GroundhopCollection

26-01-2013

K.S.C.Lokeren O.V.L. - R.S.C.Anderlecht

KSC Lokeren-Anderlecht

Entree € 22,-   Aanvang 18.00u.

 

             0-2

 

 Competitie: Jupiler Pro League

 Land: België

 Stadion: Daknamstadion

 Stad/Dorp: Lokeren

 Toeschouwersaantal: 7877

  Doelpuntenmakers:

 0-1  De Sutter      49"

 0-2 Lakovenko     92"

 

  

Het plan was om op deze zaterdag de amateurs van Jodan Boys te bezoeken in de Topklasse.

Door de vorstperiode deze week was echter de gehele amateurtak en de Jupilerleague afgelast. Daarom werd er over de grens gekeken wat mogelijk was. Het affiche Lokeren-Anderlecht viel gelijk op. De huidige nummer 3 tegen de nummer 1 van de Belgische Jupiler Pro League.

Lokeren was ik nog niet geweest en er bleken nog kaarten te koop. Binnen 10 minuten was het geregeld.

Zaterdagmiddag tegen 13.00 uur reed ik met de auto weg uit Twente. 18.00 was de aanvang, dus genoeg tijd. Op de radio werd er gewaarschuwd voor sneeuwval en daarna invallende dooi. IJzel was ook mogelijk. Toen ik Twente net achter me gelaten had begon het al te sneeuwen. Dit bleef zo tot Eindhoven waar het behoorlijk glad werd. Hierna liep de temperatuur op naar plus 2. Lokeren werd met gepaste snelheid tegen half 4 bereikt. De auto was zo geparkeerd bij een Carrefour in de buurt. Zo liep ik naar het Daknamstadion . Daknam is geen sponsor maar een deelgemeente van Lokeren alwaar het stadion gesitueerd is. De supporters hadden met man en macht het speelveld sneeuwvrij gemaakt en dus was ik niet voor niks gereden.

Het voucher werd omgeruild voor een kaart aan de kassa en zo liep ik al vrij vlot het stadion binnen. Het stadion heeft aan de West,Noord en Oostkant tribunes. De Zuidkant bestaat uit grote reklamepanelen zoals wel vaker te zien is in België. Plannen zijn er overigens wel voor de bouw van een vierde tribune maar wanneer dit gaat gebeuren is nog niet bekend.

Na een sjaal en een pin te hebben gekocht zocht ik de kantine op voor een lekkere Jupiler.

Koninklijke.Sporting.Club Lokeren Oost-Vlaanderen zoals de club voluit heden ten dage heet is opgericht in 1923 onder de naam Racing Club Lokeren. In 1918 werd er van naam veranderd naar Racing Athletiek en Football Club Lokeren .In 1951 werd dit Koninklijke Racing Club Lokeren. Het hoogste wat deze club behaalde was de Tweede Klasse. In 1931 was er nog een andere club in Lokeren. Standaard F.C.Lokeren. Deze twee clubs kwamen tot een fusie in 1970 tot de Koninklijke Sporting Club Lokeren. Wit ,Zwart en Geel werden de clubkleuren. In 1974 werd voor het eerst op het hoogste niveau gespeeld. Het leverde gelijk ook Europees voetbal op. De jaren 80 waren gouden tijden voor de club. Men speelde in de Eerste Klasse bovenin mee(2e plaats) en kwam een aantal keren ver in de Europese strijd.Ook kwam men in de bekerfinale maar die werd verloren in 1981. In 1998 fuseerde men met St.Niklaas tot Koninklijke Sporting Lokeren St.Niklaas Waasland. In 2003 werd dit veranderd naar de huidige naam.Vorig jaar ,24 maart 2012,werd de bekerfinale met 1-0 gewonnen tegen KV Kortrijk. Zo werd alsnog de felbegeerde beker binnengehaald. Ook de Belgische supercup werd binnengehaald. En europees werd er tegen Viktoria Plzen gespeeld.

Lokeren heeft in deze winterstop nog wat versterkingen gekocht. De Deen Scholz, Braziliaan Dutra en Spanjaard Walter Balufo gaan voor de “Tricolores”spelen.

Het Brusselse Anderlecht behoeft weinig betoog. De Royal Sporting Club Anderlecht ,opgericht in 1908, is de meest succesvolste club van België. Met de 9 bekers, 31 landstitels, 9 supercups, 1 Uefa-cup en 2 x Europacup 2 is paars-wit zeer bedeeld met prijzen. Toch was Anderlecht niet de eerste club uit Brussel die succesvol was. Vanaf 1934/35 speelt men in de hoogste klasse. Voor en in die tijd was Union St.Gilloise de grootste club. Anderlecht werd echter populairder. Dit seizoen staat de ploeg ook weer fier aan kop. Deze winter Armenteros van Heracles Almelo gekocht.

Zo’n kwartier voor de aftrap zocht ik mijn plek op de zittribune op. En deze was niet slecht. Ik had goed zicht op de fanatieke supporters van Lokeren en Anderlecht. Wat minder is dat de fanatieke supporters en het uitvak naast elkaar op de dubbeldektribune aan de korte zijde zijn geplaatst zodat de gezangen door elkaar heen gaan en van één kant komen. Na de aftrap was gelijk duidelijk dat Anderlecht niet voor niets naar het Daknam was gekomen. De eerste grote kans was na 3 minuten maar doelman Lazic stopte de doorbraak van Kanu. Voor de rest volgden nog een handvol kansen .Lokeren kreeg één hele grote kans door Leko. Hij faalde voor Anderlecht doelman Proto.Voor de rust speelde Lokeren niet geweldig. Vlak na de rust kwam Anderlecht dan toch op voorsprong. De Sutter kopte de voorzet van Deschacht binnen. 0-1. Deschacht speelde zijn 300ste wedstrijd voor de Brusselaars. Hierna werd het een mooie wedstrijd. Lokeren probeerde men man en macht aan te vallen en er ontstonden over en weer wat kansen. Het publiek ging erachter staan en zorgde voor een mooie sfeer. Jovanovic werd gevloerd door een verdediger van Lokeren. Maar de toegekende strafschop werd goed gepareerd door Lazic op de inzet van Kanu. Toch kwam Lokeren niet tot scoren.Op het eind van de wedstrijd werd een buitenspelgoal van Lakovenko terecht afgekeurd. Een minuut later ,de 92e ,maakte dezelfde Lakovenko de 0-2 en was de strijd gestreden. Armenteros mocht de laatste 2 minuten zijn debuut maken. De oeverwinning werd nog even vlak voor het uitvak gevierd.

Hierna was het tijd om ,na een Belgische friet en een hamburger met ajuinen de auto weer op te zoeken. Via een woonwijk kwam in weer bij de Carrefour waarvan ik rustig naar huis reed na een prachtige maar koude voetbalavond in België.