GroundhopCollection

09-05-2013

Cercle Brugge K.S.V. - K.R.C.Genk

 Racing Genk-Cercle Brugge

Entree € 25,-  Aanvang 20.45u.

 

 

 4048

            0-2

 racing genk

 Competitie: Finale Cofidis Cup (Beker van België)

 Land: België belgium

 Stadion: Koning Boudewijnstadion / Stade Roi Badouin (Heysel)

 Stad/Dorp: Brussel

 Toeschouwersaantal: 43000

  Doelpuntenmakers:

 0-1 Kumordzi      85"

 0-2 Vossen         89"

 

Na de middagwedstrijd in Stade du Crossing waren we weer op weg naar de wijk Heyzel. Bij het metrostation Roi Badouin stapten we uit en stonden we gelijk tussen de voornamelijk fans van R.C.Genk voor het Koning Boudewijn Stadion (Stade Roi Badouin). We besloten eerst een rondje te lopen om het stadion om wat sfeer te proeven. Wij hadden kaarten voor het Cercle-vak en dat was ook helemaal aan de andere kant. Het was rond 17.00 u. en de wedstrijd begon om 20.45 u. Wat opviel was de nu al vele stomdronken fans die op een feestelijke manier nog meer biertjes naar achteren sloegen. Wij wilden graag naar de Cercle-fans ,puur omdat we met hen de wedstrijd zouden kijken. Na de volledige ronde om het stadion kwamen we bij de fanzone. Deze was bij het Atomium . Daar was aan de ene kant plek voor de fans van Racing Genk en aan de andere kant voor Cercle Bruggefans. De supporters hebben geen hekel aan elkaar en liepen overal gewoon door elkaar zonder trammelant. Bij de fanzone van Cercle waren we ook vlug uitgekeken want d’r leek er nog niet één meer nuchter rond te lopen. De biertenten puilden uit want de biertjes waren ook niet zo prijzig ,het eten wel. Het werd tijd om rustig voor de grote menigte uit naar het stadion te lopen. Snel waren we binnen en kon ik pas een biertje drinken. We gingen op onze plek zitten en zagen het stadion langzaam vol lopen.

Het is een stadion met een grote sintelbaan. Je zit dus vrij ver van het veld. Er kunnen 50.122 toeschouwers in met een zitplaats. Natuurlijk is dat bij deze wedstrijd niet het geval omdat er nog een bufferzone is gerealiseerd tussen de beide supportersvakken.

Het Koning Boudewijnstadion is in 1927 gebouwd en had de naam Jubelstadion. Na de W.O.2 werd dit gewijzigd in Heyzelstadion. Vele Europese Finales zijn hier gespeeld. Europa Cup 2 in 1964,1976,1980 en 1996 en de Europa Cup 1 finale in 1958,1966,1974 en de meest memorabele in 1985 tussen Liverpool F.C. en Juventus. Bij deze wedstrijd die met 0-1 werd gewonnen door Juventus kwamen bij supportersgeweld op de tribune 39 mensen om het leven. Voornamelijk Italiaanse fans. In 1996 werd de naam van het stadion Koning Boudewijnstadion. Ik was hier een paar jaar geleden al eerder met een rondleiding waarbij je de feiten van dichtbij kan zien. Erg indrukwekkend.

De finale van dit jaar gaat dus tussen Cercle Brugge en Racing Genk. Zo’n 30.000 toeschouwers zijn uit Genk meegekomen. De rest van de 43000 toeschouwers vandaag zijn voornamelijk voor Cercle. Cercle heeft in het verleden ooit twee maal de beker gewonnen. Dat was in 1926/27 en in 1984/85. Verliezend finalist was men 5x en de laatste keer was vrij recent in 2009/2010. Dit jaar bereikte men de finale door achtereenvolgens Club Brugge, KV Oostende en KV Kortrijk uit te schakelen. Cercle is niet alleen nog met de beker bezig maar strijd in de eindronde ook nog om klassebehoud. Het jaar ging ronduit slecht ,maar momenteel staan ze in de poule bovenaan om in de Eerste Klasse te blijven. De beker zou een opluchting zijn. Racing Genk daarentegen is verder al klaar met het seizoen. De beker kan een toetje worden op een zeer geslaagd seizoen. De ploeg van Mario Been heeft lang meegedaan om het kampioenschap. Genk heeft drie maal de beker gewonnen in haar korte bestaan. Dat was in 1998,2000 en 2009. De club is een fusie in 1988 uit THOR Waterschei en F.C. Winterslag waarvan men het stamnummer heeft overgenomen. THOR Waterschei won in 1980 en 1982 de beker ,maar daar kan de club dus geen aanspraak op maken.

