GroundhopCollection

15-12-2012

K.F.C.Uerdingen 05 - E.T.B.Schwarz-Weiß Essen

KFC Uerdingen - ETB Schwrz Weiss Essen

Entree € 8,-    Aanvang 14.30u.

 

           1-0

 

 Competitie: Oberliga Niederrhein (5)

 Land: Duitsland

 Stadion: Grotenburg Stadion

 Stad/Dorp: Krefeld

 Toeschouwersaantal: 1851

 Doelpuntenmakers:

1-0 Issa            73"

 

 

Samen met een forumgenoot zouden we vroeg weggaan om eerst in Krefeld twee wedstrijden te kijken om daarna naar België door te rijden voor een wedstrijd bij Lommel United.

Maar omdat de medegroundhopper Youri mij ’s morgens afbelde, met de mededeling dat hij een feestje de avond ervoor had gehad en met een enorme kater ziek op bed lag ,zag ik de boel al in duigen vallen. Toch besloot ik net over de grens een fixture te zoeken dat niet zo ver rijden was. Lommel zou dus al niet doorgaan qua budget. Helaas waren er erg veel wedstrijden door het slechte weer van afgelopen dagen afgelast. Ik kwam toch weer uit bij de twee wedstrijden in Krefeld. K.F.C.Uerdingen 05 – E.T.B.Schwarz-Weiß Essen en als meepakker V.F.R.Krefeld-Fischeln – V.F.L.Rhede. Beide in de Oberliga Niederrhein,het 5e nivo van Duitsland. De laatst genoemde wedstrijd zou ik het eerste deel van missen,omdat Uerdingen 20 minuten later afgelopen zou zijn.

Zo vertrok ik zonder “Voetbalhopper”naar Krefeld. Het was vrij rustig op de autobaan en ik was vrij snel bij het prachtige Stadion Grotenburg van K.F.C.Uerdingen 05. Parkeren was totaal geen probleem en ik kon mijn auto strategisch neerzetten zodat ik heel snel weer weg kon komen naar Fischeln. Het stadion is werkelijk een prachtbak en heeft een capaciteit van 34500 toeschouwers. Helaas zijn er plannen om een kleiner stadion voor de club te gaan bouwen.Het zou echt zonde zijn want dit is juist één van de aspecten in mijn ogen die deze club ook zo bijzonder maakt . E.T.B.-fans waren ook net aangekomen en parkeerden de busjes naast mijn auto. Het waren voornamelijk oudere fans.

Heden regeert Rot Weiss Essen in Essen. Deze club trekt nu vele fans. Sportief is E.T.B.Schwarz-Weiß zelfs de 3e club van de stad op dit moment. F.C.Kray promoveerde vorig jaar naar de Regionalliga waarin ook stadgenoot Rot Weiss uitkomt. Vroeger waren de zwart-witten echter veel groter en barste het Uhlenkrug-Stadion in Zuid-Essen uit z’n voegen. Omdat Rot Weiss de arbeidersclub is en Schwarz-Weiß meer de elite-club worden de zwart-witten ook wel Lackschuhverein genoemd. Toch wist men vaak net naast kampioenschappen en andere prijzen te grijpen. In 1959 behaalde men dan toch de D.F.B.-pokal binnen door te winnen van Borussia Neunkirchen (5-2).Vanaf 1971 speelt men voor het eerst tegen Bayer 05 Uerdingen in de Regionalliga West. Daarna in de jaren 70 vier jaar tegen elkaar in de 2e Bundesliga.In totaal 23 wedstrijden in de laatste 41 jaar. Van deze duels is de balans ten gunste van Schwarz Weiß Essen. De laatste jaren spelen ze tegen elkaar op het 6e niveau in de Niederrheinliga en door hervorming vorig jaar in de Duitse pyramide is dit nu het 5e niveau,de Oberliga Niederrhein.

K.F.C.Uerdingen 05 is opgericht zoals de naam al zegt in 1905. Vanaf 1953 komt er een fusie met de Werksportgruppe Bayer A.G. en heet de club F.C.Bayer 05 Uerdingen. Bayer A.G. is de grote chemiegigant die o.a. medicijnen maakt. Bayer Leverkusen is ook van dit concern.

