GroundhopCollection

06-01-2013

K.Berchem Sport 2004 - Verbroedering Geel-Meerhout

Berchem Sport - Vervbroedering Geel-Meerhout

Entree € 15,-  Aanvang 14.30u.

 

             1-0

 

 Competitie: Derde Klasse A

 Land: België

 Stadion: Ludo Coeckstadion

 Stad/Dorp: Antwerpen-Berchem

 Toeschouwersaantal: 700

  Doelpuntenmakers:

 1-0 Melkert                42"

 

 

Half zeven ging de wekker al op deze zondagochtend. Op het programma van vandaag stond een wedstrijd bij een club die ik al langer op mijn lijstje had staan. Het Ludo Coeckstadion van de Koninklijke Berchem Sport uit Antwerpen-Berchem. De wedstrijd tegen fusieclub Verbroedering Geel-Meerhout zou deze middag om 14.30u. aanvangen in de Derde Klasse A. Omdat ik met de trein ging was ik dus al vroeg op pad. Maar de ellende begon al vanaf Deventer. Het eerste stukje ging nog goed maar daarna had de trein naar Roosendaal al een vertraging van meer dan een half uur. Eindelijk in de trein besloot de N.S. om met deze trein niet verder dan Arnhem te reizen . Weer wachten op de volgende trein. Ik had gelukkig in mijn reisschema een buffertje ingebouwd zodat ik een uurtje speling zou hebben. In Roosendaal werd dan ook de laatste optie naar Antwerpen genomen. Een overvolle stoptrein omdat er verder niet veel anders is dan de FYRA ,en die is te duur. Een uurtje voor aanvang stapte ik uit op Station Berchem. Vandaar was het nog een dikke 10 minuten lopen naar het stadion. Net aan de andere kant van de Ring van Antwerpen. Vlak achter het tankstation van Q8 ligt het oude stadion van de geel-zwarten.

Vroeger was Berchem een aparte gemeente ,maar inmiddels is men een deelgemeente van Antwerpen. De voetbalclub is er eentje die vele jaren op het hoogste niveau heeft gespeeld. Met stamnummer 28 is het ook één van de oudste clubs van België. De club werd opgericht in 1906 op “Het Rooi”een gedeelte van deze deelgemeente. In 1922 kwam men al op het hoogste niveau uit. De beste jaren had de club eind veertiger en begin vijftiger jaren. De “Barechoemers” werden 3x achter elkaar vicekampioen van België. 3x na Anderlecht. In 1951 zelfs gelijk op punten maar met minder gewonnen wedstrijden. Dat telde toen nog. Dus werd Anderlecht weer kampioen. De koninklijke titel had men al in 1931 zij het als Royal Berchem Sport. In 1967 werd het de naam zoals die nu is. In die jaren speelde men in de Tweede Klasse. Eind jaren zeventig ,begin tachtiger jaren klom men weer even terug naar de hoogste afdeling om daarna helemaal weg te zakken naar de lagere klassen. Toen men in 2000 zelfs naar de Eerste Provinciale (5e niveau) degradeerde en in financiële problemen geraakte kwam er een nieuwe geldschieter die voorzitter werd. De Armeen Cavatti. Hij stak er veel geld in en bracht de club naar de Derde Klasse terug. Maar een fraudezaak van Cavatti bracht de club niet naar de Tweede maar juist weer terug naar de bijna bodem van de Vierde Klasse. Vermeylen nam het stokje over en bracht de financiële zaken weer op orde.In 2011 werd Debie voorzitter en gaat Berchem weer de goede kant op.De ploeg voetbalt weer in de Derde Klasse na het kampioenschap vorig jaar. Op moment draait men bijzonder goed mee en staat men verdienstelijk op de derde plaats. 3 punten achter Racing Mechelen.

Het stadion van Berchem Sport vind ik persoonlijk een prachtig exemplaar. Het uit 1928 stammende stadion ademt voetbal als je binnentreed. De prachtige oude poort, de oude curves met terraces met daarop prachtige oude crush barriers. De leuke hoofdtribune en de sfeer op de overdekte staantribune maken het geheel compleet. Tot vorig jaar stonden er ook nog 2 witte adelaars op de betonnen muren bij de sintelbaan. Deze waren er ooit neergezet door de Armeense voorzitter Cavatti ,vertelde een fanatieke fan mij.Maar de supporters hekelden deze lelijke beelden en dit jaar zijn ze verwijdert zodat het stadion weer is zoals het vroeger ook was.

