GroundhopCollection

 

09-03-2013

F.C.Schalke 04 - Borussia Dortmund

Schalke 04 - Borussia Dortmund

Entree: € 60,-  Aanvang 15.30u.

 

 

          2-1

 

 Competitie: Bundesliga

 Land: Duitsland

 Stadion: Veltins-Arena

 Stad/Dorp: Gelsenkirchen

 Toeschouwersaantal: 61673

 Doelpuntenmakers:

 1-0 Draxler            12"

 2-0 Huntelaar         35"

 2-1 Lewandowski     59"

 

 

De enige echte Kohlenpott Derby!!

Via via kon ik een kaart kopen voor de beroemde Revierderby ofwel Kohlenpott Derby tussen F.C.Schalke 04 en Borussia Dortmund. Deze wedstrijd kon ik natuurlijk niet laten schieten.

Youri ,een medegroundhopper had ook een kaart weten te bemachtigen. Bij het stadion werd ruim van te voren afgesproken. Het regende pijpestelen en mijn bedoeling om eerst met de tram naar het centrum of Glückauf Kampfbahn te gaan viel in het water. Heel toevallig zette Youri de auto op de immense parkeerplaats vlak naast de mijne. Zo hoefden we elkaar niet meer te zoeken en was het tijd voor een lekker biertje en een bratwurst bij een eetkraam onder een afdakje. Nadat we even weer waren bijgepraat over de voetbal zagen en hoorden we de ultra’s van Gelsenkirchen (UGE) in een hele lange stoet arriveren bij het stadion. De sfeer zat er al goed in en je zag de spanning op de vele gezichten. Dit is natuurlijk niet zomaar een derby.

Tussen de clubs bestaan van oorsprong enkele overeenkomsten. Zoals beide een arbeidersvereniging,van oorsprong niet bij de bond aangesloten “wilde”clubs. Hun eerste rivalen kwamen uit eigen stad. Bij Dortmund was dat Dortmunder SC 95. Bij Schalke 04 was dat Sus Schalke en Schalke Gelsenkirchen 07. Dat waren dan ook vrijwel alle overeenkomsten want de rivaliteit is tot op de dag van vandaag enorm. Waar Schalke zich razendsnel ontdeed van de plaatselijke concurrentie en al snel succes boekte, had Dortmund het lastiger om de belangrijkste club van de stad te worden. Bij Schalke hadden ze aan de mijnen Consolidation en Hugo hele goede sponsoren. De eerste derby werd gespeeld in het jaar 1925. Schalke won van de B.V.B. met 4-2. Hier was het begin van de rivaliteit. Tot 1927 won Schalke de overige 2 derby’s ook. Hierna beleefde de club haar gloriejaren. Vanaf 1934tot 1942 werd men maarliefst 6 x kampioen en won men 1x de beker van Duitsland. De befaamde Schalker Kreisel (befaamde Schalker speelwijze) met de legendarische spelers Szepan en Kuzorra was mateloos populair in die jaren. Tot dan toe was de derby 17 x gespeeld en op één gelijkspel na allemaal gewonnen door Schalke. De mijnen stroomden leeg voor de wedstrijden. Pas in 1943 maakte Dortmund met de eerste zege ooit een einde aan dit tijdperk.Hierna komt de BVB zich melden om het kampioenschap in de Gauliga. Schalke verliest in 1947 het kampioenschap in Herne tegen de BVB. Alleen Rot Weiß Essen,Westfalia Herne en MSV Duisburg weten de 2 grootmachten in die jaren te onderbreken. Typisch is ook dat als Schalke wat beter draait,Dortmund het dat jaar juist moeilijk heeft en andersom. De jaren tot de oprichting in 1963 van de Bundesliga zijn in het voordeel van Dortmund ,behalve 1958 (Schalke kampioen). Tot 1968 zijn ze in the winning mood. De Europacup en enkele kampioenschappen worden gevierd. In 1968 wint Schalke de Kohlenpottderby weer en toevalligerwijs draait het niet meer met Dortmund. Als Schalke de beker wint in 1972 moet Dortmund degraderen. In 1975 zijn ze echter terug en 1977 winnen ze alweer de derby. Hetzelfde als Dortmund overkwam in 1972 overkomt Schalke in 1988. Degradatie. Mede door vele goals van Youri Mulder keren ze terug in de Bundesliga in 1992.

Toch blijft Schalke in de marge voetballen van de Bundesliga uitgezonderd de prachtige UEFA-Cup-winst van 1997. Dortmund doet het voetballend in de jaren 90 ,begin 2000 veel beter. Ze doen europees ook erg goed mee en winnen de Champions League in 1997 .