Na enkele jaren nog op amateurnivo te hebben doorgebracht komen ze in 1974 op het hoogste nivo uit,de Bundesliga. Hierna degradeerde men gelijk maar in 1983 werd de Bundesliga opnieuw gehaald. Hoogtepunten zijn 1985 toen men de D.F.B-pokal won en 1986 toen men zelfs de halve finale van de Europacup 2 tegen Athlético Madrid behaalde en verloor. In de jaren 90 trok Bayer A.G. zich terug van de club en werd de naam veranderd in K.F.C.Uerdingen 05. Eén jaar trad men nog aan op het hoogste niveau waarna het verval van de club in het prachtige Grotenburg Stadion begon.Toen de 3e Liga werd ingevoerd zakte de club door de herstructurering zelfs naar het 6e niveau. Door de herstructurering van vorig jaar in Duitsland is dat nu weer het 5e niveau. Oberliga Niederrhein. Vorig jaar werd er heel goed gespeeld en stond men ruim aan kop. Maar een aantal wedstrijden voor het eind werden er totaal geen punten meer gehaald waardoor er gevochten moest worden in een beslissingswedstrijd nota bene in Essen op de Uhlenkrug,de thuishaven van Schwarz-Weiß de tegenstander van vandaag, tegen F.C.Kray. Dit werd verloren en was een vette domper. Dit seizoen gaat het weer voortvarend en staat men nu nog ruimer bovenaan met 17 punten voorsprong op de nummer 2 TuRU Düsseldorf. Schwarz-Weiß staat teleurstellend 6e.Men had van te voren meer van dit team verwacht.

Het kaartje aan de kassa was zo gekocht. Voor 8 euro had ik een staanplaats op de gigantische tribune Ost achter het doel. Eerst werden nog wat foto’s gemaakt van het stadion. Twee zijden van het grote stadion waren open voor het publiek. De Gegengerade en Tribune West bleven gesloten. Na een fotoshot met mascotte Grotifant ,een heerlijke bratwurst en Alt-biertje zocht ik mijn plekkie op. Toevallig liep ik forumgenoot Sjoerd van “Maaswupperexpress” en z’n kameraad tegen het lijf. Hun stonden ook op Ost. Met hun ging ik de wedstrijd vanaf daar volgen. Gedurende de hele wedstrijd bleven de Ultra’s van Uerdingen hun ploeg vocaal flink aanmoedigen. Middels een spandoek werd het team bedankt voor de prachtige “Hinrunde”. (16 gewonnen en 1x gelijk ,0 verloren tot deze speeldag) De teams betraden het veld en ploeterden zich door de eerste helft. Goed voetbal was het bij lange na niet. De grootste kans was wel voor Uerdingen dat ook sterker was. Maar meer dan een 0-0 bij rust zat er niet in. Tot nu toe was het een saaie en harde wedstrijd. De saaie wedstrijd veranderde in de tweede helft. Schwarz-Weiß drong flink aan en we dachten dat de goal voor de Essener wel een keer zou gaan vallen. Na een valpartij van Nadji(71”) van S.W.Essen waren de rapen gaar. Eerst kreeg hij geel en na protest rood. Deze actie haalde de concentratie weg van de Essener elf. Vlak hierna (73”) viel uit een mooie aanval de 1-0 voor Uerdingen, gemaakt door de Libanese International en topscorer Issa. In de 78”werd er weer een grove overtreding begaan door de zwart-witten. Weer rood ,nu voor Schultz.Het was de tweede gele kaart van hem. Nu was het erg moeilijk geworden om nog iets terug te doen. Maar omdat Uerdingen verzuimde de opgelegde kansen af te maken bleef het spannend. In de 88e minuut kwam doelman Ritz,die verder goed keepte,van S.W.E. te laat uit en haalde Kuta onderuit. Direct rood. Het publiek heeft het al niet met clubs uit Essen en dat werd massaal nog eens middels spreekkoren onderstreept. Uerdingen zou niet meer scoren en zo werd weer gewonnen in de laatste wedstrijd voor de winterstop. Herbstmeister!! Een mooie opsteker voor de Nederlandse trainer van Uerdingen ,Eric van der Luer. De spelers van E.T.B. Schwarz-Weiß Essen wisten niet hoe snel ze van het veld moesten komen na deze blamage. 3x rood zie je niet zo vaak. Ik gaf mijn mede-groundhoppers de hand en maakte mij uit de voeten naar de auto om zo snel mogelijk naar de inmiddels begonnen volgende wedstrijd te rijden. De Schwarz-Weiß Essen-fans waren met hun busjes al verdwenen…

Overigens gaat het erg slecht qua financiën met de Traditionsverein uit Essen. Men staat 50.000 euro in de schuld en heeft niet lang om dat terug te betalen. Het zou wel erg jammer zijn als dit niet lukt en de club terug word gezet of zelfs verdwijnt.