Verbroedering Geel-Meerhout is een hele andere club qua geschiedenis.In 1924 werd F.C. Meerhout opgericht en in 1934 Hand in Hand Meerhout.In 1952 fuseerden 5 clubs met F.C.Meerhout tot Meerhout Sport.In 1966 fuseerde men met Hand in Hand tot Verbroedering Meerhout.Men speelde toen in het Kattenstadion. Vanaf 2006 komt men voor het eerst in de Derde Klasse.Met buurman Verbroedering Geel ging het financieel niet goed. Nog voordat Verbroedering Geel kon fuseren stapten mensen van Geel over naar Meerhout en werd de naam Verbroedering Geel-Meerhout. Wel werd het stadion van Geel overgenomen als thuisbasis. Stadion De Leunen. Vanaf 2010 speelt men in de Derde Klasse. Verbroedering Geel had vroeger meer succes en speelde zelfs een jaartje op het hoogste niveau.Op moment staat de ploeg 6e maar 3 punten achter Berchem Sport. Een belangrijke wedstrijd dus voor beide vanmiddag.

De eerste wedstrijd van het seizoen eindigde in een gelijkspel, 2-2. Hierin waren de ploegen gelijkwaardig. Hierna ging het voortvarend met Berchem. Aanvaller Melkert schiet de één na de ander erin. De ambities zijn groot bij de geel-zwarten. Men wil weer hogerop zei de voorzitter onlangs. Echter de eisen aan de accommodatie moeten dan worden bijgesteld wil men een licentie krijgen voor de tweede. Men heeft het al over een nieuw stadion.Gelukkig zie ik deze wedstrijd nog op oude grond.

Aan de kassa kocht ik een zitplaats. Toen ik vroeg aan een steward of ik eerst even wat foto’s mocht maken,was deze man zeer vriendelijk en het was geen probleem om waar dan ook onder of voor de wedstrijd foto’s te gaan maken. Zelfs in de “Senaat”,de businessclub van Berchem Sport mocht ik mij vertoeven. Een wedstrijdformulier werd mij daar ook nog geregeld. Toen werd het tijd voor een heerlijk biertje in de Supporterskantine naast het stadion. Na nog een sjaal en pin te hebben gekocht ging ik naar mijn plek. Wat men opviel was dat de spelers beide uit een hoek van de tribune naar het midden moesten lopen om daarna het veld te betreden. Een lelijke leeuw diende als mascotte. Hij stond een beetje doelloos op het veld te koekeloeren.

De eerste helft begon gelijk fanatiek aan beide zijden. Berchem miste 2 opgelegde mogelijkheden voor Melkert en Van den Heuvel. Maar ook Geel- Meerhout kreeg de nodige kansen. Bij de Yellow Army van Berchem zat de sfeer er goed in. Ze stonden aan de overkant op de lange overdekte staantribune. De toch wel aardig wat supporters die uit Geel-Meerhout waren gekomen hoorde je bijna niet. Zij stonden in de curve achter het doel. De derde opgelegde kans was wel raak van Berchem. Vlak voor de rust schoot Melkert de bal binnen. Na even een hamburger met ajuinen te hebben verorbert begon de 2e helft. Deze ging ik bekijken met de fanatieke Berchemfans op de overdekte staantribune. Geel-Meerhout kwam er een paar keer zeer gevaarlijk uit maar trof geen doel. Berchem hield goed stand. Op het einde kon men zelfs de 2e goal maken maar egoïsme van Melkert die de bal had moeten afgeven maakte de aanval ongedaan.Zo bleef het 1-0 en weer een overwinning. Dit werd met supporters en spelers uitbundig gevierd. Voor even staat men tweede. Racing Mechelen moet woensdag nog.

Na de wedstrijd ging ik eerst nog een paar De Konickjes drinken in de kantine. Hier sprak ik nog met een aantal supporters van Berchem. Ook nog met een Beerschot en een Antwerp supporter. Later kwamen de spelers ook nog even een praatje maken. Daarna was het ook tijd voor mij om weer weg te gaan. Via een overstap op Antwerp-Centraal ging de terugreis verder zoals de heenreis. Ook weer met een uur vertraging. 23.00u was ik weer thuis na een geslaagde dag. De vriendelijkheid en tolerantie van Barechoem was werkelijk subliem.

Hopelijk blijf dit stadion met haar mooie cluppie nog lang bestaan….. Zoals men zingt 28 will never die!!