Ze winnen het ene na het andere kampioenschap. Dortmund is groter geworden en voelt zich hautain ten opzichte van Schalke. Schalke moet maar een voorbeeld nemen aan hun voetbalmodel. Het zet kwaad bloed bij Schalke. De jaren hierna komt Schalke zich ook weer melden in de top. De laatste derby’s zijn weer gewonnen door de Königsblauen. De laatste 1-2 in Dortmund kwam hard aan voor de geel/zwarten. De overwinning was zwaarbevochten maar terecht.

Zowel in als om het stadion werd de “wedstrijd”met vele knokpartijen voortgezet.

In het najaar zag ik nog de Championsleague-poulefasewedstrijd tegen Montpellier met Stevens als trainer .Inmiddels is Stevens wegens teleurstellende resultaten ontslagen en Keller de opvolger. De eerste duels werden met hem ook verloren maar met de 1-4 winst van vorige week op Wolfsburg heeft het team weer wat vertrouwen geput. Dortmund heeft deze week al gewonnen in de Champions-league tegen Shaktar Donetsk met 3-0. Ze winnen op moment erg veel en bulken van het vertrouwen.

We waren vlot binnen alwaar het dak dicht was. Dit was van korte duur want ondanks de regen deed met toch het dak open. Niet gunstig voor ons want door de wind werden we toch met vlagen nat.Met een biertje in de hand was het wachten op wat komen ging. Bij de eerste pas op het veld van een Dortmunder vlogen de Schalke-Kumpels omhoog en toonden de middelvinger. Vervolgens was het tijd voor het clublied Blau und Weiß en het Steigerlied waarbij alle vlaggen en sjaals gingen in de lucht. Erg fraai gezicht. De mascotte ‘Erwin” toonde aan het publiek zijn “Scheiss-BVB”sjaal.

Onder een orkaan van geluid kwamen de spelers op. Bij het uitvak met Dortmundfans werden heel veel fakkels ontstoken. Eerst was een lappendeken van geel/zwart over een deel van het uitvak gelegd . Bij het omhooghalen begon de pyroshow die erg goed lukte. De spelers hadden inmiddels allang afgetrapt. Schalke zette gelijk druk. Dortmund had er erg moeilijk mee. Aanval na aanval kwam er van Schalke . De goal kon niet uitblijven en viel ook door Draxler die een fout van Hümmels direct afstrafte. Het stadion en bovenal de Nordkurve ,waar wij stonden,ontplofte. De mensen vielen over elkaar heen en vlogen elkaar in de armen.

BVB probeerde tevergeefs te aanvallen . Ze werden in de kiem gesmoord en met vlijmscherpe aanvallen beantwoord. Een heerlijke derby. Bij een van de counters kopte Huntelaar fortuinlijk de 2-0 binnen na een voorzet van Uchida die de bal weer van uitblinker Farfan kreeg. De eerste helft was duidelijk voor Schalke die de BVB totaal deed verrassen. Dortmund was dan ook blij dat het rust werd.

Na de pauze was het precies andersom. Trainer Klopp van Dortmund had twee wissels erin gebracht en zowaar werd het prompt gevaarlijk. Schalke kwam flink onder druk. Kansen voor Götze ,Blaszczykowski en Piszczek gingen er net niet in. In een onfortuinlijke actie knalde Schalke-doelman Hildebrand tegen Schalke-spits Huntelaar op. Huntelaar kon de wedstrijd niet afmaken en werd per brancard weggevoerd. Een zware kniebandblessure was het gevolg.

Dortmund ging vrolijk verder met aanvallen en in de 59’was het dan ook 2-1 door Lewandowski. De superster van Dortmund zat overigens niet best in de wedstrijd maar scoorde wel. De jacht naar de 2-2 werd ingezet. Schalke werd sterk teruggedrongen maar naarmate de tijd vorderde kwamen de counters terug. Dortmund vocht tegen de tijd en dat leverde Schalke scherpe counters op met grote kansen voor Pukki,ingevallen voor Huntelaar, Draxler en Farfan . Deze misten en zo bleef het spannend. In de blessuretijd werd nog een schot van Kolasinac van de lijn gehaald door Schmelzer van de BVB. Zo werd er met 2-1 gewonnen van de aartsrivaal. Derbysieger Hey Hey Hey!!, klonk het vanuit de Nordkurve. De Schalker Knappen vlogen elkaar om de nek en brulden het uit. Met de spelers werd de overwinning luid gevierd. De Dortmunder waren snel weg van het veld. Totdat de laatste clubman van het veld was bleven de supporters zingen en zwaaien met vlaggen en sjaals. Een prachtige sfeer.

Wij besloten het stadion uit te wandelen en na een lekkere bratwurst zochten we de auto weer op. Na nog even nagepraat te hebben sprongen we beide in onze eigen auto.De file om van de parkeerplaats te komen deerde mij niet,de derby was het zeker waard geweest.

Na éénmaal op de autobaan te zijn ging de terugreis zeer vlot. Het was een prachtige dag.

Derbysieger Derbysieger Hey Hey Hey!!