GroundhopCollection

02-03-2013

S.C.Preußen Münster - V.F.L.Osnabrück

 Preussen Munster - osnabruck

Entree € 12,10     Aanvang 14.00u.

 

 

 3-1

 

 Competitie: 3e Liga

 Land: Duitsland

 Stadion: Preußen Stadion

 Stad/Dorp: Münster

 Toeschouwersaantal: 15000

 Doelpuntenmakers:

 1-0 Kara          12"

 2-0 Kara          20"

 3-0 Kara          27"

 3-1 Zoller        40"

 

  

Heute gibt es keine Ausreden! Es ist Derby!

Ruim op tijd besloot ik richting Münster te rijden. De derby tussen S.C. Preußen Münster en aartsrivaal V.F.L.Osnabrück staat op het programma. Vorig jaar werd deze sinds lange tijd weer gespeeld omdat beide teams een tijdje niet bij elkaar in de competitie zaten. V.F.L.Osnabrück was gedegradeerd uit de 2e Bundesliga en S.C.Preußen juist gepromoveerd uit de Regionalliga. De hete derby met alles erop en eraan kon ik toen helaas niet bijwonen.(1-0)

Gelukkig had ik nu een kaart gereserveerd bij de Kasse Abholung. Na een rit van een uur zocht ik bij het stadion een parkeerplaats. Deze was snel gevonden. Ik had afgesproken met 2 medegroundhoppers van het forum,Youri en Dennis. Ze stonden bij het kassaplein al te wachten. Hun hadden een staanplaats in de Ostkurve ik een staanplaats op de lange zijde. Overal kon je de spanning van de gezichten aflezen. De derbykoorts ging richting de climax.

In 1906 werd S.C.Preußen als F.C.Preußen door studenten opgericht. Van 1910 tot 1981 speelde men in de twee hoogste Duitse klassen. Al waren de resultaten zeer wisselvallig. Het ene jaar deed men bovenaan mee om daarna weer te degraderen,promoveren enz..Na 1981 moest men degraderen uit de 2e Bundesliga omdat deze hiervoor uit 2 reeksen bestond en dit werd terug naar 1 gebracht. Hierna kwam men in de Oberliga terecht ,toen het 3e niveau. In 1989 kwam men terug in de 2e Bundesliga maar 2 jaar later was het weer gedaan. Hierna miste men vaak op het nippertje de promotie uit de Oberliga,later de Regionalliga. 2006 degradeerde men naar het 4e niveau,dat nu de Oberliga heette. Na de invoering van de 3e liga werd dit zelfs het 5e niveau. Ooit zag ik toen de wedstrijd op dit niveau tegen Elversberg.

De laatste jaren is de club weer in opmars en speelt sinds vorig jaar in de 3e Liga. Daar gaat het inmiddels zeer goed en samen met de rivalen Arminia Bielefeld en aartsrivaal V.F.L. Osnabrück alsook met Karlsruher SC voert men de top van de 3e Liga aan. Dus vandaag is het niet alleen derbytime maar het gaat ook om de bovenste plaatsen. Momenteel staat S.C.Preußen 4e en Osnabrück 2e.

Het Preußenstadion is nog een heerlijke oude bak.Weliswaar met sintelbaan maar als het vol zit zoals vandaag heeft het een prachtige ambiance.Vanaf de oprichting van de club speelt men hier. Het toeschouwersrecord is van 1951 met 40.000 toeschouwers bij Preußen - 1 FC Nürnberg. Tegenwoordig is dit aantal onhaalbaar omdat het nu op 15000 ligt. De hoofdtribune heeft zitjes en de gegengerade overdekte staanplaatsen. Beide kurven zijn terraces met onoverdekte staanplaatsen. Een deel van de Westkurve naast het uitvak mag niet gebruikt worden wegens gevaar voor losliggend beton.

