GroundhopCollection

09-09-2012

K.V.Oostende - K.S.V.Oudenaarde

KV Oostende - KSV Oudenaarde

Entree Gratis    Aanvang 15.00u.

 

          4-0

 

 Competitie: Tweede Klasse

 Land: België

 Stadion: Albertparkstadion

 Stad/Dorp: Oostende-Mariakerke

 Toeschouwersaantal: 1546

 Doelpuntenmakers:

 1-0 Jonckheere        2"

 2-0 Luissint            6"

 3-0 Brouckaert      52"

 4-0 Brouckaert      66"

 

 

Omdat het erg warm was in Madrid hadden mijn vriendin en ik besloten om haar vakantie bij goed weer af te sluiten met een weekend aan de zee ergens in Nederland. Mooi weer werd voorspeld voor het laatste weekend alleen de bestemming werd gewijzigd in de Belgische kust. In Nederland waren de hotels flink aan de prijs. In België kwamen we zeer gunstig uit in Blankenberge.

Na een dagje Blankenberge werd op de zondag koers gezet met de kusttram naar Mariakerke aan Zee. Mariakerke(aan Zee) ligt vast aan Oostende. Nadat we op het vrij rustige strand een prachtig plekje hadden uitgezocht en daarna wat hadden gezwommen in de Noordzee was het voor mij tijd om het Albertparkstadion eens op te gaan zoeken voor de wedstrijd in de Tweede Klasse tussen K.V.Oostende en K.S.V.Oudenaarde.

Het stadion was nog geen 100 meter lopen en vlak achter de Boulevard verscheen het oude stadionnetje al.

K.V.Oostende is ,zoals zoveel Belgische clubs ,een fusieclub. K.V Oostende bestaat sinds 1981 en is voortgekomen uit V.G.Oostende ,(Van Neste Genootschap Oostende)opgericht in 1904 en A.S.Oostende opgericht in 1911. V.G.Oostende had als hoogtepunt in de geschiedenis dat het in midden jaren 70 enkele jaren in de Tweede Klasse mocht uitkomen. A.S.Oostende was succesvoller en mochten zelfs eind jaren 70 vier seizoenen uitkomen in de hoogste klasse van het Belgische voetbal,de Eerste Klasse( Nu Jupiler Pro League).Met de fusie in 1981 tot K.V.Oostende begon men in de Derde Klasse.Het Albertparkstadion van A.S. werd de thuisbasis. Al na een paar jaar kwam men in de Tweede en later zelfs de Eerste Klasse. Helaas hielden de “Kustboys”het nooit lang vol. De beste klassering is dan ook de 7e plaats in seizoen 1993/94.Het jaar erop vlogen ze er weer uit.

Vorig jaar werd weer de eindronde gehaald voor promotie ,maar dit werd niet gehaald.

Het huidige V.G.Oostende is pas opgericht in 1991 en heeft niks te maken met het aloude V.G.. Het is een nieuwe club.In Belgie mag je na 10 jaar opnieuw de naam gebruiken van een club die al bestaan heeft.

De tegenstander van vandaag is K.S.V.Oudenaarde dat sinds 1919 is ontstaan uit F.C.Audenardais(1910) en Sportkring Aldenardia(1912). In 1951 kreeg het zijn Nederlandse naam na het de titel Koninklijk te hebben verkregen . Koninklijke Sportvereniging Oudenaarde. De Oost-Vlaamse club ging vaak heen en weer tussen de Provinciale,Vierde en Derde Klasse met een opleving in de begin jaren 80. Drie jaar werd toen in de Tweede Klasse doorgebracht. De vreugde was dan ook erg groot dat men vorig jaar via de eindronde weer promoveerde naar de Tweede Klasse.In de finale werd gewonnen van U.R.La Louvière Centre.

V.G. en A.S. en later K.V.Oostende waren vroeger al geduchte tegenstanders van de geel-zwarten. Ze hebben in het verleden erg vaak tegen elkaar gespeeld en de wedstrijden werden vaak spectaculair. Toch was het nu al een tijdje geleden dat men tegen elkaar zou gaan spelen.

Vanaf 1988 ,toen nog in de Derde Klasse , had men niet meer tegen “Kustboys”gespeeld.

Bij het stadion aangekomen wilde ik een kaartje kopen. Een oude supporter sprak me aan en vroeg of ik al een kaart had gekocht. Hij zei dat hij een uitnodiging over had en ik mocht met hem mee naar binnen op die kaart. Een zeer vriendelijk aanbod dat ik niet afsloeg. Wat me opviel was dat er verder geen controle was en je gewoon overal in het stadion kon gaan zitten.

Ik had dus een kaart voor de fanatieke Tribune maar ben lekker op de Hoofdtribune gaan zitten in de schaduw. Het was immers 27 graden. K.V.Oostende had hier schijnbaar geen last van want ze begonnen zeer fanatiek en sterk. Na 3 minuten stonden ze, nadat een schot van richting werd veranderd en met een boog over de keeper ging ,al voor met 1-0. De 2e goal was ook snel gemaakt . Eerst werd er hands gemaakt door een verdediger van Oudenaarde. Dit werd niet gezien door de scheidsrechter en er volgde een hoekschop. Terwijl de supporters nog bezig waren met het uitschelden van de scheids vloog de bal er alweer in. Een mooie achterwaartse kopbal van Luissint. Hierna was de Oost-Vlaamse club uit Oudenaarde compleet van slag. Tot aan de 16 meter en niet verder was het devies van Oostende.De ongeveer 200 supporters van de geel-zwarten hadden wel een andere start voorgesteld. Daarentegen konden de supporters van K.V.O. hun geluk niet op. In de rust bedankte ik de oude supporter en voerde hem met wat bier. Een deel van de Oudenaardefans die op de overdekte zitribune aan de overzijde zaten werden verhuist naar een hoek van de hoofdtribune zodat ze niet tegen de brandende zon hoefden te kijken. Een net gebaar van K.V.O..

De tweede helft begon wel overtuigend voor Oudenaarde met een grote kans, maar na een prachtige goal, een afstandsschot,van Brouckaert was die droom weg. Zeker nadat Meert van K.S.V.O. ook nog rood kreeg. Hierna scoorde Brouckaert nog een keer met een soort voorzet dat tot ieders verbazing onder de lat in het doel ging. Op het eind kopten de rood/groen/gelen nog twee keer rakelings over. De meeste Oostende supporters zagen alles rustig vanuit het stoeltje op de tribune ,op een klein deel achter de goal na. Hier werd een beetje sfeer gecreeërd en gezongen.

De 4-0 was dan ook dik verdient. De scheidsrechters en grensrechters maakten erg veel fouten en dat was een smet op de wedstrijd.

Helaas was de fanshop door omstandigheden gesloten. Ik begreep alleen niet helemaal waarom. Maar de sjaal en pin komen de volgende keer wel. Aan de Belgische kust komen we toch wel terug.Ik ging weer lekker terug naar het strand met een grote hamburger met ajuinen.

Na een paar uurtjes strand en zwemmen gingen we weer terug naar huis.