GroundhopCollection

05-05-2013

SpVgg Vreden 1921- SuS Stadtlohn 19/20

 

Spvgg Vreden-SuS Stadtlohn

Entree € 6,-    Aanvang 15.00u.

 

 

 spvgg vreden

           1-3

 sus stadtlohn

 Competitie: Verbandsliga Westfalenliga Staffel 1

 Land: Duitsland dgermany

 Stadion: Hamalandstadion

 Stad/Dorp: Vreden

 Toeschouwersaantal: Ongeveer 600

  Doelpuntenmakers:

 0-1 Roßmöller      5"

 0-2 Majert           25"

 0-3 Hippers          58"

 1-3 Temme          86"

 

De laatste tijd was ik veel aan het surfen op Fußball.de. Hier kun je mooi de lagere divisies inzien. Zo bekeek ik de strijd in de Westfalenliga Staffel 1. Deze liga maakt deel uit van 2 Verbandsliga’s in Westfalen. De Verbandsliga is het 6e niveau en komt na de Oberliga Westfalen. Beide kampioenen gaan door en beide nummers 2 strijden om de 3e plek in de Oberliga. In Staffel 1 verblijven een paar clubs die in de nabijheid van onze landsgrens bevinden. Eintracht Rheine, SpVgg Vreden 1921 en SuS Stadtlohn zijn hier de voorbeelden van. De laatste 2 genoemde clubs moesten vandaag tegen elkaar. SpVgg Vreden 1921 – SuS Stadtlohn. Dit betreft een heuse derby omdat Vreden en Stadtlohn nog geen 9 km van elkaar liggen.

Het was deze zondag heerlijk weer en bevrijdingsdag!! Ik wilde graag naar de derby in Duitsland. Mijn vriendin wilde ook wel een keer mee en dus waren we al ruim op tijd op pad naar Vreden dat bij Eibergen over de grens ligt. SpVgg Vreden 1921 speelt in het Hamalandstadion. Ik was hier ooit al eerder geweest ,in 1996, voor een oefenwedstrijd van F.C.Twente – 1.F.C.Köln (3-0). Toch kon ik het stadion niet goed terugvinden. Na een rondje door een woonwijk waren we er dan toch. Bij het stadion gingen we in één van de twee lange rijen staan voor de ingang. Het schoot snel op en de entree viel reuze mee. €6 euro voor mij en €2 euro voor mijn vriendin. Met een bratwurst voor €1,50 en een lekker biertje zocht ik een plekje op achter de goal. Met een kleine overdekte tribune en een onoverdekte tribune aan de andere lange zijde is het Hamalandstadion best gezellig sportpark. Bij beide korte zijdes sta je gewoon aan de lijn zonder verhoging.

De derby is de twaalfde in de geschiedenis. De heenwedstrijd werd dit jaar al door SuS Stadtlohn gewonnen. SuS Stadtlohn is dit jaar ook erg goed, staat 2e , en doet mee om de promotieplaatsen voor de Oberliga samen met S.V.Rödinghausen(1e) en Eintracht Rheine(3e). De blauw-witten uit de naburige plaats hebben dus de punten hard nodig in de strijd bovenin. De in 1919 opgerichte voetbalclub speelde zelfs al even in de Oberliga maar vanaf 2003/2004 weer op het 6e niveau. Trainer Alfred Nijhuis is vorig jaar aangesteld om de club weer op een hoger plan te tillen. Tot nu toe doet ie het goed met zijn team. Bekende spelers die bij SuS speelden en de Bundesliga hebben gehaald zijn o.a. Rob Reekers(o.a.VFL Bochum), Erwig( o.a.Schalke 04, Fortuna Düsseldorf), Kirch (Bielefeld,Kaiserslautern,Dortmund)

SpVgg Vreden speelt al heel lang in de Verbandsliga. De fusieclub ontstaan in 1921 uit S.V.20 Vreden en F.C. Vreden 1921 speelde vroeger aan de Zwilbrockerstraße maar sinds 1951 in het Hamalandstadion. De naam Hamaland komt van een Germaanse stam de Hamaven die ooit in het gebied van West Münsterland, De Achterhoek en een deel van Zuid-Twente bewoonden. In Vreden is hierover ook een museum van te vinden (Hamalandmuseum). De voetbalclub steeg in 1995 naar de Landesliga en in 1998 naar de Verbandsliga. Vanaf die tijd is het dus een vaste waarde daar. Maar dit jaar gaat het in tegenstelling tot de buren van Stadtlohn zeer moeilijk. Met moet vechten voor degradatie en staat maar 2 punten boven de streep. Alle reden om er flink tegenaan te gaan dus.

Vlak na de aftrap liet SuS gelijk al zien dat er niks cadeau werd gegeven. Direct werd het al gevaarlijk voor de goal van Vreden. Na 2 grote kansen al gemist te hebben was het in de 5“ al raak. Roßmöller knalde de bal er al in voor Stadtlohn. Hierna was het gelijk al gedaan met Vreden. Het publiek en de spelers waren hierdoor al van slag. De sfeer was totaal weg en de spelers maakten fout op fout. Sporadisch kwamen ze op de helft van Stadtlohn. Stadtlohn contolleerde en bouwde de score al uit in de 25”. Vreden liet totaal niet zien dat het tegen degradatie vocht. In de rust nam ik nog maar een pilsje en kwam in gesprek met een Duitse groundhopper over het slechte spel van de thuisclub. Hij ging vooral kijken in de lagere klassen van het voetbal in Nederland en Duitsland . In de 2e helft gingen mijn vriendin en ik de wedstrijd vanaf de onoverdekte tribune bekijken. Hier zagen we SuS nog op 0-3 komen en in de slotminuten één van de weinige aanvallen van Vreden verzilverd worden door Temme, die notabene van SuS is overgekomen. Al met al en weinig boeiende derby die verdient door de buren van Stadtlohn werd gewonnen. Voor de SpVgg Vreden 1921 breken nog zware tijden aan voor lijfsbehoud in de Verbandsliga als ze zo slap spelen. Gelukkig voor hun verloor de concurrentie ook en blijft men 2 punten boven de streep.

Wij liepen terug naar de auto en maakten nog een mooie rit door Duitsland alvorens we naar huis gingen.