Nadat beide clubliederen galmden uit de speakers van het stadion betraden de teams het veld. Op de hoofdtribune was nog wat plek maar verder zag het er aardig vol uit. Een choreo van vele vlaggen vormden om en om een wit en blauw vak bij Racing Genk. Bij de ultra’s van Genk zagen we ook wat fakkels. Bij ons in het Cerclevak hadden ze een par rookpotten en voor de rest gingen de sjaaltjes de lucht in. De eerste helft kon beginnen. Cercle probeerde wat te drukken en gaf geen krimp tegen de torenhoge favoriet Racing Genk. De ploeg van Mario Been leek de Bruggenaars te onderschatten in het eerste kwartier. Hierna ging de wedstrijd gelijk op. Er kwamen niet veel kansen voor het doel. Wij gingen ondertussen even wat verderop staan op de tribune. De Cerclefans die stomdronken achter ons stonden gooiden meer bier ernaast en op onze stoeltjes dan ze dronken. Doelman Verbist van de groen-zwarten had intussen een mooie redding op de inzet van De Ceulaer. Even later volgde er een mooi schot van Monrose en Vossen kreeg ook nog een kans. Aan de andere kant kreeg Da Rocha een beste kans. Zo kon coach Lorenzo Staelens van Cercle bij rust tevreden zijn. In de rust kwamen de analyses van de wedstrijd van Jan Boskamp die met de Belgische TV –crew vlak voor ons vak gingen zitten.

De tweede helft probeerde Genk meer en meer de druk naar voren op te voeren. Tot echt grote kansen kwam dit niet want Cercle verdedigde erg goed. Zelf kwamen ze er nauwelijks nog uit. Plet die gehuurd is van F.C.Twente kwam als wissel in het veld. Simaeys kopte voor de blauw-witten voorlangs. Iedereen keek al uit naar een verlenging. Kumordzi maakte aan die gedachte een eind. In de 84e minuut kon hij Genk na een vrije trap naar de 0-1 koppen. Dit was natuurlijk gezien de tweede helft ook verdient. Cercle lette hierbij niet goed op. Het was gebeurd met de groen-zwarten. Bij ons dompelde Kumurdzi het hele vak in rouw. De 30.000 aan de andere kant werden uitzinnig van vreugde. Ze werden helemaal gek toen Jelle Vossen met een stift na een pass van Thomas Buffel de 0-2 aantekende in de 89e minuut. Cercle had gestreden en verloren. De supporters dropen massaal af. Wij wilden natuurlijk de uitreiking wel zien en bleven lekker zitten.

De vreugde van de spelers en de supporters van Genk was geweldig om te zien. Na de uitreiking en de ereronde gingen wij ook maar het vak uit. Omdat we de auto op de parking bij de Racing Genk fans hadden staan duurde het erg lang om daar te komen doordat zoveel man tegelijk door de nauwe straten richting parking moesten lopen. Gelukkig waren we wel snel weg met de auto. Diep in de nacht zette ik Youri weer af in arnhem-Zuid en reed het laatste stukje naar huis.

Het was een geslaagde dag geweest in het Koning Boudewijnstadion en Stade du Crossing te Brussel. Misschien wel voor mij de laatste keer in het Koning Boudewijnstadion omdat men onlangs in België heeft besloten om een nieuw nationaal stadion te gaan bouwen. De Walen en Vlamingen zijn natuurlijk erg verdeelt waar dat moet gaan komen. Dat het stadion gaat wijken voor woningbouw staat inmiddels vast.