Vooraf aten we een currywurst en dronk ik een lekker biertje. Hierna was het tijd voor mij om de jongens een prettige wedstrijd te wensen en m’n vak op te zoeken aangezien het nu wel erg druk werd. De eerste helft besloot ik dichtbij de fanatieke Ostkurve te gaan staan. Hierop staan twee ultra-groeperingen. In Block O is dat de Curva Monasteria. In Block M staan de Deviants Ultras. Deze fangroeperingen hebben het niet zo met elkaar. De Deviants zijn doorgaans wat linkser dan Block O. Het stadion raakte al aardig vol en met 15000 was het uitverkocht. Ik had echter het idee dat er veel meer kaarten verkocht waren getuige de dikke rijen die niet eens meer op de tribune erbij konden. Hier bleken de medehoppers ook last van te hebben gehad. Ik had wel een mooi plekje. De opkomst was spectaculair met een boel fakkels en paars-witte rookpotten in het uitvak. Prachtig om te zien. Bij de deviants hadden ze vlaggen in de clubkleuren. Block O deed niet mee en had een actie tegen de DFB en stak een aantal VFL-sjaals in de brand.. De sfeer was uitbundig. Het enige wat me wel ging storen was dat de beide Ultra’s door elkaar heen zongen zonder gevoel voor de wedstrijd. Ook stonden er nog wat oude mannetjes met een trommel op de overdekte staantribune die hun eigen repertoire erop nahielden. Jammer , een rommelige support op deze manier.De fans van Osna ,de Violet Crew, waren af en toe wel goed te horen en hadden een prima support .

De derby begon gelijk met druk van Münster. Osnabrück kon niet anders dan de wervelwind van de groen-zwarten proberen tegen te houden. De duels werden op agressie en werklust gewonnen door” Die Adler”. Het duurde dan ook niet lang dat de bal voor de eerste keer in het net lag. Mehmet Kara “Fußballgott” schoot de bal in de lange hoek in de 13e minuut. In plaats dat Osna de mouwen opstroopte ging Preußen vrolijk verder. De tweede van de Fußballgott lag in de 19e minuut al in het net. Het publiek vloog elkaar in de armen.

Kara had er zin aan want 10 minuten later lag de derde van hem ook al in het net. Een loepzuivere hattrick van de Duitse-Turk. Hierna kreeg Osnabrück toch wat meer lucht en na een paar kansjes kwam Zoller plotseling alleen voor de keeper en maakte de 3-1.

In de rust ging ik op zoek naar de medehoppers maar ze werden niet gevonden. Ik besloot de tweede helft te volgen op de overdekte staantribune naast het uitvak. De wedstrijd ging nu meer gelijk op,al was de eerste kans nog voor Münster ,maar de paal stond in de weg. De felle aanvallen van de thuisclub werden nu goed verdedigd en Osnabrück kreeg een aantal mooie kansen om de stand weer spannend te maken. Echter in de 65e minuut werd Piossek van de paars-witten met rood van het veld gestuurd. Toch werd Osnabrück er niet zwakker op want Preußen benutte de man meer situatie niet. Op de tribune in Block M gingen de Deviants plotseling een grote pyro-actie houden. Middels vele spreukbanden werd de haat tegen Osnabrück nog eens verduidelijkt. Ik vond de pyro-actie wel tof .Ondertussen schoot Osnabrück nog van dichtbij tegen de paal. Kara werd gewisseld en kreeg een mooi applaus. Hierna kwamen er op het einde nog wat scherpe aanvallen van Münster . Een deel van de fans was meer bezig met het uitvak en hing hoog in de hekken. In het uitvak waren enkelen al over de hekken geklommen maar de ME hield ze op afstand. De aanstekers en bierglazen vlogen heen en weer. De scheids floot af en het feest kon beginnen in het stadion. De supporters waren helemaal door het dolle heen en juichten de spelers toe. Na dit even te hebben aanschouwt ging ik ook maar weer weg want op de avond zou ik nog naar Twente-Ajax gaan. Deze derby was beslist de moeite waard al zullen veel mensen ook de pest in hebben omdat ze er weinig van hebben meegekregen . Het was gewoon te vol. De wedstrijd was het aanzien zeker waard.