GroundhopCollection

28-07-2012

R.A.E.C. Mons - Oud-Heverlee Leuven

REAC Mons - Oud Heverlee Leuven

Entree € 10,-      Aanvang 20.00u.

 

          5-2

 

 Competitie: Jupiler Pro League (1)

 Land: Belgë

 Stadion: Stade Charles Tondreau

 Stad/Dorp: Mons

 Toeschouwersaantal: 4500

  Doelpuntenmakers:

 1-0 Zola            13"

 1-1 Geraerts      14"

 2-1 Timmermans 23"

 2-2 Sawaneh       24"

 3-2 Franquart     27"

 4-2 Jarju            76"

 5-2 Nong           79"

 

 

Na een leuke middag in Frankrijk gingen we na een kort stukje autobaan vlot de grens weer over om een wedstrijd in Mons(Bergen) te kijken. Voordat we incheckten in ons hotel te Mons gingen we eerst naar het stadion om alvast kaarten te kopen.Op het forum had ik al gelezen dat er soms erg lange wachtrijen voor de kaartverkoop waren. Dit wilden we voor zijn. Ook werd de fanshop nog even aangedaan ,maar een sjaal had men niet meer.Na het inchecken in het hotel zijn we gelijk naar het stadion gelopen. Een lekkere hamburger met ajuinen tussen een droog broodje en na een paar heerlijke Jupilers gingen we het stadion in.

Het oude Stade Charles Tondreau valt gelijk op door de knik in de lichtmasten. Erg bijzonder. De oude hoofdtribune is niet meer in gebruik en word alleen nog bevolkt door de TV-crew en pers. Een oude terracing achter de ene goal en 2 leuke tribunes maken het geheel compleet.

Het stadionnetje staat aan een leuk straatje met een aantal cafeetjes en braadworst/frituurtentjes.

De voetbalclub in Mons is opgericht in 1905 door verschillende fusies. Echter in 1909 waren er 4 heren waaronder René Tondreau die na het voorbeeld van Léopold Club de Bruxelles een naam van een Belgische vorst wilde aannemen. Deze zou worden Albert-Elisabeth Club de Mons naar het huwelijk van Koning Albert 1 en koningin Elisabeth . De naam werd officieel in 1910 middels een brief van het koninklijk huis. Pas in 1934 kwam de naam Royal ervoor.

De eerste perioden na de WO1 was R.A.E.C. Mons zelfs een paar jaar eerste klasse daarna zakte door de jaren heen de club naar de 2e,3een zelfs de 4e klasse af. Enkele clubs fuseerden door de jaren heen ook nog met R.A.E.C. Mons maar de naam bleef.

Pas vanaf 2000 word de opmars ingezet van de 3e tot de hoogste klasse. Hierna bleef het heen en weer gaan van de Eerste naar de Tweede klasse en vice versa met enige tussenpozen .In 2011 loodste de Nederlandse trainer Dennis van Wijk Mons opnieuw naar de Jupiler pro League (Eerste Klasse). Enzo Scifo heeft de taken daarna tot heden overgenomen en probeert Mons in deze klasse te behouden.

Vorig jaar zag ik al een wedstrijd van O.H.Leuven thuis in stadion Den Dreef tegen Cercle Brugge. Dit zou de eerste uitwedstijd worden waarin ik ze zie. Ook O.H.Leuven is een fusieclub. Stade Leuven en Daring Club Leuven kwamen uit Leuven zelf. In het dorpje Oud–Heverlee was er een clubje “Zwarte duivels Oud-Heverlee”dat in 2002 zelfs in de 3e klasse terecht kwam. Deze drie clubjes gingen fuseren met elkaar tot Oud-Heverlee Leuven.

In de Derde klasse werd begonnen en in 2005 de Tweede Klasse . In 2010 bereikte men de hoogste klasse ,de Jupiler Pro League, waarin ze sinds de dag van vandaag nog uitkomen.

Na een paar biertjes gingen we op tribune 2 zitten. Onder ons zaten de mensen van de Dragon-side van Mons die vanaf minuut 1 tot de laatste minuut geweldig sfeer maakten.Bij opkomst werden allerlei doppelhalters omhoog gehouden.

Niet alleen de sfeer was geweldig maar de wedstrijd ook. Het spel ging op en neer en na 27 minuten was het al 3-2. Bijzonder was dat na de 2 eerste goals van Mons prompt werd gescoord door Leuven. Dit maakte de sfeer beneden ons maar ook in het uitvak uitbundig.

Na de 2 goals maakten de gasten geen goals meer maar het had net zo goed 4-4 kunnen staan op een gegeven moment. Op het eind maakte R.A.E.C.Mons. het prachtig af en brak er een volksfeest los. Kortom een prachtige wedstrijd die ik nog lang in m’n geheugen zal bewaren.

Natuurlijk werd de dag nog afgesloten in de eveneens verrassend leuke kroegjes van de binnenstad.