepen met een stom spandoekje rond.”Die CDU Zweckel gratuliert dem SVZ zum Aufstieg”. Het leverde hun vele middelvingers op. Een sneer naar de SPD burgermeester die de ploeg nog even toesprak. Ik besloot het feestgedruis te verlaten en zocht de auto weer op. Op de radio hoorde ik dat beide concurrenten ook hadden gewonnen en dus was deze middag en wedstrijd zeer de moeite waard geweest. Sinds lange tijd is er weer Oberliga-voetbal in Gladbeck.